Het gebruik en misbruik van anxiolytica en hypnotica
Tegenwoordig worden anxiolytica en hypnotica zeer vaak aan patiënten voorgeschreven. Sinds 2002 is er zelfs een aanzienlijke toename van het gebruik van deze medicijnen over de hele wereld. Benzodiazepines (of ‘benzo’s’) zijn de meestvoorkomende psychotrope geneesmiddelen die door volwassenen worden gebruikt.
Gecontroleerd gebruik van medicijnen is een belangrijke kwestie, vooral als het om psychotrope middelen gaat. Veel van deze medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken die eenvoudigweg niet over het hoofd kunnen worden gezien. Bovendien zijn patiënten zich soms niet bewust van de mogelijke bijwerkingen voordat ze ze in gaan nemen.
Langdurig gebruik van dit soort medicijnen kan ertoe leiden dat patiënten een verslaving of afhankelijkheid ontwikkelen. Wat begint als een recept met een lage dosering voor een specifieke eenmalige situatie, heeft vaak een langdurige impact op de kwaliteit van het leven van de patiënt, zowel fysiek als psychologisch.
Wat zijn anxiolytica en hypnotica?
Anxiolytica en hypnotica zijn een groep van psychotrope geneesmiddelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken. Ze worden voornamelijk gebruikt om symptomen van angst te behandelen, maar kunnen ook worden gebruikt om symptomen van slapeloosheid te behandelen.
Deze medicijnen onderdrukken de functies van het zenuwstelsel, vertragen het en helpen symptomen van angst te verminderen of te elimineren. Ze kunnen echter ook andere hersenfuncties beïnvloeden, zoals coördinatie en reactietijd.
Deze medicijnen onderdrukken de functies van het zenuwstelsel, vertragen het en helpen symptomen van angst te verminderen of te elimineren. Ze kunnen echter ook andere hersenfuncties beïnvloeden, zoals coördinatie en reactietijd.
Benzodiazepinen zijn de bekendste groep anxiolytica. Ze kunnen in verschillende typen worden ingedeeld, afhankelijk van of ze langwerkend of kortwerkend zijn. Langwerkende benzo’s zijn onder andere diazepam en bromazepam. Kortwerkende benzo’s zijn onder andere alprazolam en lorazepam.
De meest gebruikte medicijnen in deze groep zijn alprazolam, lorazepam en lormetazepam. Tegenwoordig gebruiken we ze vaak als een snelle oplossing om ons in staat te stellen om te gaan met de stress van ons drukke leven.
Bij misbruik kunnen de bijwerkingen echter zeer ernstig zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat deze bijwerkingen zijn voordat je ze gaat gebruiken.
Misbruik van anxiolytica en hypnotica
Zoals we al hebben vermeld, worden deze medicijnen regelmatig voorgeschreven voor gevallen van angst en slapeloosheid bij volwassenen. Op korte termijn zijn ze een veilige en effectieve vorm van behandeling. Bij langdurig gebruik kunnen ze echter ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Deze omvatten:
- Verhoogd risico op vallen en breuken.
- Risico op cognitieve stoornissen en dementie.
- Medicijntolerantie en afhankelijkheid.
- Verhoogde angst (wat paradoxaal is).
Deze bijwerkingen kunnen zelfs optreden bij patiënten die therapeutische doses gebruiken. Daarom raden experts af om de aanbevolen behandelingskuur te overschrijden. Dit betekent dat ze nooit langer dan vier weken in geval van slapeloosheid of 12 weken in geval van angst mogen worden gebruikt.
Het behandelplan moet ook een afbouwperiode van het geneesmiddel bevatten, waarbij de doseringen geleidelijk worden verlaagd. Dit is vooral belangrijk bij langere medicatiekuren. Als de symptomen aanhouden, moet de behandelende arts op zoek gaan naar alternatieve of aanvullende behandelingsopties.
Deze nadelige effecten kunnen ontstaan door zowel misbruik van de voorgeschreven medicijnen door de patiënt als door een onjuist voorschrift van de arts. In sommige gevallen staan de patiënten er zelf op dat hun arts hen deze medicijnen blijft voorschrijven. In andere gevallen schrijven artsen ze te gemakkelijk voor.
De realiteit is dat in de dagelijkse praktijk de aanbevolen weg voor dit soort psychofarmaca vaak wordt overschreden. Veel volwassenen consumeren dagelijks benzodiazepinen. Helaas lopen deze patiënten het grootste risico om de hierboven genoemde bijwerkingen te ervaren.
Tegelijkertijd is er ook een toename van het gebruik onder jongere generaties van medicijnen waar geen recept voor nodig is, die benzo’s als recreatieve drugs gebruiken. Dit is gedeeltelijk te wijten aan hoe gemakkelijk het voor ons is om tegenwoordig toegang te krijgen tot deze medicijnen en aan hun buitensporige en soms onnodige recept.
Het gecontroleerd gebruik van medicijnen
Kortom, misbruik of verkeerd gebruik van welk medicijn dan ook kan zeer negatieve bijwerkingen hebben, vooral voor de patiënt, maar ook voor de samenleving als geheel. Als ieder van ons echter zijn steentje bijdraagt, kunnen we helpen om het gecontroleerde gebruik van deze medicijnen te bevorderen.
Anxiolytica en hypnotica in het bijzonder zijn geneesmiddelen die bij onjuist gebruik ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Het is essentieel om altijd de instructies van je arts op te volgen. Probeer in geen geval aan zelfmedicatie te doen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Aznar, M. P. M., Pérez, L. G., Pérez, J. M. B., & Rodríguez-Wangüemert, C. (2017). Género y uso de medicamentos ansiolíticos e hipnóticos en España/Gender and the use of anxiolytic and hypnotic drugs in Spain. Journal of Feminist, Gender and Women Studies, (5).
- Cantero, M. D. (2018). Uso prolongado de benzodiacepinas en el paciente anciano. European Journal of Health Research:(EJHR), 4(2), 89-97.
- Ramallo, C. E. G. (2016). Ansiolíticos:: la nueva forma de “acabar” con la “ansiedad”. MoleQla: revista de Ciencias de la Universidad Pablo de Olavide, (22), 24.
- Pagoaga, A., Maldonado, D., & Barahona, J. (2016). Benzodiacepinas: Riesgos en su Uso Prolongado. Número I, 105.
- Rojas-Jara, C., Calquin, F., González, J., Santander, E., & Vásquez, M. (2019). Efectos negativos del uso de benzodiacepinas en adultos mayores. Salud & Sociedad, 10(1), 40-50.
- Artagaveytia, P., Goyret, A., & Tamosiunas, G. (2018). Desafío terapéutico: desprescripción de benzodiazepinas. Boletín Farmacológico, 2018, vol. 9, nro. 1.
- Correa Alfaro, F. A., & García Hernández, M. N. (2019). Uso recreativo de benzodiacepinas en la población joven. Ene, 13(1).