Het model van Martin Seligman van de vijf ingrediënten van geluk

Marin Seligman ontwikkelde het PERMA-model dat suggereert dat er vijf ingrediënten van geluk zijn.
Het model van Martin Seligman van de vijf ingrediënten van geluk
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 11 augustus, 2023

PERMA klinkt misschien niet als iets dat in de verste verte met geluk te maken heeft. Het is echter een acroniem van vijf manieren om het leven te zien, waarvan gedacht wordt dat ze de ingrediënten van geluk vormen.

Dit model is niet alleen nuttig voor individuen, maar kan ook worden toegepast op groepen, gezinnen of koppels. In feite is het PERMA-model gecreëerd door een professor van de Universiteit van Pennsylvania, Martin Seligman. Deze theorie over welzijn is internationaal bekend en wordt in veel landen gebruikt met fascinerende resultaten.

Het lijdt weinig twijfel dat mensen voortdurend op zoek zijn naar geluk. Ze kunnen het zien als een nieuwe liefde, een betere baan, de komst van een kind, hun eigen huis, een vakantie in het Caribisch gebied of het gezelschap van vrienden.

Vrouw ligt tussen de bloemen

Als je begint na te denken over hoe elke actie of elk object je gelukkig kan maken (in gedachten houdend dat materiële goederen dat niet doen), kun je het PERMA-model (Engelse link) gaan toepassen.

Dr. Seligman noemt het een beschrijving van wat mensen zouden moeten doen om een gelukkiger leven te leiden. Je moet naar je leven kijken en bepalen wat belangrijker voor je is. Bijvoorbeeld liefde, gezondheid, relaties, etc. Ofwel: de ingrediënten van geluk.

Het PERMA-model: vijf ingrediënten van geluk

Het PERMA-model bestaat uit vijf acties, gewoonten of manieren om naar het leven te kijken.

De letter P staat voor positieve emoties. Het is bewezen dat optimistische mensen beter presteren in hun werk en in hun relaties. Ze voelen zich goed over zichzelf en geven dat gevoel door aan anderen. Daarom moet je leren om de volgende soorten positieve emoties te cultiveren.

Vreugde, sereniteit, hoop, dankbaarheid, verwondering, liefde en inspiratie. Dan zul je in staat zijn om met negatieve situaties om te gaan en obstakels te overwinnen.

De letter E heeft te maken met engagement, ofwel betrokkenheid. We hebben het hier echter niet over verbintenis in de zin van trouwen, maar over meer betrokken raken bij de dingen die je leuk vindt. Door passie te cultiveren, voel je je gelukkig.

In feite voel je je vervuld als je doet waar je gepassioneerd over bent, in die mate dat je in staat bent om je problemen te vergeten. Je voelt je nooit moe, je bent in staat om het beste van jezelf te blijven geven. Daarom moet je leren wat je passies zijn om jezelf persoonlijk te vervullen.

De letter R heeft betrekking op positieve relaties. Ze helpen je om een beter mens te worden. Ze zijn niet destructief maar helpen je op te bouwen. Probeer daarom meer contact te maken met de mensen om je heen.

Wees niet bang om te ontsnappen aan degenen die niets positiefs aan je leven toevoegen en je zult zien hoe snel je gelukkig wordt. Cultiveer relaties alsof het planten of gras zijn, die verzorgd moeten worden om te groeien.

De M staat voor meaning of betekenis. Iedereen heeft een betekenis of doel in zijn leven. In feite is dat wat het betekent om mens te zijn. Het laat je overstijgen en houdt onderwijzen en leren in. Je eigen specifieke betekenis kan in elke sector liggen, van je familie tot het milieu, van geneeskunde tot religie, van politiek tot sociale kwesties.

Blijheid

Tot slot staat de A voor achievements of prestaties. Als mens moet je het gevoel hebben dat je nuttig en competent bent, dat je acties niet voor niets zijn en dat je zelfstandig kunt handelen. Om dit te bereiken moet je doelen stellen op de korte, middellange en lange termijn en discipline en zelfbeheersing ontwikkelen.

Dat zijn de beste manieren om je doelen te bereiken en je echt gelukkig te voelen. Sterker nog, met elke prestatie zul je jezelf meer gaan vertrouwen. Bovendien zul je in staat zijn om vooruit te gaan en je dag na dag te verbeteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.