Vijf gezondheidseffecten van te veel slapen

Vijf gezondheidseffecten van te veel slapen

Laatste update: 09 april, 2019

Evenwicht is erg belangrijk voor de mens. Zelfs zo belangrijk, dat een gebrek aan evenwicht kan leiden tot veel lichamelijke en geestelijke gezondheidskwesties. Te veel slapen kan dan ook net zo veel negatieve gezondheidseffecten hebben als niet genoeg slapen.

Het is duidelijk dat een mens slaap nodig heeft om zijn lichaam op te laden. Maar je moet het niet overdrijven. Minder dan zeven uur slaap per dag krijgen is net zo erg als het krijgen van meer dan tien uur slaap per dag.

Susan Redline, arts aan het Brigham and Women’s Hospital in Boston en hoogleraar aan Harvard University, deed meer onderzoek op dit gebied dan wie dan ook ter wereld.

De studies van Redline komen overeen met veel andere slaaponderzoeken die zijn uitgevoerd. Iedereen lijkt het erover eens te zijn dat mensen die meer dan tien uur per dag slapen, meer gezondheidsproblemen hebben dan mensen die tussen de zeven en acht uur slapen.

De gezondheidseffecten van te veel slapen

Vanaf het moment dat we geboren worden, reguleren onze lichamen zichzelf om een ​​perfecte balans te bereiken. Als pasgeboren baby’s slapen we wel twintig uur per dag.

Dit aantal daalt naarmate we ouder worden en als tieners hebben we maximaal nog maar negen uur slaap nodig. Als volwassenen is het het beste om tussen de zes en acht uur slaap te krijgen, waarbij we nooit te ver over of onder deze grenzen zouden moeten gaan.

Baby slaapt

Ons lichaam weet wat goed voor ons is en probeert er altijd voor te zorgen dat we minstens voldoende slaap krijgen, maar het wil niet dat we het overdrijven. Waarom? Omdat onze echte rust uit de diepe slaapfase komt en we hier meestal niet meer dan acht uur in kunnen blijven.

Het probleem met meer dan negen uur per dag slapen is dat je alleen maar een lichte slaap krijgt. De rust is niet consistent of diep. Met andere woorden, het is kwalitatief slechte slaap.

Deskundigen waarschuwen ons om niet te veel te slapen, en we moeten die waarschuwing echt ter harte nemen. Te veel slapen heeft ontzettend veel negatieve gevolgen voor de gezondheid en kan ons hele welzijn bedreigen.

Verhoogd risico op hartaandoeningen

Een van de potentiële gezondheidseffecten van te veel of te weinig slaap krijgen is een verhoogd risico op hartaandoeningen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn hartziekten wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken.

Maar te veel slapen betekent meer dan alleen een verhoogd risico op hartaandoeningen. Het verhoogt ook je risico op hartaanvallen, neurologische aandoeningen en stofwisselingsproblemen.

Volgens statistieken slapen vrouwen meer dan mannen, wat betekent dat ze meer kans hebben om hartproblemen te krijgen.

Veranderingen in je stofwisseling

Zoals we al noemden, kan te veel slaap invloed hebben op je stofwisseling. Dit komt omdat meer slapen automatisch betekent dat je lichaam minder actief is.

Volgens internationale studies hebben mensen die te veel slaap krijgen een veel groter risico op obesitas. Een gebrek aan lichaamsbeweging is daar natuurlijk een groot deel van.

Suikerziekte

Dit is in sommige opzichten een van de ergste gevolgen voor de gezondheid van te veel slaap. Wanneer je te veel slaapt, is je bloedsuikerspiegel geneigd omhoog te schieten. Wanneer dit te vaak gebeurt, kan het je risico op het ontwikkelen van type 2-diabetes verhogen.

Man met diabetes

Geestelijke traagheid

Als je consequent te veel slaapt, zullen je hersenen sneller verouderen. Je brein vertraagt ​​en veroudert sneller wanneer je veel slaapt omdat het niet genoeg diepe slaap krijgt. Als je ‘s nachts veel wakker wordt, krijg je geen goede nachtrust. Dit betekent dat je lichaam niet goed oplaadt.

Voortijdige dood

Als laatste kan te veel slaap leiden tot een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Te veel slapen zorgt ervoor dat je meer kans hebt om diabetes en hartziekten te ontwikkelen, beide belangrijke oorzaken van vroegtijdige dood.

Tot slot, te veel slapen is net zo erg als niet genoeg slapen. Slaap is een biologische cyclus die je absoluut moet respecteren. Het bereiken van balans is dan ook van het grootste belang.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bergland, C. (2018). Does Too Much Sleep Have Negative Repercussions? Psychology Today.
  • Wild, C.J.; Nichols, E.S.: Battista, M.E.;Stojanoski, B. & Owen, A.M. (2018). Dissociable Effects of Self-Reported Daily Sleep Duration on High-Level Cognitive Abilities. SLEEP.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.