Het verband tussen depressie en seksualiteit

Het verband tussen depressie en seksualiteit
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alberto Álamo

Laatste update: 27 december, 2022

Mensen denken dat ze veel weten over depressie, terwijl ze in werkelijkheid beïnvloed worden door vooropgezette ideeën die ze hebben geleerd van sociale media of andere mensen. In dit artikel zullen we het hebben over een van de aspecten die depressie het meest beïnvloedt: seksualiteit. Depressie en seksualiteit zijn namelijk nauw met elkaar verbonden.

Depressie beïnvloedt elk aspect van iemands leven, waaronder seksualiteit en seksueel contact. Ondanks wat veel mensen denken, zijn depressie en verdriet niet hetzelfde.

Depressie gaat verder dan wat sommige handboeken over psychopathologie beschrijven. Waar het op neerkomt is dat iemand met deze aandoening het gevoel heeft dat iets hem ervan weerhoudt om zijn dagelijkse taken en activiteiten uit te voeren.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een video gemaakt om de realiteit van depressie te illustreren. Deze video toont een man die zijn klusjes wilde doen, maar dat niet kon omdat zijn hond hem daarvan weerhield. De hond (depressie) zou de man niet uit bed laten komen of een normaal leven laten leiden.

Depressie en seksualiteit: is er een verband?

Depressie heeft op heel verschillende manieren invloed op het seksuele verlangen en contact. Het beïnvloedt vooral de emotionele dynamiek van het paar. Wanneer een van de partners aan een depressie lijdt, vindt een reeks veranderingen plaats:

Laag of niet-bestaand seksueel verlangen

Dit is het belangrijkste seksuele aspect waar depressie invloed op heeft. Seksueel verlangen is de motor die ons ertoe aanzet seksuele relaties aan te gaan. Als er geen verlangen is, zal er een aanzienlijke vermindering van genot zijn. Depressie veroorzaakt een lage motivatie op alle vitale gebieden, met name het erotische verlangen. Dit beïnvloedt direct het seksuele contact.

Onvermogen om erotische fantasieën te creëren

Dit is een gevolg van het verlies van verlangens, simpelweg omdat fantasieën er verwant aan zijn. Hieronder geven we een voorbeeld.

Als het hebben van seksueel contact is als het eten van een cheesecake, dan zouden de seksuele verlangens de ingrediënten zijn en de seksuele fantasieën de verschillende manieren om deze ingrediënten te combineren om iets te creëren waar een persoon later van zal genieten.

Lage assertiviteit

Assertiviteit is de juiste manier om onze verlangens te uiten zonder onder de druk te bezwijken of op een agressieve manier uit te drukken wat we willen (of niet willen).

Mensen met een depressie voelen zich vaak ongelooflijk schuldig omdat ze niet aan de verwachtingen van andere mensen voldoen. Dit drijft hen er weer toe om passief te communiceren als een compensatiemechanisme.

In een intieme context kunnen mensen zelf beslissen wanneer ze wel of geen seks hebben. Soms wil de ene partner wel seks hebben en de andere niet.

Een depressieve persoon vindt het vaak echter moeilijker om zijn gebrek aan seksueel verlangen te uiten en gaat uit van het hierboven genoemde compensatiemechanisme, namelijk toegeven aan het intense seksuele verlangen van zijn partner.

Verandering van hun relatie met zichzelf

Zelfstimulering verdient speciale aandacht omdat het een zeer belangrijk deel uitmaakt van wie we zijn. Het is onze bron van zelfkennis, verkenning en genot waar we privé toegang toe hebben. Ook dit is een aspect waar depressie invloed op heeft. Sterker nog, een depressief persoon masturbeert over het algemeen minder vaak of stopt er helemaal mee.

Depressieve vrouw in bed

Mijn partner is depressief. Wat kan ik doen?

Het is belangrijk om te onthouden dat depressieve mensen niet depressief willen zijn. Ze willen zich goed voelen en genieten van hun seksuele contact. Elk individu ervaart depressie anders (iets wat geldt voor elk geestelijke gezondheidsprobleem). Toch hebben we enkele tips die je kunnen helpen als je partner depressief is:

Veroordeel je partner niet

Het laatste dat een depressieve persoon van zijn partner nodig heeft, is dat deze zijn gedrag of beslissingen ter discussie stelt. Aan hem twijfelen of hem veroordelen zal er alleen maar voor zorgen dat hij zich nog slechter voelt.

Vergeet niet dat hij zich al gefrustreerd en schuldig voelt, maak dit dan ook niet nog erger door elke beweging die hij maakt te bekritiseren. Ook het veroordelen van zijn gebrek aan seksueel verlangen kan hem ernstig ongemak bezorgen. Houd in gedachten dat als het aan hem lag, hij zich heel anders zou voelen

Zet hem niet onder druk

Begeleid je partner terwijl je zijn ritme en ruimte respecteert. Soms zal je partner gezelschap nodig hebben, soms zal hij alleen moeten zijn, andere keren zal hij geen zin hebben om te praten, en er kunnen ook tijden komen dat hij iemand nodig heeft om bij uit te huilen.

Toon hem respect op een intieme manier en, wat je ook doet, verwar zijn mentale toestand niet met wat hij voelt voor jou. Vergeet niet dat zijn lage seksuele begeerte wordt veroorzaakt door zijn depressie en niets te maken heeft met de relatie op zich.

Laat zien dat je er bent

Geen druk uitoefenen op je partner betekent niet dat je hem moet negeren. Het is van essentieel belang dat je partner begrijpt dat je hem de ruimte geeft die hij nodig heeft en zijn ritme respecteert, maar dat je er nog steeds voor hem bent.

We begrijpen dat je niets wilt verpesten of hem niet een nog slechter gevoel wilt geven, dus probeer jezelf gewoon duidelijk te maken door middel van uitdrukkingen als ‘Ik ben er voor je als je wilt praten’ of ‘Je hoeft dit niet alleen door te maken’.

Vraag om hulp

Steeds meer mensen met een depressie wenden zich tot een psycholoog. We weten allemaal dat dit geen gemakkelijke beslissing is en dat het enige tijd kan kosten voordat een persoon tot deze beslissing komt. Het is daarom belangrijk om je partner te laten zien dat je zijn beslissingen steunt en, indien nodig, niet aarzelt om met hem mee te gaan naar zijn therapiesessies.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie treft depressie wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen. We weten dat veel mensen terughoudend zijn als het gaat om het inschakelen van de hulp van een psycholoog, uit angst misschien of uit financiële redenen.

Als jij of iemand die je kent echter depressief is en de middelen heeft om in therapie te gaan, raden wij 100% aan dit te doen. We moeten hier wel opmerken dat zelfs met professionele hulp, het overwinnen van een depressie niet makkelijk is. Het hebben van een zorgzame, respectvolle en begripvolle partner is echter een van de sleutels om het te overwinnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.