Uitgeputte moeders en het burn-outsyndroom
We willen altijd alles maar onder controle hebben en net wanneer we denken dat het ons eindelijk gelukt is, raken we uitgeput. Het combineren van werk, familie, ons liefdesleven, gezinsleven en vrienden is een steeds complexer probleem. Onze levens worden steeds drukker naarmate de jaren verstrijken. Steeds meer verantwoordelijkheden stapelen zich op en we willen ze allemaal dragen. Dit is waar het burn-outsyndroom vandaan komt.
Vaak zijn het vaders en moeders die aan dit syndroom lijden. Het ouderschap kan tenslotte veel van ons vragen en vereisen dat we onze eigen belangen terzijde stellen. Als jij dit bent, dan is het moment aangebroken om te handelen. Als we onszelf verwaarlozen, hoe paradoxaal het ook lijkt, zullen we uitgeput raken. We zullen zonder kracht komen te zitten en uiteindelijk ook onze kinderen verwaarlozen.
Uitgeputte moeders met het burn-outsyndroom
Mensen met dit syndroom ervaren intense, schadelijke stress als gevolg van hun mislukte pogingen om hun gezins- en sociale leven met elkaar te verenigen. Het is vooral van invloed op moeders, omdat zij degenen zijn die van oudsher voor de kinderen zorgen. Gelukkig hebben vaders tegenwoordig een actievere rol. Het nadeel hiervan is dat ook zij door stress worden getroffen.
Het burn-outsyndroom dat uitgeputte moeders ontwikkelen, is in wezen zeer acute of chronische stress. Het gaat gepaard met het gevoel dat alles ze te veel wordt. Ze hebben het gevoel dat alles fout gaat en dat ze geen controle meer hebben.
Het vreemde is dat het ervaren van stress ons in leven houdt. Het is het resultaat van het vrijkomen van adrenaline of cortisol, hormonen die ons in het verleden hebben geholpen om te overleven of om te vluchten van roofdieren. Het wordt echter problematisch wanneer deze dreiging niet echt bestaat.
Tegenwoordig zijn de oorzaken van onze stress heel anders, maar ons lichaam blijft ons voorbereiden op primitieve situaties waarin we moeten overleven. Daarom is het essentieel om goede prioriteiten te stellen.
Wat zijn de oorzaken van het burn-outsyndroom?
Zoals we al zeiden, is de voornaamste oorzaak van het burn-outsyndroom de stress die zich voordoet omdat we alle ballen in de lucht willen houden. Familie, vrienden, werk en relaties zijn allemaal essentieel. Wanneer we ze echter niet allemaal de aandacht kunnen geven die we vinden dat ze verdienen, raken we gefrustreerd en boos.
Het grappige is dat we vaak denken dat we het wel kunnen. Dat we én lekker vroeg op ons werk kunnen zijn, én onze kinderen kunnen helpen, én een gezond leven kunnen hebben, én één keer per week samen kunnen zijn met het gezin, én ‘s nachts met vrienden kunnen uitgaan – en toch goed kunnen slapen. Helaas zijn we geen superhelden. We moeten dan ook leren om onze tijd realistischer te organiseren.
Hoe weet ik of ik het heb?
Hoe kun je weten of je uitgeput bent en lijdt aan het burn-outsyndroom? Het antwoord is simpel. Als je niet goed kunt slapen, als je obsessief wordt in je denken, en als je iedereen in je omgeving de schuld geeft voor je problemen. Je overwintert, maakt je niet druk om je sociale leven en slaapt gewoon op de bank. Dit zal tot isolatie leiden. Geliefden zullen misschien niet langer op je rekenen en je zult je alleen en schuldig gaan voelen.
Wat moeten we doen aan het burn-outsyndroom?
Om het probleem op te lossen, zijn er enkele belangrijke dingen waarmee we rekening moeten houden:
- Laten we accepteren dat we niet altijd alles kunnen doen. We zijn niet in staat om alles te doen wat we willen. Soms denken we dat we de tijd hebben voor al onze verantwoordelijkheden en toch nog tijd zullen overhouden om te ontspannen, maar dit is niet altijd waar.
- Dit betekent natuurlijk dat we moeten beginnen met delegeren. We moeten niet bang zijn om bepaalde verantwoordelijkheden aan anderen over te laten wanneer onze gezondheid op het spel staat. Zo kunnen we uitrusten en die taken weer oppakken als we ons sterker voelen.
- Sommige dingen kunnen eenvoudigweg niet worden gedelegeerd en hoewel we het niet leuk zullen vinden om te horen, moeten we misschien een aantal dingen opgeven die we echt leuk vinden. Als we bijvoorbeeld geen tijd hebben om schoon te maken en ons huis op orde te houden, moeten we misschien niet nadenken over het kopen van een nog groter huis. Of als de kinderen een huisdier willen en we al nauwelijks tijd voor onszelf hebben, is het misschien niet zo’n goed idee om er een in huis te nemen.
- Om ons leven te organiseren moeten we eerst onze geest organiseren; we moeten prioriteiten stellen. Er kunnen aspecten van ons leven zijn die voor ons essentieel lijken, maar dit eigenlijk niet zijn. Het is belangrijk om na te denken over de dingen waar we ook zonder kunnen.
Geef jezelf (of anderen) niet de schuld
Schuldgevoel is een emotie die ons ervan weerhoudt om vooruit te gaan. Hoewel onze intenties goed kunnen zijn wanneer we proberen om alle ballen in de lucht te houden, moeten we onszelf niets kwalijk nemen als dit niet lukt. In plaats daarvan moeten we oplossingen bedenken en ook de mensen om ons heen niet de schuld geven, ook al voelt dit goed.
Geniet van de kleine dingen
Dat we niet alles onder controle hebben, betekent niet dat we ons als een mislukking moeten voelen. In onze gedachten past gewoon meer dan in onze handen, en dat is niet erg. Ons voornaamste doel moet daarom zijn het vinden van tijd om te genieten van de kleine momenten, zowel alleen als met anderen. Laten we vrede en geluk verspreiden.