Wat er in de hersenen gebeurt na een relatiebreuk
Een nare relatiebreuk kan jou leeg, verslagen en verward achterlaten. Het voelt alsof ons gebroken hart ons uiteenscheurt, en de waarheid is dat dit ook een beetje zo is. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat partners die lange tijd samen een relatie hebben gehad onderling verbonden herinneringen ontwikkelen, waarvan elk deel wordt van een systeem waarvan beide mensen afhankelijk zijn.
Verliefd worden op iemand is een emotioneel proces dat veel invloed heeft op de hersenen. Het is dan ook alleen maar logisch dat ook een relatiebreuk de hersenen op veel manieren beïnvloedt. Wanneer we emotionele pijn ervaren worden dezelfde gebieden van de hersenen geactiveerd als wanneer we lichamelijke pijn ervaren.
Gevoelens zijn als golven. Je kunt ze niet tegenhouden wanneer ze op je afkomen, maar je kunt wel kiezen welke je wilt berijden.
Liefdesverdriet en de hersenen
Verschillende onderzoeken tonen aan dat wanneer iemand verliefd wordt, dezelfde hersengebieden geactiveerd worden als tijdens een relatiebreuk, namelijk de gebieden die hechting en verlangen genereren. Dit betekent dat, naast de pijn die iemand ervaart, iemand zich nog altijd gehecht kan voelen aan zijn partner.
John Cacioppo, directeur van het Center for Cognitive and Social Neuroscience aan de Universiteit van Chicago, stelt dat we gemaakt zijn om stabiele emotionele banden tot stand te brengen. En het is zo ontzettend pijnlijk als deze banden verbroken worden, omdat de persoon die jij vertrouwde en in wie jij geloofde jou teleurgesteld heeft.
De resultaten van andere onderzoeken onder mensen die een pijnlijke relatiebreuk meemaakten tonen aan dat wanneer het lichaam op pijn reageert, het dezelfde hormonen vrijlaat als wanneer je je gespannen voelt. Deze hormonen hebben tevens invloed op de spijsvertering en het hart.
Als jij een vergelijkbare situatie hebt meegemaakt, dan weet je hoeveel pijn het doet, maar je weet ook dat het leven doorgaat. Jouw vrienden, jouw familie, jouw passies, en jouw innerlijke middelen zullen je helpen om eroverheen te komen. Het proces van een relatiebreuk is als opnieuw verliefd worden, maar dan omgekeerd. De neurale respons op romantische passie is vergelijkbaar in beide gevallen.
Kracht is niet hoeveel je aankunt voordat je breekt, kracht is hoeveel je aankunt nadat je breekt.
De hersenen naarmate zij een relatiebreuk te boven komen
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat naarmate een liefdesrelatie zich ontwikkelt, je de persoon van wie je houdt steeds minder idealiseert. Na een relatiebreuk komen al die gevoelens echter weer terug. Het beloningssysteem in de hersenen verwacht nog steeds dat het een teken van liefde zal ontvangen. Wanneer onze hersenen de verwachte respons niet krijgen, reageren ze door het beloningssysteem nog sterker te activeren.
Het is deze eis van het beloningssysteem in jouw hersenen die er uiteindelijk voor zorgt dat jij na een relatiebreuk impulsief of dwaas handelt. Wanneer jij dus die afscheidsbrieven schrijft of je tot wanhopige middelen wendt om je ex terug te winnen, reageer je in werkelijkheid op de chemische rotzooi in je hersenen.
Wanneer de liefde tot een eind komt, dan doet dit pijn. Dit zeer echte, lichamelijke lijden kan maanden aanhouden, maar is deel van het genezings- en groeiproces dat na de relatiebreuk plaatsvindt. Verschillende hersenscans van mensen met liefdesverdriet lieten zien dat er sprake is van een bijzondere activiteit in delen van de prefrontale cortex, het hersengebied dat te maken heeft met de uiting van persoonlijkheid, het nemen van beslissingen, en het plannen van complex cognitief gedrag.
Met andere woorden, terwijl jij rouwt en huilt, zijn de stoffen in jouw hersenen al aan het werk om jouw gedrag een nieuwe richting in te laten slaan, jouw emoties in evenwicht te brengen en jouw leven weer op de rit te krijgen.
Weet je nog toen je dacht dat je niet zonder diegene kon? Kijk, je leeft nog steeds.