Gids over hoe te praten met kankerpatiënten en overlevenden
Ken je kankerpatiënten en overlevenden? Vind je het moeilijk om met ze te praten? Geloof het of niet, voor veel mensen is het behoorlijk moeilijk, zelfs ongemakkelijk, om de juiste woorden te vinden om te zeggen.
Deskundige psychologen raden echter aan om de onhandigheid te omarmen. Daarnaast raden ze ook aan om het onderwerp direct te benaderen. “De grootste uitdaging bij het praten met mensen die kanker hebben, is dat er geen one-size-fits-all-aanpak is,” zegt Teresa.
Dr. Teresa Deshields is een psycholoog en directeur ondersteunende oncologie voor het Rush Cancer Center. “Dus kom de mensen tegemoet waar ze zijn door hun situatie, respecteer hun comfortniveau en bespreek diagnose.”
Helaas zijn er talloze mensen die op de een of andere manier beïnvloed zijn door kanker. Wanneer iemand in je leven kankerdiagnoses doormaakt, is het moeilijk om te weten wat je moet zeggen. Het belangrijkste is dat het moeilijk is om een manier te vinden om te helpen.
Denk goed na
Denk voor je spreekt. Dat is een goede stelregel wanneer je met een geliefde praat. “Dit is nog belangrijker wanneer je vriend of familielid een kankerpatiënt is,” zegt Dr. Smith. Dr. Thomas Smith is hoogleraar oncologie aan de Johns Hopkins University School of Medicine.
Bovendien zegt de directeur van Palliative Medicine voor Johns Hopkins Medicine en het Kimmel Cancer Center: “Tenzij je de woorden ‘je hebt kanker’ hebt gehoord, begrijpen we de angst en angsttoestand waarin mensen zich bevinden niet.”
Ten eerste weet je al dat ondersteuning ertoe doet. Ga er echter niet vanuit dat alle ondersteuning gelijk is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat familie en vrienden de meest nuttige emotionele steun bieden. Aan de andere kant hebben kankerpatiënten de neiging om te leunen op zorgverleners . Ze doen dit voor informatieve en besluitvormingsondersteuning, volgens een briljante studie in Psycho-Oncology .
Wil je je geliefde steunen zonder een faux pas of onbedoeld kwetsende opmerking te maken? Overweeg deze slimme vuistregels voor gesprekken. Ze zullen zeker helpen om je vrienden en familie te steunen wanneer ze een kankerbehandeling ondergaan.
Praat met kankerpatiënten
Waar ga je het over hebben nu je geliefde tegen de grote K vecht? Kanker, waarschijnlijk. Maar ga er niet vanuit dat dit het enige onderwerp op tafel is. “Nadat je het ziekenhuis hebt verlaten, probeer je weer een beetje normaal te worden. En je wilt gewoon met je vrienden rondhangen om over hun leven te horen,” zegt Shin Lim, een professionele fotograaf die sinds 2011 vecht tegen hersenkanker.
Lim was best blij om details en updates over haar behandeling te delen toen haar vrienden erom vroegen. Aan de andere kant koesterde ze echt de bezoeken waar haar vrienden zich niet volledig op kanker richtten. “Het was leuk om ze te zien en rond te hangen, om niet altijd over mij te praten,” zegt ze. Praten over alledaagse gebeurtenissen is een onderbreking van het focussen op de diagnose.
Het belangrijkste is dat het er ook aan herinnert dat er leven is buiten de behandelkamer. Linda Mathew is een senior klinisch maatschappelijk werker bij Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
“Van wat ik in jaren van oefenen heb gezien, is dat patiënten willen dat hun vrienden gewoon hun vrienden zijn,” zegt ze. Met andere woorden, ze willen niet dat kanker elke minuut van het gesprek controleert en monopoliseert. Bovendien zou het niet moeten definiëren wie ze zijn als persoon.
Pas je gesprek aan met kankerpatiënten
Volgens Dr. Smith is vermoeidheid een veelvoorkomende bijwerking van veel kankerbehandelingen. Dus, je vriend vragen om je op elke scan of diagnose in te vullen, is meer uitputtend dan herstellend.
“Ik zeg altijd tegen vrienden en familieleden dat ze de patiënt rechtstreeks moeten vragen… ‘Wat is de beste manier waarop ik je kan ondersteunen,'” zegt Mathew. Voor sommige kankerpatiënten betekent dit het bijwonen van behandelingen, terwijl ze persoonlijk chatten. Andere patiënten kunnen bijvoorbeeld een blog beginnen.
Op deze manier lezen vrienden updates en delen ze daar opmerkingen, om hen de eindeloze taak te besparen om updates individueel te delen. Maar patiënte Deborah Michael, een kinderergotherapeut en oprichter van North Shore Pediatric, houdt van chatten met vrienden. Gelukkig veranderden haar diagnose van non-Hodgkin-lymfoom in 2016 en lymfoom van het centrale zenuwstelsel in 2017 daar niets aan.
“Telefoongesprekken is vermoeiend als je medicijnen gebruikt. En het doen van al deze procedures, biopsieën, chemo en al deze dingen,” zegt ze. Integendeel, ze vindt praten per sms tegenwoordig minder vermoeiend.
Ook waardeert ze de dierbaren die naar haar communicatievoorkeuren vroegen in plaats van haar meteen te bellen. “Ik hoor graag van vrienden. Maar op deze manier, als ik een pauze nodig heb, kan ik dat, en het is niet erg,” zegt ze.
