Handelen uit angst betekent vaak helemaal niet handelen

Merk je dat je handelt uit angst? Vaak is dit niet eens een bewuste beslissing. Het komt meestal door de beperkingen die je jezelf oplegt en die waarschijnlijk voortkomen uit je kindertijd.
Handelen uit angst betekent vaak helemaal niet handelen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 04 december, 2023

Handelen uit angst betekent dat angst de beslissingen bepaalt die je neemt. Het heeft ook de neiging om je levensstijl te dicteren. Mensen hebben echter de neiging om het niet op te merken of, als ze het wel opmerken, proberen ze het te verbergen.

Soms zijn overdreven voorzichtigheid, ernst of overvoorzichtigheid manieren om uit angst te handelen. Het kan zijn dat je er beter mee omgaat als je dit soort gedrag als een deugd ziet. Daarom negeer je de beperkingen die het op je leven legt.

In feite is handelen uit angst een manier om helemaal niet te handelen. Angst weerhoudt je er vaak van om dingen te doen. Bovendien is het vaak gebaseerd op denkbeeldige risico’s en gevaren. Daarom ontneem je jezelf uiteindelijk iets helemaal of leg je jezelf zoveel beperkingen op dat je de ervaring vermindert.

Niets doen brengt twijfel en angst voort. Actie wekt vertrouwen en moed. Als je angst wilt overwinnen, ga dan niet thuis zitten en erover nadenken. Ga naar buiten en ga aan de slag.

Dale Carnegie

Man kijkt in de verte

Tekenen dat je geregeerd wordt door angst

Zoals we hierboven al zeiden, heb je vaak niet door dat je geregeerd wordt door angst. Dit komt omdat het geen bewust proces is. In feite is het het resultaat van een opvoeding of een reeks ervaringen die je vertrouwen in je capaciteiten hebben weggenomen. Het gaat om onverwerkte trauma’s, pijnlijke ervaringen en een verkeerde voorstelling van gevaar.

Als je wilt weten of je wordt geregeerd door angst, let dan op deze waarschuwingssignalen.

Je hebt een hekel aan verandering

Je hebt de neiging om altijd op dezelfde manier te handelen, ongeacht de situatie. Als er ook maar een vleugje verandering is, voel je je bedreigd en van streek. Eigenlijk wil je gewoon dat alles hetzelfde blijft.

Je bent extreem besluiteloos

Zelfs als je een duidelijke optie voor je hebt, aarzel je. En als er een verandering of een risico aan verbonden is, aarzel je nog langer. In feite heb je de neiging om overal zo lang over na te denken dat je uiteindelijk niets doet.

Je hoofd zit vol met projecten die je nog nooit hebt uitgevoerd

Misschien had je bijvoorbeeld graag op safari gegaan, maar had je nooit de tijd of het geld, of heb je een ander excuus om het niet te doen. Ook zijn er momenten waarop je je wel wilt uitspreken, maar ervoor kiest om dat niet te doen, omdat je problemen wilt voorkomen. Dit zijn slechts twee voorbeelden.

Je bekritiseert mensen die risico’s nemen

Om de een of andere reden voel je je ongemakkelijk bij mensen die heel vastberaden zijn of die verandering of risico’s recht in de ogen kijken. Jouw ergernis komt echter voort uit het feit dat je heel graag zoals hen wilt zijn, maar het niet kunt.

Je bent er goed in om je het ergste voor te stellen

Je kunt allerlei rampen en gevaren in je hoofd toveren, zoals branden, aardbevingen en berovingen. Daarbij heb je zelfs de neiging om aan zulke dingen te denken wanneer je een beslissing moet nemen.

Vrouw houdt een bloem vast

Is het mogelijk om te stoppen met handelen uit angst?

Het is altijd mogelijk om te veranderen. Niet omdat anderen zeggen dat je dat moet doen, maar omdat je er baat bij hebt om te veranderen. Blijf kalm. Werp die dictatuur van angst omver. Maar eerst moet je erkennen dat je terughoudendheid niet zomaar een karaktertrek is. In feite ontbreekt het je aan zelfvertrouwen.

Acteerangst heeft vaak extreem diepe wortels. Het kan in je vroege leven zijn begonnen en in de loop der jaren zijn toegenomen. Om te stoppen met handelen uit angst, moet je in feite in twijfel trekken wat je ouders je hebben geleerd. Misschien hebben ze je bijvoorbeeld geleerd dat de wereld een gevaarlijke plek is met verborgen gevaren die om elke hoek op de loer liggen.

Ondanks je jarenlange ervaring kun je je nog steeds niet aan de overtuigingen van je ouders onttrekken. Misschien voel je je zelfs schuldig omdat je ongehoorzaam bent. Omdat je het gevoel hebt dat, als je van ze houdt, je toch altijd moet doen wat ze zeggen dat je moet doen. Als je echter wilt stoppen met handelen uit angst, moet je die grenzen overschrijden. In feite hebben ze dan toch geen zin meer.

Soms heb je ook vastgeroeste ervaringen in je geest. Ooit hebben ze je geweld aangedaan en je leeft met de constante angst dat ze dat weer zullen doen. Er is veel moed voor nodig om die pijnlijke geesten achter je te laten. Het helpt echter als je ze ziet als alleen dat, geesten, want ze verdwijnen als je ze in het gezicht kijkt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hurtado, F. A. (2015). Antropología del miedo. Methaodos. Revista de ciencias sociales, 3(2), 262-275.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.