Het hartverwarmende verhaal van de leeuw Christian

Het hartverwarmende verhaal van de leeuw Christian
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 16 juli, 2018

Het verhaal van de leeuw Christian is een verrassend verhaal over de vertederende liefde die kan ontstaan tussen de mens en andere dieren. Het is een waargebeurd verhaal, dat is gedocumenteerd, en dat een aantal vragen oproept die nog steeds niet zijn opgelost.

Het begon allemaal in Londen in 1969. Een paar jonge Australiërs, genaamd John Rendall en Anthony “Ace” Bourke, gingen winkelen bij Harrods. Tot hun verbazing zagen ze een leeuwenwelpje te koop. Het was nog maar een kleintje en de eigenaar wilde van hem af omdat hij zijn koopwaar de avond ervoor kapot had gemaakt.

“De grootsheid van een natie en haar morele vooruitgang kan worden beoordeeld aan de hand van de manier waarop haar dieren worden behandeld.”

Mahatma Gandhi

De jongens kochten de leeuw en namen hem mee naar hun huis. Samen met een paar vrienden begonnen ze hem op te voeden en merkten ze dat hij erg gezellig en lief was. Toen het welpje een jaar oud werd, was het niet meer mogelijk om hem in huis te houden. Ze besloten toen om hem mee te nemen naar een meubelzaak die ze in eigen beheer hadden en die vreemd genoeg “Sophistocat” werd genoemd.

Het droevige afscheid van de leeuw Christian

Rendall noch Bourke hadden ooit gedacht dat hun vriendje zo snel zou groeien. In korte tijd was het onmogelijk om hem in de meubelwinkel te houden. Hij paste nergens en zorgde onbewust overal voor veel vernielingen. Dus gingen ze naar een vriend die priester was en vroegen hem om Christian op het kerkhof van de parochie te laten verblijven. De priester ging akkoord.

De leeuw Christian

De leeuw Christian bleef groeien. Hij was al volwassen en at ontzettend veel. Het handhaven van zijn dieet kostte een fortuin. Ze begonnen te begrijpen dat het al snel onmogelijk zou worden om hem in Londen te laten wonen. Hij was immers een dier. Wat als hij gevaarlijk zou worden? Hij was altijd erg vriendelijk, maar je wist het nooit…

Twee filmacteurs bezochten Christian en suggereerden hem weg te geven aan George Adamson, een beroemde Keniaanse natuurbeschermer. Hij zorgde ervoor dat hij naar zijn natuurlijke leefomgeving zou terugkeren en als een echte leeuw kon leven. De jongens waren het daarmee eens, maar niet zonder verdriet. Het was de beste voor iedereen.

Christian keert terug naar de jungle

De jongeren stemden ermee in Christian mee te nemen naar het Kora National Park in Kenia. Het was voor hem de ideale plek om een nieuw leven te beginnen. Zijn vriend de natuurbeschermer herenigde hem met een andere oudere, mannelijke leeuw, die door iedereen Boy werd genoemd. Hij voegde er ook een leeuwin aan toe, om een nieuwe groep te vormen. Beetje bij beetje namen de dieren afstand van de mensen, tot ze op een dag niet meer terugkwamen.

Reünie met Christian

Een jaar later namen Rendall en Bourke het initiatief om hun vriend de leeuw Christian te bezoeken. Het was een beetje een gek idee. Hij was al terug in zijn natuurlijke habitat en gedroeg zich nu als een gewone leeuw. Hoe dan ook, ze wilden hem op zijn minst zien, om te weten dat hij in orde was. De natuurbeschermer waarschuwde hen. Ze moesten heel voorzichtig zijn. Christian zou hen kunnen aanvallen.

De jongemannen gingen naar de rand van Kora en wachtten even. Toen begonnen ze Christian te roepen, maar hij kwam niet meteen opdagen. Eindelijk werd er een leeuw gezien die voorzichtig tussen de rotsen door keek. De jongens bleven hem roepen. De leeuw reageerde snel en rende naar beneden om zijn oude vrienden te ontmoeten. Tegen alle verwachtingen in herinnerde hij zich perfect wie ze waren. Hij wierp zich bovenop hen, omhelsde hen en likte hun gezichten. Dit alles is op video opgenomen.

Een verhaal zonder antwoorden

Een jaar later gebeurde er nog iets bijzonders. Na de laatste ontmoeting keerde de leeuw Christian terug naar de jungle. Ze konden zien dat hij koning was geworden van een groep leeuwen. Van het ene op het andere moment verdween hij. In meer dan negen maanden tijd is er niets van hem vernomen. Zijn menselijke vrienden wilden hem in ieder geval nog een keer bezoeken.

Zonder te weten hoe of waarom, keerde Christian een dag voor de komst van de jongens terug om te zwerven in de plaatsen rond Kora. Dezelfde scène van de eerste ontmoeting werd de volgende dag herhaald. De leeuw keek ze eerst voorzichtig aan en haastte zich dan naar ze toe, alsof het dezelfde welp was die ze hadden grootgebracht. Het enige verschil is dat hij al twee keer zo groot was als de laatste keer dat ze hem hadden gezien.

Christian in een auto

Het verhaal van de leeuw Christian en zijn menselijke vrienden werd een documentaire die echte beelden bevat. Ze schreven ook een roman gebaseerd op zijn verhaal en er zijn talloze artikelen in diverse kranten en tijdschriften over de hele wereld verschenen. Er zijn nog steeds geen definitieve verklaringen voor deze vertederende en wonderbaarlijke relatie tussen een “beest” en een paar jongens die besloten om hun liefde te geven en, nog belangrijker, het begrijpen van zijn toekomstige behoeften.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.