Het is bewezen, zingen maakt gelukkig!

Wist je dat zingen ons gelukkig maakt? Zingen maakt ons enthousiast en kan er zelfs voor zorgen dat mensen met Alzheimer en Parkinson gelukkiger en positiever worden.  
Het is bewezen, zingen maakt gelukkig!
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 07 oktober, 2022

Als we onder de douche staan ​​luisteren we vaak naar muziek of zingen we gewoon ons eigen deuntje. Kort door de bocht, zingen maakt gelukkig. Deze universele praktijk vult ons namelijk met serotonine en oxytocine. Deze injectie van enthousiasme is bereikbaar voor iedereen. Zelf mensen met Alzheimer reageren elke keer als ze worden aangemoedigd om te zingen.

Hoe zingen onze wereld verandert

Édith Piaf heeft ooit eens gezegd dat zingen ons in staat stelt te ontsnappen naar een andere wereld. Psychologen en neurowetenschappers zijn het hier echter niet helemaal mee eens.

Volgens hen dient muziektherapie als een manier om contact te maken met anderen en om emoties op te wekken die ons kunnen helpen een diepere band op te bouwen met anderen.

In een studie gepubliceerd in The Journals of Gerontology verklaren onderzoekers bijvoorbeeld dat wanneer ouderen in een koor zingen, hun gezondheid verbetert en ze zich minder eenzaam voelen. We kunnen niet voorbijgaan aan het feit dat mensen ouder dan 65 jaar eerder last hebben van depressies die samenhangen met sociaal isolement.

Het is daarom goed om te weten dat zoiets eenvoudigs als het deel uitmaken van een muzikale groep hun interactie met anderen verbetert en zeer positieve emotionele, cognitieve en fysieke veranderingen genereert. Ook alledaagse dingen zoals zingen onder de douche kunnen echter dienen om ons meer energie, geluk en een goede dosis positiviteit te geven.

Ik zing niet om gelukkig te zijn. Ik ben gelukkig omdat ik zing.

-William James-

Man zingt mee met radio

Zingen maakt gelukkig omdat het brein van muziek houdt

We ervaren immers geluk door de eenvoudigste dingen, zoals goed gezelschap, een middagje rusten of een maaltijd met vrienden. Zingen maakt gelukkig vanwege een feit dat zowel fundamenteel als fascinerend is: het menselijk brein houdt van muziek.

De wetenschap streeft ernaar dit feit te verklaren. Leonard Meyer legt in zijn boek Emotion and Meaning in Music uit dat de hersenen een soort aangename schok ervaren elke keer dat we naar muziek luisteren en elke keer dat we hardop durven te zingen.

Bovendien vertellen wetenschappers ons dat we een interessante structuur in onze oren hebben waardoor we kunnen zingen: de saccule. Dit kleine deel van het binnenoor reageert op de frequenties die tijdens het zingen worden gecreëerd. Die fysiologische reactie geeft ons plezier. Die vibraties kalmeren de hersenen op een cathartische manier. Het is bijna magisch.

Zingen maakt gelukkig: verbeter je humeur

Pablo Picasso zei dat om te schilderen en te tekenen, je je ogen moet sluiten en moet zingen. Zachtjes of hard zingen of zelfs fluisteren en neuriën is iets dat velen van ons doen terwijl ze andere taken uitvoeren. Zo zingen we bijvoorbeeld vaak tijdens het autorijden, sporten, schoonmaken of zelfs werken.

Zingen verbetert onze stemming. Het zorgt ervoor dat ons lichaam endorfines uitscheidt en serotonine produceert en verlaagt de cortisolspiegel. Een studie die werd uitgevoerd aan de Universiteit van Frankfurt onthulde dat zingen ons immuunsysteem versterkt en zelfs onze ademhaling, flexibiliteit van het middenrif en de gezondheid van de longen verbetert.

Correlatie tussen zingen en neurodegeneratieve ziekten

Een van de meest opmerkelijke voordelen van zingen, waar we in het begin van dit artikel ook al naar verwezen hebben, houdt verband met mensen met neurodegeneratieve ziekten. De Alzheimer’s Association voert dan ook al jarenlang ‘zingen voor het brein’-sessies uit.

Het is waargenomen dat zingen de alertheid verbetert bij oudere mensen met deze ziekte. Het helpt hen om op een positieve manier contact te maken met anderen. Ze ervaren vreugde, lachen en voelen zich meer ontvankelijk voor communicatie en interactie. Het verbetert ook hun concentratie en stemming.

Een ander aspect dat deskundigen op het gebied van intellectuele handicaps, zoals Tom Shakespeare en Alice Whieldon van de Universiteit van East Anglia, hebben kunnen verifiëren, is dat mensen met psychische problemen veel baat hebben bij zangworkshops. Zingen vermindert namelijk hun stress- en angstniveaus en helpt hen zelfvertrouwen en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Oudere vrouw zingt met koptelefoon op

We zouden kunnen zeggen dat zingen op een of andere manier altijd ons brein beloont. Muziek fungeert als een andere taal waarin woorden niet nodig zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Julene K. Johnson, Anita L. Stewart, Michael Acree, Anna M. Nápoles, Jason D. Flatt, Wendy B. Max, Steven E. Gregorich. “A Community Choir Intervention to Promote Well-being among Diverse Older Adults: Results from the Community of Voices Trial.” The Journals of Gerontology: Series B (First published: November 9, 2018) DOI: 10.1093/geronb/gby132
    • Tom Shakespeare and Alice Whieldon. “Sing Your Heart Out: Community Singing as Part of Mental Health Recovery.” Medical Humanities (First published online: November 25, 2017) DOI: 10.1136/medhum-2017-011195
  • Meyer, Leonard (2001) Emoción y significado en la música. Madrid: Alianza Editorial

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.