Haaruitval en het verband met stress

Frequent en intens haarverlies kan een wake-up call zijn. In feite is het een van de tekenen van stress.
Haaruitval en het verband met stress

Laatste update: 02 januari, 2024

Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval is stress. Maar misschien herken je niet eens de mate waarin je er last van hebt. Dat komt meestal omdat je zoveel stress hebt dat je gewoon niet ziet wat er met je gebeurt. Toch kan haaruitval een duidelijk teken zijn dat er iets mis is in je emotionele wereld.

Aan de andere kant is haaruitval niet altijd te wijten aan stress. Als er echter geen organische oorzaak is of als je geen medicijnen of stoffen gebruikt die haaruitval kunnen uitlokken, dan is stress waarschijnlijk de oorzaak. De wetenschap heeft dit bewezen.

Stress zet veel fysiologische processen in gang die leiden tot haaruitval. Hoewel iedereen haar verliest, moet je naar de dokter gaan als het constant en intens wordt. Hoewel artsen vaak niet te veel aandacht besteden aan deze aandoening, is het voor veel mensen zorgwekkend.

“Verwacht geen problemen en maak je geen zorgen over wat misschien nooit zal gebeuren.”

Benjamin Franklin

Gestreste man

Haaruitval

We hebben tussen de 100.000 en 150.000 haren op onze hoofdhuid. Volgens deskundigen bevindt 85 procent hiervan zich in de groeifase. Tussen de 13 en 14 procent bevindt zich in de valfase. De overige één tot twee procent bevindt zich in de rustfase.

Normaal gesproken verlies je tussen de 70 en 100 haren per dag. Dankzij nieuwe groei worden ze gemakkelijk aangevuld. Maar als haaruitval het gevolg is van stress, is er sprake van een algemeen verlies.

Je haar kan vallen als je met je hand over je hoofd gaat of je haar kamt. Je ziet misschien gevallen haar op je kussen en op je kleren. Deze aandoening heet alopecia nervosa en leidt tot kleine kale plekken op je hoofd. Het goede nieuws is dat het omkeerbaar is.

Stress en haaruitval

Je lichaam gaat op scherp staan bij stress. In die zin is stress niets anders dan de reactie van je lichaam op prikkels die het als bedreigend ervaart. Onder deze omstandigheden probeert je lichaam zijn energie te sparen. Daarom concentreert het zich alleen op de fysiologische basisfuncties en negeert het andere, zoals haar- of nagelgroei.

Volgens de Mayo Clinic zijn er drie soorten haaruitval die verband houden met stress:

  • Telogeen effluvium. Dit treedt op wanneer de wortel van de haarfollikel het haargroeiproces onderbreekt. Dit gebeurt onder andere door hoge niveaus van cortisol, het stresshormoon. Het treedt niet meteen op, maar na een tijdje.
  • Alopecia areata. In dit geval valt het immuunsysteem de haarzakjes aan. Als dit gebeurt, valt het haar in grote hoeveelheden uit en blijven er kale plekken over. Meestal worden ook de baard en de wenkbrauwen aangetast.
  • Trichotillomanie. Dit is een complexere aandoening. In dit geval trekt de lijder zijn eigen haar uit. Ze doen het uit bezorgdheid, twijfel en gevoelens van frustratie.
Haarborstel met veel haren

Wat kun je doen?

Als je algemene haaruitval opmerkt, moet je je arts raadplegen. Hoewel het door stress kan komen, kan het ook veroorzaakt worden door endocriene, immuun- of andere problemen. Als je arts organische of farmacologische oorzaken uitsluit, dan moet het behandeld worden als stressgerelateerd.

Lichaamsbeweging is een natuurlijke en gezonde manier om stress te behandelen. Het moet regelmatig worden gedaan. Bijvoorbeeld een half uur wandelen of 15 minuten per dag sporten is meestal voldoende. Verder moet je ervoor zorgen dat je minstens zeven uur slaap per nacht krijgt.

Als je je ondanks het proberen van deze methoden nog steeds extreem ongerust voelt, is het misschien tijd om een psycholoog te raadplegen om je zorgen aan te pakken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Olivares, L. D., Cabrera, G. B., & Martínez, M. T. S. (2010). Importancia de los antioxidantes dietarios en la disminución del estrés oxidativo. Investigación y Ciencia, 18(50), 10-15.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.