Hardballing: sen nieuwe dating trend

Heb je wel eens van hardballing gehoord? Als je graag mensen ontmoet via dating apps, maar je bent het zat steeds teleurgesteld te worden, dan kan deze informatie interessant voor je zijn.
Hardballing: sen nieuwe dating trend
Brigida Higueras Madsen

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Brigida Higueras Madsen.

Laatste update: 27 december, 2022

Het tijdperk van de nieuwe technologieën heeft geleidelijk de manier veranderd waarop we met elkaar omgaan. Op het gebied van de liefde bijvoorbeeld hebben we in slechts enkele jaren het feit van het digitaal zoeken naar een partner genormaliseerd. Inderdaad, dating apps zijn in opmars en het gebruik ervan is al wijdverbreid.

Dit verschijnsel is ongetwijfeld niet meer weg te denken en de pandemie heeft de trend alleen maar versterkt. Vandaag is de eerste stap om iemand aan de haak te slaan vaak achter een scherm zitten.

Vroeger was er geen andere keus dan je van aangezicht tot aangezicht te presenteren, wat voor de meesten betekende dat je moed moest opbouwen voor je de eerste stap zette. Nu is het echter mogelijk zoveel nieuwe mensen te ontmoeten als je er tijd voor hebt en met gemak afspraakjes te regelen.

De schermen ontmoedigen ons duidelijk. Het aanvankelijke gevoel van anonimiteit, elkaar niet in de ogen te hoeven kijken, of persoonlijk afgewezen te worden, heeft alleen maar meer fans aan deze nieuwe manier van flirten toegevoegd. Dat gezegd hebbende, hebben we als mensen lichamelijk contact nodig.

In september 2019 meldde Tinder een publieksbereik van 7,86 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten, waarmee het het populairste online dating platform is.”

-statista.com-

Meisje op Tinder
De maatschappij richt zich steeds meer op dating apps en sociale media. Mensen willen echter geen digitale partner, maar een van vlees en bloed.

Hardballing

Na twee jaar waarin de mogelijkheid om mensen te ontmoeten in principe tot de beslotenheid van de online wereld was teruggebracht, werd hardballing geboren. Het werd gepromoot door Generatie Z (Spaanse link) of zillennials (geboren in de late jaren ’90) in de VS.

Hardballing is gebaseerd op het idee dat we eerlijk en duidelijk moeten zijn over wat we in een relatie verwachten en zoeken. Bovendien wordt voorgesteld deze praktijk al vanaf de allereerste afspraakjes of zelfs nog vóór de ontmoeting uit te voeren.

Toch is het niet allemaal positief. Het is inderdaad even gemakkelijk dat er mensen in je leven verschijnen als dat ze van de ene dag op de andere verdwijnen. Zonder twijfel is flirten nog steeds ingewikkeld. Velen die de beproeving van het daten via dating apps hebben doorstaan weten dit maar al te goed.

Anderzijds maakt het zeker het leven gemakkelijker om meer te weten te komen over het soort relatie dat de ander zoekt voor je met hem of haar gaat daten.

Aan de minkant is een van de meest onaangename ervaringen die extreem vaak voorkomt bij gebruikers van dating apps, ghosting. Deze techniek bestaat uit het beëindigen van een emotionele relatie door alle contact met de persoon in kwestie te verbreken, en dat zonder enige uitleg te geven.

Het vermijdt confrontatie en de verplichting om redenen voor de breuk te geven. Dit is niet het enige negatieve aspect van de online dating wereld. Er is ook broodnijd.

Flirten

In dating apps is de tijdspanne vanaf het moment dat je contact zoekt met iemand die je leuk vindt tot je elkaar in levende lijve ontmoet, meestal erg kort. Vaak gebeurt het impulsief, alsof het gewoon een ander product is voor onmiddellijke consumptie. De tijd die vroeger besteed werd aan flirten en verleiden lijkt voorgoed verdwenen.

Lakshmi Rengarajan suggereert iets heel interessants over het ontwerp van dating apps. Hij beweert dat “Dating apps ontworpen zijn rond hoe we winkelen, niet hoe we contact maken.”

Misschien is dat de reden waarom de trend van hardballing aan het zegevieren is. Het bevordert meer transparantie en vergroot het gevoel van controle van de gebruiker, en hij hoeft zich niet blindelings op onbekend terrein te begeven.

Stel in gesprek
Eerlijk zijn over wat er in een relatie verwacht wordt geeft rust en geruststelling.

Hoe een hardballer te zijn

Als je een partner zoekt, kun je een hardballer zijn door in je profiel duidelijk te maken waar je naar op zoek bent. Je kunt aangeven of je een toevallige of stabiele relatie wilt. Eerlijkheid is de naam van het spel.

Als je het ongemakkelijk vindt om meteen in het begin zo direct te zijn, bedenk dan hoeveel tijd en ongemakkelijkheid je jezelf kunt besparen door consequent te zijn met je berichten. Het is tenslotte niet meer dan wat aanvankelijke eerlijkheid en verduidelijking, maar het zal toekomstige misverstanden voorkomen.

De persoon die je bericht niet beantwoordt of terugkrabbelt is niet wie je zoekt, dus waarom zou je meer tijd aan hem besteden of je er zorgen over maken?

In feite is hardballing een heel nuttige methode om teleurstelling te voorkomen. Dat gezegd hebbende, laten we niet uit het oog verliezen dat, hoezeer je je bedoelingen vooraf ook verduidelijkt, mensen van het ene op het andere moment kunnen veranderen. Zorg ervoor dat je iemand kiest die consequent is.

Aan het eind van de dag is, zelfs als je echt duidelijke ideeën hebt, de emoties die een ander bij je oproept iets dat je niet kunt beheersen. Daarom moet je, behalve eerlijk zijn, ook proberen flexibel te zijn als het op flirten aankomt.

Misschien is het interessantste van de hele hardballing beweging wel het belang van emotionele verantwoordelijkheid bij het zoeken naar een partner. Als het lukt, scheelt het zeker wat onnodige teleurstelling en hartzeer. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe vermijd je zelfsabotage in je relaties?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe vermijd je zelfsabotage in je relaties?

Zelfsabotage is een verdedigingsmechanisme dat aanwezig is bij hen die zich onzeker voelen of extreem bang zijn om te lijden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez González, F. J. (2018). El amor en los tiempos modernos.
  • Cerezo, P. (2016). La Generación Z y la información. Revista de estudios de juventud, (114), 95-109.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.