Het ontkrachten van een merkwaardige mythe over marihuana

De Universiteit van Washington heeft een onderzoek uitgevoerd om erachter te komen of cannabisgebruik de creativiteit bevordert. Het onderzoek leverde enkele interessante resultaten op.
Het ontkrachten van een merkwaardige mythe over marihuana
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 16 maart, 2023

Er bestaat een wijdverbreid idee dat het roken van marihuana de creativiteit vergroot. Misschien komt deze mythe voort uit het feit dat veel mensen in de kunstwereld gebruikers waren of zijn. Charles Baudelaire zelf placht te zeggen dat de eenvoudigste woorden en de meest triviale ideeën een vreemde en nieuwe betekenis krijgen na het nuttigen van hasjiesj.

Veel beroemde mensen zoals John Lennon, Bob Marley en zelfs wetenschappers als Carl Sagan waren cannabisgebruikers. Er lijkt echter niet veel grond te zijn voor de mythe dat het roken van marihuana de creativiteit vergroot.

Dit wordt bevestigd door een recente studie (Engelse link), gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology.

Hoewel de onderzoekers bevestigen dat het onderwerp verder onderzoek vereist, wijst het beschikbare bewijs er in werkelijkheid op dat het roken van marihuana een minimale invloed heeft op de creativiteit. Bovendien geldt dit slechts voor sommige mensen.

Creatief brein
“Cannabis maakt je waarschijnlijk niet zo creatief als je denkt”. (Christopher Barnes).

Een onderzoek naar marihuana en creativiteit

Het bovengenoemde onderzoek werd geleid door Christopher Barnes, een psycholoog aan de Universiteit van Washington (VS). Zijn doel was uit te zoeken of het roken van marihuana ons creatiever maakt. Om dit na te gaan gebruikte hij 191 vrijwilligers die af en toe cannabisgebruikers waren.

Alle deelnemers kregen een creativiteitstest, hetzij 15 minuten na het nemen van cannabis, hetzij 12 uur na onthouding. Daarna beoordeelde een jury het bewijs en de ideeën die naar voren kwamen. Om elke vooringenomenheid te voorkomen wist geen van hen welke vrijwilliger ze beoordeelden.

Onderzoeksresultaten

Uit de resultaten bleek dat er geen verschil was tussen de deelnemers die onder invloed van cannabis op de test reageerden met degenen die op het moment van de test nuchter waren. Daarom werd geconcludeerd dat het roken van marihuana de creativiteit niet beïnvloedt.

Wel ontdekten de onderzoekers dat degenen die onder invloed van de drug waren de neiging hadden hun eigen ideeën te overschatten. Dat gold ook voor die van andere deelnemers. Met andere woorden, ze vonden dat zij en de anderen creatiever waren, ook al waren ze dat niet.

Dit geeft aanwijzingen om te begrijpen waarom zoveel mensen creatieve activiteiten ondernemen en ook hun vaardigheden toeschrijven aan marihuanagebruik.

In feite denken wetenschappers dat de positieve stemming die cannabis bij de meeste mensen bevordert een belangrijk uitgangspunt is om sowieso creatiever te zijn. Daarom bevordert consumptie niet de creativiteit, maar wel een positieve aanleg om te creëren.

Gekleurde gloeilamp
Marihuana maakt gebruikers niet creatiever, maar ze zullen hun ideeën eerder overschatten en denken dat ze creatief zijn, ook al zijn ze dat niet.

Andere onderzoeken

De conclusies van Christopher Barnes komen overeen met andere onderzoeken die de relatie tussen marihuana en creativiteit hebben geanalyseerd, zij het met bepaalde nuances.

Zo bleek uit onderzoek uit 2012 (Engelse link) dat cannabisgebruik het divergent denken, dat kenmerkend is voor creatief denken, licht stimuleerde. Dat gezegd hebbende, merkte men dit effect alleen op bij personen die normaal gesproken ook moeite hadden met innovatief zijn. Bovendien was het effect niet bijzonder significant.

Ander onderzoek (Engelse link) testte de effecten van cannabis in drie groepen. Eén groep kreeg een hoge dosis TCH (het actieve bestanddeel in marihuana). Een andere groep kreeg een lage hoeveelheid, en weer een andere een placebo. Geen van de deelnemers wist in welke groep ze zaten.

Vervolgens werd een reeks tests uitgevoerd om hun creativiteitsniveau te meten. De resultaten gaven aan dat degenen die de lage hoeveelheden TCH of de placebo consumeerden creatiever waren dan degenen die de hogere dosering kregen.

In het laatste geval was er zelfs sprake van een merkbare vermindering van hun creatieve vermogens. Daarom kunnen we met een gerust hart stellen dat er tot nu toe geen bewijs bestaat dat marihuanagebruik ons creatiever maakt. In feite neigen de beschikbare resultaten naar het tegendeel.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Heng, Y. T., Barnes, C. M., & Yam, K. C. (2022). Cannabis use does not increase actual creativity but biases evaluations of creativity. Journal of Applied Psychology. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/apl0000599.
  • Schafer, G., Feilding, A., Morgan, C. J., Agathangelou, M., Freeman, T. P., & Curran, H. V. (2012). Investigating the interaction between schizotypy, divergent thinking and cannabis use. Consciousness and cognition, 21(1), 292-298.
  • Kowal, M. A., Hazekamp, A., Colzato, L. S., van Steenbergen, H., van der Wee, N. J., Durieux, J., … & Hommel, B. (2015). Cannabis and creativity: highly potent cannabis impairs divergent thinking in regular cannabis users. Psychopharmacology, 232(6), 1123-1134.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.