Het belang van inzicht in tienerromantiek
Als volwassenen zijn we geneigd vaak grapjes te maken over tienerromantiek en de intensiteit ervan. We moeten echter niet vergeten dat wij deze dramatische ervaringen ook meemaakten en ons zelfs kunnen herinneren hoe ze voelden.
Het is gemakkelijk om terug te kijken en te zien hoe overdreven onze tienerervaringen waren. Toch moeten we rekening houden met de bijzonderheden van de hersenen op deze leeftijd.
In feite is het brein van een tiener getekend door het feit dat hij voor het eerst de ellende van het volwassen leven onder ogen moet zien. Daarom moeten we proberen de tieners die we kennen en die deze moeilijke tijd doormaken, te helpen.
Romantische liefde is allesomvattend in deze levensfase. Het is ook uiterst complex, maar ze kunnen van hun ervaring leren zodat het minder wordt.
Kenmerken van tienerromantiek
Liefde is, zelfs met zijn universele en positieve aard, een gevoel dat emotioneel beheer nodig heeft . Hoewel het in het leven van bijna iedereen aanwezig is, begint het binnen het gezin en onder onze leeftijdgenoten. In de adolescentie treedt ze op wanneer romantische liefde werkelijkheid wordt en de verschillende vormen en rollen die er deel van uitmaken ontdekt worden.
1. Een intensiteit die geregeld wordt door hormonen
In de adolescentie beginnen hormonen te werken die ons gedrag en onze subjectieve waarneming van de wereld veranderen. Dit betekent echter niet dat wat een tiener voelt niet echt is.
In feite neemt in dit stadium de romantiek een intensiteit (Engelse link) aan die waarschijnlijk in geen enkele andere fase van hun leven herhaald zal worden. Daarom is het normaal dat hun reacties en beslissingen extremer zijn.
2. De rol van interoceptie
Interoceptie is het waarnemen van de interne toestand van het organisme. Bijvoorbeeld je hart sneller voelen kloppen. In de adolescentie komen er nieuwe interoceptieve gewaarwordingen bij, zoals de klassieke vlinders in de buik als de tiener het voorwerp van zijn genegenheid ziet.
Tieners moeten leren hoe ze met deze nieuwe gewaarwordingen moeten omgaan. Bijvoorbeeld, hoewel het voor ons misschien niet belangrijk lijkt, is voor de eerste keer blozen iets dat hen verontrust en introspectie vereist.
3. Liefde verwarren met verliefdheid
Weinig mensen houden een relatie met hun eerste tiener partner vol en slagen erin een gezonde en liefdevolle relatie op te bouwen. Omdat ze dat laatste nooit ervaren hebben (en dankzij het voortdurende bombardement van mythes over romantische liefde), kunnen ze zo’n intens gevoel van aantrekking gemakkelijk liefde noemen.
Dit is niet noodzakelijk een slechte zaak, want het hebben van verschillende relaties in de puberteit is een goede voorbereiding op latere gezonde relaties.
4. De pijn van een breuk
Rouwen na een breuk is het ergste deel van tienerromantiek. Net zoals verliefdheid hun zintuigen vertroebelt, kan het gevoel van leegte even intens zijn. In feite heeft de tiener vaak het gevoel dat hij verdrinkt, omdat de persoon die hem van zuurstof voorzag verdwenen is.
Slecht verwerkt kan dit leed intense emotionele pijn opleveren die zelfs de gezondheid van de tiener kan aantasten. Het is zelfs niet ongewoon dat ze hun eetlust verliezen, depressieve symptomen vertonen, prikkelbaar worden, enz.
Hoe je ze kunt helpen hun romance te hanteren
Misschien wil je een tiener helpen die door deze moeilijke maar essentiële fase gaat. Aan de ene kant weet je dat ze een woelige tijd doormaken, maar je weet ook dat er een eind aan komt en dat het, hopelijk, al beter wordt. Maar hoe breng je dit over op iemand die denkt dat de pijn van hun breuk eeuwig zal duren? Hier zijn wat ideeën.
1. Valideer hun emoties
Dit is misschien wel het belangrijkste punt. Wat ze voelen is echt en geldig en ze moeten leren ermee om te gaan. Proberen hun pijn te minimaliseren of te bagatelliseren zou een communicatiebarrière tussen jullie opwerpen en gevoelens van afwijzing en eenzaamheid bij hen opwekken.
Hetzelfde geldt voor positieve emoties. Je zult merken dat de tiener in beslag genomen wordt door zijn gevoelens (Spaanse link) en dat hij urenlang zit te chatten en op sociale media kijkt. Toch zal het verbieden, plagen, of uitschelden van hen alleen maar leiden tot hun weerbarstige verzet.
2. Help ze hun gevoel van eigenwaarde te beschermen
Het gevoel van eigenwaarde van de tiener is, in een tijd waarin hij zijn eigen identiteit aan het ontdekken is, kwetsbaar en complex en moeilijk overeind te houden. Romantiek is een van de meest destructieve hamers voor hun gevoel van eigenwaarde. Ze moeten echter begrijpen dat een breuk niet betekent dat ze als persoon geen waarde meer hebben.
3. Herinner ze aan de blijvendheid van bepaalde referentiepunten
Zoals we al eerder zeiden is tienerromantiek absorberend. Veel mensen krijgen uiteindelijk spijt van bepaalde beslissingen die ze in deze fase van hun leven namen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun studies en hobby’s opgegeven hebben of kansen gemist hebben.
Daarom hebben we als volwassenen de neiging om de rem op de achtbaan van emoties te zetten en de tijd te nemen om na te denken over onze beslissingen en hun gevolgen voor de toekomst.
Zonder twijfel is het begeleiden van een tiener in deze moeilijke tijd niet gemakkelijk. Vooral niet als je hun ouder bent en je het vanuit een asymmetrische positie moet doen, in tegenstelling tot hun vrienden. Het laatste advies dat we kunnen geven is dat je genegenheid, eerlijkheid en onvoorwaardelijkheid blijft inzetten voor wat je hen in deze lastige tijd te bieden hebt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Nina Estrella, R. (2011). Significado del Amor en la Adolescencia Puertorriqueña Acta de Investigación Psicológica – Psychological Research Records, 1(3), 473-486
- Díaz-Loving, R., & Robles, M. S. (2009). Atracción, romance, sexo y protección en adolescentes. Enseñanza e investigación en psicología, 14(2), 215-228.
- Flores-Hernández, B. G., Guzmán-Pimentel, M., Martínez-Ruiz, L., Jiménez-Castro, M. P., Rojas-Solís, J. L., & Lloyd, P. N. P. (2021). Caracterización de las (nuevas) relaciones románticas de adolescentes. Avances en Psicología, 29(1), 47-58.