Giuseppe Verdi: de patriottische componist

Giuseppe Verdi is een van de belangrijkste figuren in de wereld van de opera. Een muzikant voor iedereen en een patriottische man. Lees hier alles over hem!
Giuseppe Verdi: de patriottische componist

Laatste update: 26 oktober, 2021

Giuseppe Verdi was de componist van de massa. Hij dacht aan zijn land en alle mensen ervan toen hij componeerde. Zijn muziek toont de passie van de mensheid en portretteert emoties zoals liefde, haat, jaloezie en angst.

Jij mag het Universum hebben, als ik Italië mag hebben.

-Giuseppe Verdi-

Verdi werkte via zijn muziek voor de eenwording van zijn land. Een echte nationalist, waardoor zijn opera’s een schip van trots voor het Italiaanse volk waren en nog steeds zijn.

De kindertijd van Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi werd geboren op 10 oktober 1813 in Parma. Hij werd geboren in een zeer bescheiden familie. Zijn vader Giuseppe was een herbergier en zijn moeder Luisa was naaister.

Toen hij acht werd begon Giuseppe interesse in muziek te tonen. Zijn vader gaf hem daarom een spinet die speciaal voor hem was gemaakt. Giuseppe, een wonderkind, werd ontdekt door Antonio Barezzi, die later zijn voogd werd.

Toen hij twaalf werd, verhuisde Verdi naar Busseto om bij Barezzi te wonen. Hij zorgde voor zijn onderwijs en gaf hem de beste muzikale opleiding. Gedurende deze periode ontmoette hij Fernando Provesi.

Wie was Giuseppe Verdi

Verdi als jonge volwassene

Vlak na zijn 18e verjaardag verhuisde Giuseppe Verdi naar Milaan en probeerde hij te studeren op het conservatorium van de stad, maar zij vonden dat hij te oud was om daar te studeren. Ook was Verdi’s pianospeltechniek wat vreemd voor hen. Het grappige is dat dit conservatorium nu naar hem vernoemd is.

Toen, in 1836, op 23-jarige leeftijd, huwde Verdi Margherita Barezzi, de dochter van zijn voogd. Ze kregen twee kinderen, die op zeer jonge leeftijd stierven. Gedurende deze tijd werkte Verdi aan zijn eerste opera, Oberto.

Het paar maakte voorbereidingen om Oberto in la Scala te spelen. De opera was succesvol en werd 14 keer gespeeld. Hierna tekende Verdi een contract met het theater om nog drie van zijn werken in première te brengen.

Margherita stierf op 18 juni 1840 als gevolg van een hersenontsteking. Ze was 26 jaar oud. Verdi was ontroostbaar maar moest verder met zijn werk. Gedurende deze tijd schreef hij Un giorno di regno, een melodrama. De première van deze opera was op 5 september 1840 en was een absolute flop. Gebroken door verdriet overwoog Verdi zelfs om te stoppen.

Met een gebroken hart

Italië was een gebroken land geworden. Dit leidde ertoe dat Verdi Nabucco componeerde. Deze opera ging in 1842  in première in La Scala en was een ongelooflijk succes. Mensen stroomden naar het theater en voelden zich echt verbonden met het drama van Verdi.

Nabucco was Verdi’s eerherstel in Milaan, zowel als componist als een icoon voor zijn inspanningen voor de Italiaanse eenwording. Mensen beschouwden zijn “Va, pensiero” zelfs als een volkslied.

Giuseppe Verdi de patriottische componist

De eerste meesterwerken en laatste werken van Giuseppe Verdi

Zijn eerste Magnum opus, Rigoletto, ging in 1851 in première. II Trovatore en La traviata kwamen twee jaar later. Verdi bleef zijn grenzen als componist verleggen en produceerde werken zoals Aida (1871). Deze opera is harmonieuzer dan zijn vorige werk. Je hoort bijvoorbeeld kortere maar betere aria’s en ziet meer samenhangende bewegingen.

Vanaf dit moment stopte Verdi langzaam met componeren na de creatie van twee van zijn meesterwerken: Otello en Falstaff.

De dood en het erfgoed van Giuseppe Verdi

Tijdens zijn laatste jaren leefde Verdi een rustig leven en wijdde hij zich aan het platteland. Tijdens zijn reis naar Milaan kreeg hij een beroerte en stierf hij op 27 januari 1901. Zijn dood schokte het land en de muzikale gemeenschap.

Vóór zijn dood stichtte Verdi een huis voor gepensioneerde en dakloze muzikanten genaamd la Casa di Riposo per Musicisti. Hij liet zijn hele fortuin aan dit huis achter en werd zoals hij wenste begraven naast zijn tweede vrouw, Giuseppina, die stierf in 1897. Vandaag de dag zorgt dit tehuis voor oudere muzikanten.

Giuseppe Verdi

Er zijn maar weinig muzikanten en componisten die hun politieke filosofie in muziek hebben kunnen vertalen zoals Verdi dat deed. Het publiek hield van zijn werk en daarom was hij zo succesvol.

Giuseppe Verdi is uniek omdat hij muziek gebruikte om mensen samen te brengen. Velen bekritiseerden zijn opera’s omdat hij het had over zelfmoord, verkrachting en vrije liefde. Desondanks overwon Verdi veel ontberingen en maakte hij muziek volgens zijn eigen voorwaarden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Mila, M., de Aranda, C. G. P., & Tamargo, C. S. (1992). El arte de Verdi. Alianza.
  • Southwell-Sander, P. (2001). Giuseppe Verdi. Ediciones Robinbook.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.