Het principe van correspondentie volgens de Kybalion

Het principe van correspondentie volgens de Kybalion
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 23 november, 2022

“As above, so below; as below, so above.” Deze bekende zit laat zich losjes vertalen naar “Wat boven is, is beneden ook; wat beneden is, is ook boven.” Dit is het Principe van Correspondentie volgens de Kybalion, een stroming binnen het hermetisme.

Dit document uit 1908 beweert dat het de essentie is van de leerschool van Hermes Trismegistus, een centraal figuur in het hermetisme. Volgens de legende was hij de leraar van Abraham, een belangrijk figuur binnen het Joodse geloof. De lessen die Hermes deelde zijn blijkbaar terug te leiden naar Oud Egypte.

Elk hoofdstuk van de Kybalion is toegewijd aan elk van zijn zeven principes of axioma’s. Deze worden gezien als universele wetten. Deze denkschool is duizenden jaren oud.

We kunnen zijn principes echter ook redelijk goed toepassen in moderne situaties. Het enige dat je hoeft te doen is deze te lezen met een open geest en de nodige basiskennis om de teksten en dus de centrale essentie van de axioma’s te begrijpen.

Het principe van correspondentie is de tweede van de zeven hermetische principes uit de Kybalion. Dit principe benadrukt dat er altijd een zekere overeenkomst bestaat tussen de fenomenale wetten – de wetten van dingen die wij kunnen observeren – van de verschillende dimensies van het zijn en het leven.

Het Principe van Correspondentie

Wat boven is, is beneden ook; wat beneden is, is ook boven. Deze spreuk stelt vast dat er een bepaalde harmonie bestaat tussen de fysieke dimensie, de mentale dimensie en de spirituele dimensie.

Het betekent eigenlijk dat alles, alle vlakken van ons bestaan, in verbinding staan en met elkaar corresponderen. De macrocosmos bevindt zich in de microcosmos en hetzelfde geldt andersom. Met andere woorden, zonnestelsels, maatschappijen en leven op aarde zijn in feite allemaal hetzelfde.

Personen in waterkleur

Het principe van correspondentie volgens de Kybalion constateert dat alles wat we op een kleine schaal doen, we eigenlijk ook op grote schaal doen. Daarom beïnvloeden zelfs de kleinste handelingen het grote raamwerk van ons gedrag. 

Door wat dan ook te doen, doen we uiteindelijk alles. Dus, als je bijvoorbeeld een specifiek gebied in je leven verwaarloost, zul je hiermee hoogstwaarschijnlijk ook alle andere vlakken van je leven verstoren. Dit resulteert uiteindelijk in een soort rimpeleffect.

“Het is waar zonder te liegen, zeker, en absoluut waar. Dat wat beneden is, lijkt op wat boven is en dat wat boven is, lijkt op wat beneden is.”

-Isaac Newton-

Je uiterlijke wereld is een reflectie van je innerlijke wereld

We kunnen het principe van correspondentie volgens de Kybalion nog een stapje verder doorvoeren. Door terug te refereren aan wat we hierboven hebben besproken, kunnen we bevestigen dat de uiterlijke wereld, ofwel de buitenwereld, de neiging heeft om onze innerlijke wereld te reflecteren.

De gedachten en beelden die we in ons bewustzijn hebben, lijken in veel gevallen dus onbewust op onze externe wereld. De geest neemt alles zoals het is.

Met andere woorden, het is moeilijk om onderscheid te maken tussen illusie, geloof en realiteit. Het haalt onze interpretaties door elkaar met feiten en begint precies datgene waar we het meest op gefocust zijn na te bootsen.

De uiterlijke wereld is een weerspiegeling van je innerlijke landschap. Denk eens aan alles dat speelt in je leven en alles dat goed voor je is. Kijk eens naar de schoonheid om je heen. Denk eens aan het genot, de liefde, het licht, het leven – al deze dingen die je omringen. Dit alles is een reflectie van wat zich binnenin jezelf afspeelt.

We kunnen zo ook hetzelfde zeggen over alles dat je als negatief beschouwt. Daarom zul je deze dingen ook in anderen blijven zien tenzij je je eigen valkuilen onder ogen komt. De uiterlijke wereld is immers enkel een reflectie van de wereld binnenin jezelf.

“De innerlijke wereld is de wereld van je behoeften, je energieën, je structuur en je mogelijkheden die de uiterlijke wereld tegemoet komen. De uiterlijke wereld is het veld van jouw belichaming. Dat is waar jij bent. Je moet beide werelden draaiende zien te houden. Zoals Novalis zei, ‘De zetel des zielen is daar waar de innerlijke en de uiterlijke werelden elkaar treffen.'”

-Joseph Campbell-

Het principe van correspondentie

Laatste commentaar

De innerlijke wereld is de oorzaak, de uiterlijke wereld is het effect. Om het effect aan te passen, zul je dus de oorzaak moeten aanpakken. Dat wil daarom zeggen dat als je uiterlijke wereld chaotisch is, er chaos bestaat in je innerlijke wereld.

Zodoende kan men ook zeggen dat als er weinig liefde bestaat in je uiterlijke wereld, je waarschijnlijk niet veel liefde in je innerlijke wereld ervaart.

Om je innerlijke wereld onder controle te houden, moet je niet proberen je uiterlijke wereld te beheersen. In plaats daarvan moet je je innerlijke wereld onder controle houden als je je uiterlijke wereld wil beheersen. Het werkt dus precies andersom.

Denk maar eens na over hoe je innerlijke wereld de plek is waar je in feite haast een alleenheerser bent. Je hebt daar de absolute macht. In de uiterlijke wereld is die macht nog wel invloedrijk, maar niet zo dominant of alleszeggend.

Het Principe van Correspondentie staat ons toe om te stoppen met zoeken naar unieke redenen om te verklaren wat ons in de uiterlijke wereld overkomt. Het helpt ons in plaats daarvan realiseren dat we de echte antwoorden kunnen vinden door onze blik naar binnen te richten. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Trimegisto, H. (2020). El kybalion. Editorial Verbum.
  • LAS HERAS, A. QUE ES EL HERMETISMO Y QUIEN FUE HERMES TRIMEGISTO.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.