Het verband tussen alopecia areata en stress

Dit soort alopecia is de tweede meestvoorkomende na androgene en is meestal gerelateerd aan episodes met een grote emotionele impact.
Het verband tussen alopecia areata en stress

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 14 januari, 2023

Er is een definitief verband tussen stress en haaruitval, ook wel alopecia areata genoemd. Tijdens kritieke perioden kunnen auto-immuunreacties worden geproduceerd die de hoofdhuid verzwakken en onvermijdelijk tot kaalheid leiden.

Hoewel alopecia geen gevaar voor de gezondheid van het individu oplevert, kan het een diep ongemak teweegbrengen dat gepaard gaat met een afname van hun gevoel van eigenwaarde. Deze ziekte is niet alleen een verlies, maar beïnvloedt ook hun fysieke imago en uiteindelijk hun identiteit, hoe ze zichzelf zien, zichzelf waarderen en hun interacties met anderen.

Alopecia areata

Alopecia areata (AA) is een huidziekte die gekenmerkt wordt door haarverlies, zowel op de hoofdhuid als op andere delen van het lichaam kan optreden. Deze aandoening veroorzaakt welomlijnde plekken die de grootte en vorm van een munt hebben. In sommige gevallen kan het zelfs volledige haaruitval veroorzaken.

De Mayo Clinic (Engelse link) stelt dat alopecia areata een van de drie soorten haaruitval is die vaak samengaan met hoge stressniveaus. Het lijkt erop dat, in de nasleep van deze emotioneel drainerende episodes, het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt. Dit veroorzaakt na verloop van tijd haaruitval.

Gelukkig kan met behulp van professionele behandelingen, wanneer de problemen of situaties die stress veroorzaakten overwonnen zijn, het haar weer hersteld worden. Tegenwoordig zijn er enkele goede dermatologische klinieken in de buurt die uiterst nuttige diensten verlenen in deze situaties. Zij bieden behandelingen aan zoals haarlasertherapie, haarmesotherapie, of haarbiostimulatie met minoxidil.

Lijders aan alopecia areata moeten een medisch onderzoek ondergaan om de meest geschikte behandeling voor hun individuele geval te ontdekken. Het is een aandoening die zowel vrouwen als mannen treft. Bij de laatsten kan het zelfs in hun baard voorkomen. Daarom is het zoeken van professionele hulp essentieel.

Alopecia areata in de baard

Herkennen of alopecia het gevolg is van stress

Iedereen kan lijden aan alopecia areata. Het is het product van verschillende zenuwfactoren, zoals stress of angst afgeleid van specifieke situaties. In feite kan het verkeerd beheersen van emoties een reeks symptomen veroorzaken, met als meest opvallende haaruitval.

Het ervaren van complexe situaties, zoals het verlies van een geliefde, economische problemen of een relatiebreuk kan dit probleem opwekken. Het manifesteert zich meestal ergens tussen de derde en zesde maand van de emotionele stress.

Het is echter belangrijk te onthouden dat, hoewel dit type alopecia optreedt als gevolg van grote nervositeit, het in de meeste gevallen meestal tijdelijk is. Daarom zijn het inwinnen van psychologisch advies en het leiden van een gezonde levensstijl meestal goede alternatieven om het onderliggende probleem op te lossen of te leren beheersen.

Dat gezegd hebbende, als de geestelijke gezondheid aangetast blijft door externe factoren die angst en stress veroorzaken, is het zeer waarschijnlijk dat de persoon zijn haar zal blijven verliezen. Natuurlijk zal dit uiteindelijk het gevoel van eigenwaarde aantasten.

De verschillende soorten alopecia areata

Uit onderzoek (Engelse link) blijkt dat patiënten van alle leeftijden, etniciteiten en geslachten aan alopecia areata lijden. Ze ervaren vaak diepe frustratie door de onvoorspelbare aard van de ziekte. De aandoening veroorzaakt een verslechtering van hun emotioneel welzijn en gevoel van eigenwaarde. Bovendien bestaat het risico op psychiatrische comorbiditeiten.

Afhankelijk van de ernst wordt alopecia areata ingedeeld in:

1. Gewone alopecia areata

Volgens gegevens van de National Institutes of Health (NIH) is dit het meestvoorkomende type. Het wordt gekenmerkt door het verlies van haar in gebieden ter grootte van een munt. De meest getroffen gebieden zijn de hoofdhuid, wenkbrauwen, baard, oksels en zelfs het genitale gebied.

Dit type wordt verder onderverdeeld in alopecia areata met één plaque, waarbij alleen een specifiek gebied van de hoofdhuid wordt aangetast, en alopecia areata met meerdere plaques, waarbij op meerdere gebieden vlekken ontstaan die samenkomen.

2. Alopecia areata totalis

Dit type treedt op wanneer de ziekte de hele hoofdhuid aantast en totale haaruitval onvermijdelijk is. Het hangt meestal nauw samen met episodes van grote stress en een laag zelfbeeld. Dit type komt nog vaker voor bij mensen die lijden aan falacrofobie. Daarom is het raadzaam dat lijders vanaf het begin professionele hulp zoeken om het niet te ver te laten voortschrijden.

3. Universele alopecia areata

Deze vorm van alopecia tast de haarzakjes in het hele lichaam aan. Het genereert het verlies van wenkbrauwen, wimpers en oksel- en schaamhaar. Het is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antilichamen aanmaakt tegen een deel van de haarfollikel. In feite verzwakt het deze zozeer dat er geen totaal effectieve behandelingen zijn.

Haarbehandeling

Haarbehandeling voor AA

Er zijn verschillende effectieve behandelingen die patiënten met alopecia areata kunnen helpen de vitaliteit van hun haar te herstellen. De eerste en belangrijkste is het zoeken van psychologische hulp om toestanden van angst en stress onder controle te krijgen. Dat komt omdat er bepaalde persoonlijke gebeurtenissen zijn die schadelijke afweerstoornissen voor de hoofdhuid kunnen uitlokken.

Mensen die lijden aan alopecia areata kunnen psychisch zwaar getroffen worden. Daarom is professionele hulp essentieel. In gedachten houdend dat het een ziekte is die veroorzaakt wordt door hoge niveaus van stress en nervositeit, moeten patiënten proberen therapie te volgen.

Ook moeten ze een gezond leven proberen te leiden met een goed dieet, rust en lichaamsbeweging. In veel gevallen is dat voldoende om het haar weer te laten groeien.

Sommige dermatologische centra gebruiken lasertherapie die haarverlies voorkomt, de groei stimuleert en de dichtheid ervan verhoogt. Ze gebruiken ook haar mesotherapie op basis van vitaminen, hyaluronzuur, co-enzymen en essentiële sporenelementen om het degeneratieve proces van de hoofdhuidcellen om te keren.

Als alternatief gebruiken ze orale of topische minoxidil vanwege de vaatverwijdende werking. Het versterkt het haar en bevordert de groei ervan.

De combinatie van verschillende technieken levert meestal echt goede resultaten op. Dus, als je de laatste tijd veel last hebt van nervositeit en merkt dat je kale plekken op je hoofd hebt, probeer dan rustig te blijven. Zoals we al eerder zeiden, is het vaak zo dat extreme situaties een ernstig effect hebben op het lichaam. Daarom is het essentieel om professionele hulp te zoeken. Wellicht ook interessant voor jou

Stress verminderen is de sleutel tot kwaliteit van leven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Stress verminderen is de sleutel tot kwaliteit van leven

Het verminderen van stress is van groot belang om een betere kwaliteit van leven te bereiken. Lees hier hoe je er beter mee om kunt gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.