Heeft het klimaat invloed op gewelddadig gedrag?

Klimaatveranderingen zijn nauw verbonden aan menselijk geweld. Zelfs relatief kleine temperatuurschommelingen of regenval kunnen het risico op conflicten aanzienlijk vergroten.
Heeft het klimaat invloed op gewelddadig gedrag?

Laatste update: 22 maart, 2019

Meerdere Spaanse wetenschappers voerden een onderzoek uit over gewelddadig gedrag. Deze studie werd vervolgens op 10 december 2018 gepubliceerd door de Science of The Total Environment.

In deze studie keken de onderzoekers naar het verband tussen hittegolven en agressiviteit. Volgens deze studie heeft het klimaat namelijk invloed op gewelddadig gedrag.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië, Berkeley en de Princeton-universiteit hebben hier ook onderzoek naar gedaan. Ze concludeerden dat klimaatveranderingen nauw verbonden zijn met veel van de gewelddadige situaties die over de hele wereld plaatsvinden.

Relatief kleine temperatuurveranderingen of regenval kunnen het risico op conflict en geweld al aanzienlijk vergroten. Bijgevolg hebben de onderzoekers aangetoond hoeveel het klimaat op aarde ons gedrag beïnvloedt.

Deze studie behandelde ook:

  • Het feit dat er meer huiselijk geweld is in India en Australië.
  • Het feit dat agressie, moorden en algemeen gewelddadig gedrag zijn toegenomen in de VS en Tanzania.
  • Burgerconflicten in de tropen.
  • Het etnische geweld dat plaatsvindt in Europa en Zuid-Azië.
  • Landinvasies in Brazilië.
  • Tot slot, het gebruik van politiemacht in Nederland.
Man grijpt vrouw vast

Klimaatverandering: een trigger voor gewelddadig gedrag

Deze nieuwe onderzoeken kunnen belangrijke implicaties hebben als het gaat om het inschatten hoe de huidige klimaatverandering ons kan beïnvloeden. Veel wereldwijde klimaatmodellen schatten namelijk dat de temperatuur in de komende halve eeuw met vijftien tot zestien graden zal toenemen.

De wetenschappers ontdekten drie soorten conflicten die verband hielden met klimaatverandering. Bovendien zagen ze dat conflicten consistenter reageren op temperatuur. 27 studies toonden namelijk een verband aan tussen hoge temperaturen en een toename van geweld.

De onderzoekers verzamelden informatie uit 60 bestaande studies met 45 verschillende datasets om gezamenlijke conclusies te trekken in een gemeenschappelijk statistisch kader. “De resultaten waren verrassend,” zei Solomon Hsiang, hoofdauteur van de studie en professor aan de Goldman School of Public Policy van de Universiteit van Californië, Berkeley.

Man slaat met vuisten op tafel

Kunnen hittegolven leiden tot vrouwenhaat?

Meerdere Spaanse wetenschappers hebben samen een onderzoek uitgevoerd over gewelddadig gedrag. Op basis van dit onderzoek zijn ze tot de conclusie gekomen dat er in feite een verband bestaat tussen deze twee variabelen.

Belén Sanz-Barbero, Cristina Linares, Carmen Vives-Cases, José Luis González, Juan José López-Ossorio en Julio Díaz zijn de co-auteurs van deze studie genaamd Heat wave and the risc of intimate partner violence, die op 10 december 2018 werd gepubliceerd in het tijdschrift Science of the Total Environment.

De wetenschappers stelden in deze studie dat het risico op partnergeweld drie dagen na een hittegolf toeneemt. Op basis van de grote hoeveelheid vrouwen die aangaven of beweerden slachtoffer te zijn geweest van geweld door hun partner, benadrukten de onderzoekers echter dat het “uiterst belangrijk” is om de factoren te identificeren die gewelddadig gedrag in deze gevallen kunnen beïnvloeden.

Op basis van de gegevens stellen de onderzoekers ook dat het risico op vrouwenhaat ongeveer drie dagen na een hittegolf toeneemt, terwijl politierapporten over seksueel geweld slechts een dag later toenemen.

Tegelijkertijd neemt ook het aantal inkomende telefoontjes van vrouwen die slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld vijf dagen na een hittegolf toe. Vooral het risico dat een vrouw wordt gedood door haar partner neemt met meer dan 28% toe na een hittegolf.

Conclusie

In de conclusie van de studie schreven de onderzoekers het volgende: “Onze resultaten suggereren dat hittegolven geassocieerd kunnen worden met een toename van partnergeweld. Het effect van een toename van partnergeweld is echter pas later zichtbaar, met verschillen volgens de geanalyseerde gewelddadigheidsindicatoren.” Wellicht ook interessant voor jou

De beschrijving van 10 types van emotioneel gewelddadige mensen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De beschrijving van 10 types van emotioneel gewelddadige mensen

In 2002 heeft Lundy Bancroft één van de meest diepgaande boeken ooit geschreven over de mentaliteit van psychologische en emotionele misbruikers. Z...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.