Het maximale uit je kinderen halen: 3 sleutelgedachten.

Onze hoogste prioriteit is waarschijnlijk het welzijn van onze kinderen. We willen allemaal dat onze kinderen een rijk, en waardevol leven hebben. Desalniettemin, je kinderen helpen om het maximale uit zichzelf te halen op een speciale manier voor iedere situatie, is niet eenvoudig. Hiervoor heb je aandacht nodig, maar ook kennis, geduld en intelligentie. 
Het maximale uit je kinderen halen: 3 sleutelgedachten.
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

We hebben besloten om enkele sleutelgedachten te delen om je te helpen het maximale uit je kinderen te halen. Opvoeden is immers een constante uitdaging. Het is een veranderingsproces waarin je je vaak moet aanpassen aan de omstandigheden.

Na de geboorte maken ouders vaak fouten, totdat ze de juiste aanpak vinden om hun kinderen gelukkig en gezond te laten opgroeien.

Wat zijn de sleutelgedachten om het maximale uit je kinderen te halen?

Als je wilt dat je kinderen emotioneel sterk opgroeien tot gelukkige en onafhankelijke volwassenen, dan is er een aantal strategieën en methoden dat je kunt gebruiken. En zelfs dan zijn deskundigen het erover eens dat de grootste invloed op de ontwikkeling van een kind, het volgende is:

  • Stimuleer hun nieuwsgierigheid aan en laat ze ontdekken.
  • Stel grenzen.
  • Ontdek wat ze leuk vinden en moedig ze aan.

Laten we deze opties eens nader bekijken.

maximale uit je kind jong genie

1. Haal het maximale uit je kinderen en stimuleer hun nieuwsgierigheid

Eén van de dingen die kinderen het meest typeert, is hun nieuwsgierigheid. Om deze eigenschap zo goed mogelijk te benutten, is het erg belangrijk om kinderen te stimuleren de wereld om hen heen te ontdekken.

De realiteit leert ons dat de meeste mensen hun motivatie om al lerend te ontdekken, dit kwijtraken wanneer ze ouder worden en integreren in de maatschappij. Vaak belanden we op het punt waar we alles weten wat we nodig hebben om ons staande te houden.

Desondanks is nieuwsgierigheid belangrijker dan kennis zelf. Daarom is het belangrijk om hier je voordeel mee te doen. Het ultieme doel is dat we goed in ons vel zitten en we gemotiveerd blijven.

In hun ijver om hun kinderen te beschermen tegen (inclusief de ingebeelde) gevaren van buitenaf, zullen veel ouders in de val trappen om helikopterouders te worden. Als je in deze val trapt, dan zullen je kinderen niet in zichzelf geloven en nooit in staat zijn zichzelf ten volle te ontwikkelen.

Daarom is het zo belangrijk dat jij in hen gelooft. Je zou ze meer vrijheid moeten geven zodat ze verantwoordelijkheid over hun eigen leven kunnen nemen als ze ouder worden. 

2. Stel grenzen

Misschien vraag je jezelf nu af “Maar hoe kan ik dat doen met alle gevaren die er zijn?” Ook al is het heel normaal om deze angst te voelen, het antwoord is niet om je kinderen constant in de gaten te houden.

Integendeel, je zult ze moeten leren over emotionele intelligentie en hen helpen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit betekent dat ze moeten leren dat er consequenties zijn als ze iets doen of juist nalaten.

Als je je kinderen opvoed om verantwoordelijke volwassenen te worden, help je ze door het maximale uit henzelf te halen. Het is praktisch onhaalbaar om iemand tegen alle risico’s in het leven te beschermen. Desondanks kun je ze leren om de juiste keuzes te maken en pijn te vermijden.

Vergeet niet dat gedegen en gebalanceerde kennis een sterker wapen zijn tegen gevaren dan zwijgen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld drugs en alcohol.

maximale uit je kinderen vader kust dochtertje

3. Ontdek wat ze leuk vinden en moedig ze aan

Het onderwijssysteem zou ingericht moeten zijn om de intellectuele capaciteiten van kinderen aan te boren. Het zou ze ook moeten opleiden tot ontwikkelde personen met een sterke behoefte om te leren. Helaas is dat niet het geval in ons hedendaagse systeem.

Daarom is het jouw verantwoordelijkheid om je kinderen op te leiden. De verantwoordelijkheid om hun behoefte om aan zelfontwikkeling aan te moedigen, ligt grotendeels bij jou.

Het probleem is dat veel kinderen een verband leggen tussen leren en studeren voor een examen. In werkelijkheid kan leren het leukste zijn wat er is in de wereld. Alles wat je hoeft te doen is hen te helpen om te ontdekken waar hun interesses liggen.

Het maakt niet uit of je kinderen een passie hebben voor astrofysica, muziek of talen. Aan jou de taak om uit te vinden wat de interesse wekt van je kinderen en om dit te stimuleren. Dit zou kunnen betekenen dat je ze bijvoorbeeld aanmeldt voor schilderlessen. Of dat je ze meeneemt naar een dierentuin om naar dieren te kijken. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.