Blijf optimistisch, niet afwijzend
Toen ze voor het eerst de diagnose non-Hodgkin-lymfoom bij Deborah stelden, wist ze meteen dat ze zich niet zou overgeven aan morbide opmerkingen . Dus de vragen van haar vrienden maakten haar ongelukkig. Ze vroegen dingen als “Wat is de prognose?”
Bovendien maakten ze terloops opmerkingen als: “Ik heb gelezen dat er een overlevingspercentage van 70% is.” “Ik zei tegen ze: ‘Ik zal nooit meer met je praten, tenzij je nadenkt over wat er uit je mond komt.”
Als ze zulke belachelijk zouden zeggen, wilde ze niet eens met hen communiceren. Daarom zijn vroegtijdige zorgplanning, hospicezorg, prognosepercentages en overlijden onderwerpen die niemand ter sprake zou moeten brengen.
Alleen totdat de patiënt laat zien dat ze er klaar voor zijn om het te bespreken, zegt dr. Smith, een overlevende van kanker. Verplaats je dus in hun schoenen. Zou je willen praten over je wil als je probeert de behandeling kracht bij te zetten?
Vriendschap
In feite ben je hun vriend, niet hun zorgverlener. Wanneer een patiënt nadenkt over wat hun kansen zijn, wat zijn dan de beste soorten therapie die voor hen beschikbaar zijn.
Ze hebben zeker niet iemand nodig die zegt: “Oh, het hospice is geweldig. Zorg dat je een testament hebt. Zorg er ten slotte voor dat je erachter komt hoe je op een Joodse begraafplaats begraven kunt worden.” Maar in je zoektocht om niet morbide te zijn, pas op dat je niet ver in de andere richting kantelt.
Volgens Jennifer Ladisch-Douglass is de kankerpatiënt zeldzaam die een ijsje kan verorberen tijdens chemobehandelingen. Geloof het of niet, deze advocaat kreeg in 2014 de diagnose borstkanker. “Mensen zeiden de hele tijd dingen als: ‘Oh, het is gewoon borstkanker! Het komt wel goed met je!’” zegt ze.
Daarnaast wezen ze op vrolijk optimistische voorlichtingscampagnes over borstkanker, die haar gevoelens en angst leken te minimaliseren. Ten slotte deed een andere groep mensen alsof we allemaal roze linten gaan dragen. Plus, ga regelmatig rennen en dan komt het wel goed. Maar ze zien er de realiteit niet van in. Ze voegt eraan toe: “Borstkanker is kanker, en het is dodelijk en verschrikkelijk.”
Vermijd oordelen
Geloof het of niet, de opmerkingen van sommige mensen beschuldigen kankerpatiënten. Hoewel ze misschien hun theorieën hebben over hoe iemands rookgewoonte heeft bijgedragen aan hun longkanker.
En nog een theorie over hoe ze de diagnose hadden kunnen ontwijken als ze maar 50 pond waren afgevallen. Ze moeten die ideeën zeker opschrijven en dat papier in de vuilnisbak gooien. “Kankerpatiënten te schande maken over hun levensstijlkeuzes kan zeer schadelijk zijn.”
“Bovendien is het vaak wetenschappelijk onnauwkeurig,” zegt Dr. Smith. “Het ergste van een diagnose kan zijn wanneer mensen zich psychologisch voelen alsof ze verantwoordelijk zijn voor hun kanker.
En zelfs als er een oorzakelijk verband is met de eigen gewoonten, heeft het geen zin om daarop te wijzen.” “Ik denk dat mijn eigen moeder zoiets zei als: “Dat komt omdat je je eten altijd in de magnetron hebt bereid,” herinnert Lim zich.
Hoewel ze wist dat de opmerking ronduit belachelijk was, prikte het toch. Daarom, als een geliefde je hulp zoekt om gezonder te worden, probeer dan enkele tips. Geef ze bijvoorbeeld een lekker smoothierecept of tips voor het uitzoeken van wandelschoenen. Ga je gang en help mee. Bovendien kun je zelfs aanbieden om hen te vergezellen op hun reis naar een actieve levensstijl. Blijf anders zwijgen.
Andere manieren om steun over te brengen aan kankerpatiënten
Ten eerste is het van cruciaal belang om te onthouden dat je vrienden en familie met kanker meer zijn dan hun ziekte. Ze hebben nog steeds een scala aan interesses. Sterker nog, kankerpatiënten willen misschien ook over andere aspecten van hun leven praten.
Bijvoorbeeld werk, hun kinderen, huisdieren of een recente aflevering van hun favoriete televisieprogramma. Bovendien hoeft het overbrengen van je steun niet via een gesprek te zijn.
In feite zijn er talloze manieren om je steun aan te bieden. Wat mensen vaak zeggen is: “Laat het me weten als ik iets kan doen. Dit legt echter al het initiatief of de last op de persoon met kanker. Aan de andere kant, bied ze iets speciaals aan, zoals een maaltijd brengen of ze naar een behandeling brengen. Uiteindelijk kun je ze het beste ondersteunen op de manier die ze willen en nodig hebben.”
Kortom, je bent niet de enige als je niet weet wat je tegen kankerpatiënten moet zeggen. Heb je moeite om de juiste woorden te vinden?
Pauzeer even en bedenk wat het nuttigste zou zijn als je in hun schoenen zou staan. Houd er rekening mee dat iedereen anders op uitdagingen reageert. Ten slotte, als de ondersteuning die je biedt authentiek en oprecht is, denk er dan niet te veel over na. Gewoon er voor hen zijn.