Het gebruik van creditcards en hun effect op je geestelijke gezondheid

De creditcard heeft een vriendelijk en ogenschijnlijk onschuldig uiterlijk. Hij laat wensen of grillen gemakkelijk en snel uitkomen. Om deze reden is het gemakkelijk om het te overdrijven en dit kan gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Het gebruik van creditcards en hun effect op je geestelijke gezondheid
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 14 februari, 2023

Creditcards maken het mogelijk dingen te kopen met geld dat je niet hebt. Dat is het gevaar van deze hoofdrolspelers in de huidige maatschappij. In feite zouden we meerdere boeken over dit onderwerp kunnen schrijven. We richten ons in dit artikel echter op creditcards en geestelijke gezondheid.

In de wereld van vandaag verliest fysiek geld (Spaanse link) steeds meer aan belang. Daarom zijn creditcards echt functioneel en praktisch, want ze betekenen dat je geen geld bij je hoeft te hebben. Ze vergemakkelijken ook betalingen en maken ze veiliger. Het valt inderdaad niet te ontkennen dat creditcards transacties gemakkelijker maken en dat ze een grote vooruitgang betekenen in de financiële wereld.

Het probleem ligt niet bij de creditcards zelf, maar bij de mensen die ze gebruiken. Het is immers heel gemakkelijk om door het gebruik van deze kaarten in de schulden te raken, vooral voor degenen die geneigd zijn impulsieve aankopen te doen.

Het probleem wordt gezien op de middellange en lange termijn. Betalen is minder gemakkelijk dan kopen en leidt in veel gevallen tot een van de moderne kwalen: financiële stress.

Mocht je je in een chronisch lekkende boot bevinden, dan is energie die wordt besteed aan het veranderen van schip waarschijnlijk productiever dan energie die wordt besteed aan het repareren van lekken.”

Warren Buffett

Creditcard

Het gebruik van creditcards en geestelijke gezondheid

Cashless gaan heeft veel voordelen, maar het leidt ook tot bepaalde problemen. De eerste daarvan is dat je daardoor uit het oog verliest hoeveel je werkelijk uitgeeft. Als je fysiek geld gebruikt, kun je direct zien hoe het bedrag afneemt na het doen van een aankoop. In plaats daarvan lijkt digitaal geld oneindig.

Creditcards wekken ook valse overtuigingen op. Als je een creditcard gebruikt, ga je uit van het idee dat je “een x bedrag aan geld” op die kaart hebt staan. Je verwart het bezitten van dat bedrag met het lenen ervan. Bijgevolg zie je gemakkelijk over het hoofd dat je bij elke aankoop op krediet een nieuwe schuld aangaat.

Je hebt ook de neiging te negeren dat je bij aankopen met een creditcard eigenlijk twee keer betaalt. Enerzijds wordt de leenservice gekocht. Volgens de wetgeving van elk land zijn daar al impliciete kosten aan verbonden.

Aan de andere kant wordt het product of de koopwaar die je wilt aanschaffen gekocht, en de prijs daarvan varieert afhankelijk van de betalingstermijn. Hoewel het dus een eenvoudige transactie lijkt, betekent het in wezen dat je een complex netwerk betreedt.

Te hoge schulden

Het grootste gevaar van het gebruik van een creditcard is dat je het zonder enig geweten doet en mogelijk in overkreditering vervalt. Dit gebeurt wanneer wat je verschuldigd bent veel hoger is dan je in een bepaalde periode, meestal een maand, kunt betalen. Op dat moment ervaar je niet alleen een financieel probleem, maar ook een psychologisch probleem.

De psycholoog Enric Soler van de Universitat Oberta de Catalunya (Spanje) beweert dat er een wiskundige formule bestaat voor angst. Die luidt als volgt:

Angst = Perceptie van de dreiging/perceptie van de middelen om die aan te pakken

Soler geeft aan dat hoe hoger de waargenomen dreiging en hoe lager de waargenomen middelen om die aan te pakken, hoe groter de angst.

Als de dreiging dus is dat je niet genoeg geld hebt om te eten (extreem hoog) en je baan verliest (nul/extreem laag), zal je angst uitzonderlijk hoog zijn. Dit is wat er gebeurt als je te hoge schulden krijgt. En het is niet ongewoon dat overmatige schuldenlast zijn oorsprong vindt in het misbruik van een creditcard.

Met een pasje betalen

Doe de juiste dingen

Of je het nu leuk vindt of niet, materiële middelen zijn eindig. De meesten van ons hebben dan ook een beperkt budget, en overschrijding ervan brengt ons alleen maar problemen.

Als het om financiële zaken gaat, moet je met een creditcard extra voorzichtig zijn. In de regel mag hij alleen gebruikt worden als betaalmiddel en niet als bron van schulden. Iemand met de neiging tot impulsaankopen moet nooit een direct krediet bij de hand hebben.

Het is uiterst gemakkelijk om je met een creditcard in de schulden te steken. Op de lange termijn veroorzaakt dit angst die je gezondheid en relaties met anderen uitholt. Bij elkaar opgeteld wordt het een risicofactor om ziek te worden of een chronisch probleem te ontwikkelen.

Daarom is het echt belangrijk om jezelf financieel voor te lichten. Het is even belangrijk om je koop- en leengedrag te herzien. Die kunnen de sleutel zijn tot meer welzijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Durán, C. C. (2019). Reflexiones en torno a una economía sin dinero físico. Revista de Economía y Finanzas42(120).
  • Vallejo-Trujillo, L. S., García, A. W. V., & Rangel, M. G. M. (2016). Bienestar financiero, una reflexión desde la ficción neoliberal en un contexto local. In Vestigium Ire, 10(2), 32-47.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.