Het heden simplificeren met deze 3 vragen

Het heden simplificeren met deze 3 vragen

Laatste update: 03 september, 2018

“Geniet van het moment!” hoor je mensen weleens zeggen. Dit advies volgen we echter dikwijls niet op. Om in het heden te kunnen leven moeten we nadenken over ons bestaan op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Weinig mensen doen dit. Hiervoor moeten we het heden simplificeren.

Het heden simplificeren

Vaak is dat niet zo makkelijk als het lijkt. Soms hebben we te weinig tijd of zijn we gestrest. We gooien met de pet naar gezonde gewoonten waarbij we goed voor onszelf zorgen. Daardoor kunnen we niet meer van het moment genieten. We vergeten hierbij hoe belangrijk het is om onszelf te vragen hoe we ons voelen en hoe we meer uit het leven kunnen halen. De antwoorden op deze vragen staan ons toe onszelf te ontwikkelen en onze persoonlijke groei op een effectievere manier te evalueren.

Anthony Robbins, één van de bekendste levenscoaches ter wereld, zei: “De kwaliteit van je leven is deels gebaseerd op de kwaliteit van de vragen die je jezelf elke dag stelt.” Daarom is het nadenken over wat we beleven, over hoe we meer van het hier en nu kunnen genieten. Daarvoor moeten we het heden simplificeren.

Om ons voordeel uit ons interne welzijn te halen, moeten we — zoals gezegd — het heden simplificeren. Daarnaast moeten we er zeker van zijn dat het pad wat we hiervoor bewandelen ons naar een gunstige omgeving leidt. Deze zou bol moeten staan met verrijkende mensen. Ondertussen zou deze ons ook in staat moeten stellen om betere versies van onszelf te worden en om te krijgen wat onze harten begeren. Om dat te doen, moet je jezelf drie vragen stellen.

“We zijn geboren om te leven. Daarom is tijd ons belangrijkste bezit. Het is net zo kort als ons leven op deze planeet. Gaandeweg niet genieten van elke stap en elk moment is een verschrikkelijk idee voor een geest dat geen grenzen kent en een hart dat zoveel dieper kan liefhebben dan dat we zelf weten.”

-Facundo Cabral-

Het heden simplificeren

Waarom doe je op dit moment moeite?

Het klopt dat niet iedereen daadwerkelijk moeite doet om een doel te bereiken of om zich simpelweg beter te voelen. In plaats daarvan laten ze de tijd voorbijgaan terwijl ze onbewust klagen over het tekort aan vooruitgang. Als jij je hierin herkent, identificeer dan waar jij elke dag je energie in steekt, je persoonlijke doelen in gedachten houdende.

Het heden simplificeren kan alleen door deze beide aspecten in acht te nemen. Het voldoet niet om een doel te hebben waarvoor je geen moeite gaat doen. Zo heeft het geen nut om energie te steken in iets zonder te weten waarvoor je dat nou eigenlijk doet. Meesten staan hierbij helemaal niet stil. Als je ooit de mensen in je omgeving hebt gevraagd waarom ze een routine hebben en waarom ze (desondanks) gestrest zijn, hebben ze je vast verteld dat ze simpelweg “gewoon” deden wat van ze verwacht werd.

Als we onszelf vragen waarom we moeite doen, zal dat ons laten inzien dat we veelal gestrest zijn over dingen die we  nog niet hebben. We vergeten hierbij wat we wel hebben. Het antwoord op deze vraag kan je laten geloven dat je je nooit goed of gelukkig zult voelen tenzij je alles hebt dat je denkt nodig te hebben. Het tegendeel is echter waar. Wanneer je moeite steekt in het bereiken van je doel, zul je zien dat je welzijn bijna onmiddellijk verbetert.

Het heden simplificeren eist dat we ons bewust zijn van waarom we hier en nu moeite doen en waar we naar op weg zijn.

Wat houdt je tegen en wat kun je niet loslaten?

Je vastklampen aan iets of iemand is een gewoonte die men bezit vanaf de kindertijd. Vaak doet het er niet toe of dit in ons nadeel werkt. We houden ons bezig met activiteiten en ongezonde gewoontes die we simpelweg niet los kunnen laten.

We kennen de invloed die sommige “giftige” mensen op ons zelfvertrouwen, onze overtuigingen en onze gevoelens hebben. Deze slechte invloeden schaden ons op manieren waar we ironisch genoeg geen afstand van kunnen nemen.

Het heden simplificeren en hier meer van genieten is dus alleen mogelijk door goed na te denken over waar ji j je aan vastklampt op dit moment. Wat kun jij niet loslaten? Wanneer je er achter komt wat het antwoord daarop is, zul je je realiseren dat je problemen vaak totaal onvermijdbaar zijn.

Het heden simplificeren bestaat uit het loslaten van alles dat je afleidt van het hier en nu.

Vrouw die vogels loslaat

Met wie wil je meer tijd doorbrengen?

Eén van de populairste citaten met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling, is: “Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt.” De meesten van ons hebben echter niet bewust gekozen voor de mensen waar we het meeste mee omgaan. Denk daarom eens na over wie je vaker wilt zien. Door daar vervolgens naar te handelen kun je veel meer van het hier en nu genieten.

Om dat te bereiken kun je proberen de mensen die de grootste bijdrage leveren aan jouw leven te visualiseren. Hoe kun je hun gezelschap prioriteren? Ondanks dat het veranderen van je gewoonten je misschien niet uitkomt op dit moment, moedigen we je aan dit toch te proberen. Door activiteiten die nergens in je leven aan bijdragen te begrenzen, zul je merken dat het mogelijk wordt meer tijd toe te wijden aan de bovengenoemde mensen. Zorg voor de mensen die iets waardevols toevoegen aan je leven en zet elke week wat tijd apart om met hun door te brengen.

Waardeer bovendien wat anderen in je sociale cirkel je kunnen geven. Breng geen tijd door met degenen die jouw gezelschap niet waarderen. Het heden simplificeren wordt haalbaar door bij mensen te blijven die het echt waard zijn. Wijd jezelf toe aan het loslaten van alle anderen die daar niet bij horen en bedank ze voor de rol die ze in jouw leven hebben gespeeld.

“Leven is het zeldzaamste fenomeen ooit. De meeste mensen bestaan immers alleen maar.”

Oscar Wilde


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.