Het gebruik en de bijwerkingen van het medicijn escitalopram

Het gebruik en de bijwerkingen van het medicijn escitalopram

Laatste update: 04 september, 2018

Acute depressie, angstgevoelens, paniekstoornis, obsessieve-compulsieve stoornis… Dit zijn allemaal heel reële aandoeningen. Vele mensen hebben enorm te lijden onder de symptomen van deze stoornissen. Ze hebben ook iets anders gemeenschappelijk: ze worden vaak behandeld met escitalopram (Cipralex). Dit is een antidepressivum en één van de medicijnen die artsen het meest voorschrijven. Ze maken deel uit van de groep selectieve serotonineheropnameremmers. In dit artikel bespreken we het gebruik en de bijwerkingen van het medicijn escitalopram.

Op de markt vind je escitalopram onder bekende namen als Cipralex, Lexapro, Ezentius, Ipran of  Neuroipran. Mensen die een chronische depressie doorgemaakt hebben of die momenteel aan een depressie lijden, zullen ongetwijfeld al over dit bestanddeel gehoord hebben. Als dit het geval is, dan komt dat omdat het vooral in vergelijking met andere medicijnen doeltreffend is. Dat geldt bijvoorbeeld als we het vergelijken met zijn voorganger, Citalopram of zelfs met Fluoxetine (Prozac).

Escitalopram (Cipralex) is een medicatie die door het Deense farmaceutische bedrijf Lundbeck ontwikkeld is. Het werkt als een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI) en het is vooral doeltreffend bij de behandeling van acute depressie.

We hebben het hier over één van de meest voorgeschreven psychotrope medicijnen voor de behandeling van stemmingsstoornissen. In 2001 kwam het via de laboratoria van Lundbeck en Forest op de markt. Mensen waren toen enorm hoopvol omtrent dit medicijn. Daarvoor was één specifieke reden. Escitalopram is een snelwerkend antidepressivum. Het werkt sneller dan andere medicijnen van hetzelfde type. Laten we het nu even in detail bekijken.

Wat is escitalopram?

Wat is escitalopram? Waarvoor gebruikt men het?

Op onze website hebben we het al eerder over serotonine gehad. Deze stof is uitzonderlijk wegens het feit dat het zich in het bloed als een hormoon gedraagt en in de hersenen als een neurotransmitter. Eén van de voornaamste doelen van serotonine is onze geestestoestand regelen. Het zorgt ervoor dat je je goed voelt, voor motivatie en het stimuleert de energie en het optimisme. In wezen versterkt het alle vermogens die ons als menselijke wezens bepalen en die ons toelaten te functioneren, met anderen om te gaan en creatief te zijn.

Bij stemmingsstoornissen zoals depressie of paniekstoornissen is er deze op één of andere manier een onderbreking in de werking van deze neurotransmitter. Het komt dan vaak voor dat men zijn toevlucht moet nemen tot de farmaceutische aanpak. Dit is nodig zodat het neurochemisch evenwicht van de patiënt kan herstellen. Escitalopram brengt dit tot stand. Het doet dit door de heropname van serotonine te blokkeren. Dit medicijn voorkomt met andere woorden dat de serotonine opnieuw in de postsynaptische receptoren opgenomen wordt. Door dit te doen verhoogt het de concentratie van serotonine in de intersynaptische ruimten.

Het vermogen om ervoor te zorgen dat onze hersenen een geschikte hoeveelheid van deze neurotransmitter bezitten, is iets dat vele andere medicijnen ook kunnen, zoals bijvoorbeeld fluoxetine.  Wat onderscheidt dan het medicijn escitalopram van de rest? Waarom is dit psychotrope medicijn één van de populairste? Laten we even kijken…

De voordelen van het medicijn escitalopram

De voordelen van het medicijn escitalopram

 • Escitalopram is een eutomeer. Dit type van bestanddeel is in staat om heel snel te werken.
 • Bovendien heeft escitalopram ook een groter verwantschap met de serotonerge neuronen. Dankzij dit kenmerk bevordert het niet alleen de aanmaak van deze zenuwcellen maar maakt het ook hun transport gemakkelijker.

We moeten ook vermelden dat er een periode waarin nog een andere reden een rol speelde in het feit dat beroepskrachten in de gezondheidszorg escitalopram zoveel voorschreven. Velen hadden het gevoel dat dit te maken had met de zware commerciële promotie. Want die reclame probeerde de professionals in de geestelijke gezondheidszorg ervan te overtuigen om het voor te schrijven. Nu zijn echter alle resultaten van het klinische onderzoek bekend. En we kunnen vaststellen dat ze doorslaggevend zijn. Alle studies maken één ding duidelijk: dit psychotrope medicijn is aanzienlijk superieur aan de andere SSRI’s die op de markt verkrijgbaar zijn.

Waarvoor gebruikt men escitalopram?

 • Het medicijn escitalopram is uitermate doeltreffend voor de behandeling van acute depressie.
 • Men schrijft het voor bij angststoornissen.
 • Het helpt bij paniekstoornissen.
 • Escitalopram wordt gebruikt bij sociale fobie.
 • Dit medicijn kan een obsessieve-compulsieve stoornis onder controle houden.

De bijwerkingen van escitalopram

De bijwerkingen van het medicijn escitalopram lijken veel op die van andere SSRI’s van hetzelfde type. Bovendien zijn ze meestal goed te verdragen, hoewel dat ongetwijfeld zal afhangen van de duur van de behandeling zelf. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

 • Een droge mond.
 • Maagzuur.
 • Constipatie.
 • Vermoeidheid.
 • Slaperigheid.
 • Hoofdpijn.
 • Gewichtstoename.

Eén van de meest ernstige effecten is een verstoorde seksuele functie. Maar we moeten erop wijzen dat dit kenmerk omkeerbaar is zodra men de behandeling staakt. Zoals altijd moeten we er ook op wijzen dat deze types medicijnen alleen door beroepskrachten kunnen voorgeschreven worden. Je moet vermijden dat je ze met andere medicatie combineert, zoals antidepressiva uit de groep van monoamine-oxidaseremmers (MAOI).

Het medicijn escitalopram

Het is eveneens belangrijk om na te gaan of de patiënt nier- of leverproblemen heeft. In deze gevallen is het beter  om andere mogelijkheden te proberen. Zwangere vrouwen en oudere personen zullen ook altijd een lagere dosis voorgeschreven krijgen. Vergeet bovendien niet dat medicijnen niet het enige antwoord zijn bij de behandeling van geestelijke stoornissen. Ze vormen slechts één onderdeel van een veelzijdige, gepersonaliseerde en fijngevoelige benadering.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.