De theorie van het rimpeleffect en jouw kracht om dingen te veranderen

De theorie van het rimpeleffect en jouw kracht om dingen te veranderen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Misschien ben jij één van die mensen die geen onrecht duldt, maar denk je dat je er niets aan kan doen. Als dat inderdaad zo is, dan moet je de theorie van het rimpeleffect leren kennen. Want nadat je dit gelezen hebt, zal je inzien welke enorme kracht je hebt om dingen te veranderen.

Het is wel belangrijk dat je begrijpt dat dingen beter maken bij jezelf begint. Want je kan niet van het leven houden als je niet gelukkig bent. Je kan ook niet van anderen houden als je niet van jezelf houdt.

Begin bij jezelf

We zeiden het al. De eerste stap is jezelf veranderen. Hoe kan je iemand vragen om geen kwaad over jou te spreken als jij kwaad spreekt over anderen? Hoe wil je dat anderen jou waarderen als je jezelf niet waardeert?

De theorie van het rimpeleffect: begin bij jezelf

Neem even de tijd om na te denken. Voer een intiem gesprek met jezelf. Luister naar jezelf. Bekijk je diepste gevoelens. Stel jezelf de vraag hoe het met je gaat en hoe je graag zou willen dat het met je gaat. Kijk je problemen in de ogen en ga de confrontatie aan. Herstel alles dat in je leven gebroken is.

Zodra je een dialoog met jezelf opgestart hebt, denk dan na over wie je bent. Wat wil je doen? Wat zijn je doelstellingen? Laat alle maskers vallen die je aangetrokken hebt om jezelf te behagen. Schop die valse bescheidenheid aan de kant en zie jezelf zoals je bent. Maar hou op dit punt niet op. Zuiver jezelf van de dingen die je niet leuk vindt. Bevrijd jezelf van alles dat niet goed is of dat jou kwetst. Begin met de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Gooi de eerste steen

Leer jezelf dus kennen en zet de eerste stappen om je leven te veranderen. Daarna ben je klaar om de eerste steen te gooien. Die daad zal een rimpeleffect hebben. Wat betekent dit? Wel, alles wat je zal doen, zal iedereen en alles rond jou, beïnvloeden. Dat is de essentie van de theorie van het rimpeleffect.

Als je een verbintenis aangaat om je gedrag te veranderen, dan zal je dingen merken die je nooit eerder zag. Neem je bijvoorbeeld voor om niet te klagen. Want je weet dat klagen zinloos is. Toon jezelf en anderen meer genegenheid. Of wees gewoon jezelf. Beetje bij beetje zal je zien hoe je vroegere gedrag jouw leven beïnvloedde.

Tijdens de eerste momenten nadat je de steen gooit, is het belangrijk dat je op een rustige en rationele manier naar de dingen kijkt. Want net als wanneer je effectief een steen in het water gooit, zal de eerste rimpeling klein zijn. De effecten van je nieuwe houding zullen in het begin ook minimaal zijn. Maar na verloop van tijd en nadat je meer veranderingen doorvoert, zal je zien hoe de effecten in omvang en betekenis groeien.

Laat de rimpelingen stromen

Zodra je de eerste steen in het water gegooid hebt, laat je dus de rimpelingen stromen. Je laat hun effecten ontstaan. We hebben het eerder al gezegd. De eerste rimpelingen zullen klein en van korte duur zijn. Maar ze zullen anderen ook helpen om te veranderen.

De tweede stap is om jezelf te zien als een gelukkige persoon in het midden van de rimpelingen, precies waar de steen gevallen is. Want jij bent het beginpunt van je geluk. Jij bent een dapper persoon die een moeilijk pas gekozen heeft.

De theorie van het rimpeleffect

Denk aan de rimpelingen die je veroorzaakt telkens als je het water raakt. Want dat is wat de theorie van het rimpeleffect zegt. De liefde die je binnenin je hebt, verspreidt zich niet alleen aan de oppervlakte.  Maar ook in de diepere delen van het meer, de zee of zelfs in de plas waar de stenen vallen, kan het gevoeld worden.

Elke rimpeling vertegenwoordigt jouw passie voor het leven. Ze zijn jouw moed die je dromen werkelijkheid laat worden. Ze zijn jou vriendelijkheid naar anderen toe en jouw behoefte om mensen te helpen die minder geluk hebben. Al deze energie breng je over op anderen. Op één of andere manier heeft het een effect op hen.

De theorie van het rimpeleffect

Als je voortdurend rimpelingen in het water veroorzaakt, dan zal je elke dag merken hoe het een invloed heeft op andere mensen om je heen. Beetje bij beetje zal je het effect dat je op hen hebt, waarnemen. Misschien zal je hen hoop, vreugde, vertrouwen of enthousiasme geven. Alles hangt af van de band en de verbinding.

Je zal zelfs beginnen te zien hoe de mensen die door jou geraakt zijn, hun eigen eerste stenen gooien en rimpelingen laten ontstaan die de mensen van wie zij houden, bereiken.

Denk je nog steeds dat je niets kan doen om onrecht te veranderen? Begin bij jezelf. Laat jouw positieve houding en je vriendelijkheid je wereld vullen. Dit zorgt ervoor dat rimpelingen zich vormen. En die zullen golf na golf de wereld tot een betere plek maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.