Acht gewoonten die neuronen doden

Wist je dat sommige gewoonten neuronen doden en dat je levensstijl rechtstreeks invloed heeft op je geestelijke gezondheid? Hier leer je over acht gewoonten die mogelijk schadelijk zijn voor je hersenen.
Acht gewoonten die neuronen doden
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 22 september, 2022

Wist je dat er sommige routines en leefgewoonten zijn die neuronen kunnen doden? Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn je hersenen het orgaan dat de rest van je lichaam laat functioneren. Daarom moet je er goed voor zorgen. Bij een gezond leven horen gezonde gewoonten, zoals ontspannen, bewegen, goed eten en slapen, enz. Het kan een groot aantal problemen helpen voorkomen, waaronder neuronale dood.

Lichamelijke en cognitieve lichaamsbeweging zijn essentieel als het gaat om de zorg voor zowel je algemene als je geestelijke gezondheid. Maar welke gewoonten moet je vermijden als je je neuronen wilt beschermen? We stellen er acht voor, hoewel er meer zijn.

Gewoonten die neuronen doden

Zoals we al gezegd hebben, betekent voor je hersenen zorgen je geest en je lichamelijke gezondheid in het algemeen. Bovendien zijn er bepaalde gewoonten die neuronen doden en als gevolg daarvan je zenuwstelsel verzwakken en beschadigen. Ze houden verband met stress, te weinig slaap, en het niet stimuleren van je hersenen. Hier zijn er acht van.

Neuronen

1. Stress

Stress is een van de belangrijkste gewoonten (Engelse link) die neuronen doden. Het wordt gedefinieerd als een gevoel van fysieke en emotionele spanning, een mechanisme dat geactiveerd wordt als je het hoofd moet bieden aan situaties die je persoonlijke middelen te boven gaan. Met andere woorden, als je je overweldigd voelt.

Dit mechanisme, vooral als het over een lange periode optreedt (chronische stress), kan neuronen doden. Dat komt omdat, als je gestrest bent, je lichaam een grote hoeveelheid cortisol (het stresshormoon) afgeeft. Dit hormoon wordt gebruikt om middelen af te leiden naar de biologische processen die nodig zijn om dringende situaties het hoofd te bieden.

Als je lichaam echter over een langere periode grote hoeveelheden cortisol afgeeft, worden je neuronen verwaarloosd en je immuunsysteem verzwakt.

2. Suiker consumeren

Het eten van grote hoeveelheden suiker is ook in verband gebracht met neuronale dood, en met andere gezondheidsproblemen. In feite vertraagt een teveel aan suiker de opname van andere voedingsstoffen en verstoort het de hersenactiviteiten.

Daarom moet je het, zoals met alle voedsel, op verantwoorde wijze consumeren. Suiker in je voeding hebben is op zich niet schadelijk, maar je moet het niet in overmaat consumeren.

3. Gebrek aan stimulatie

Een gebrek aan stimulatie, of het nu lichamelijk, zintuiglijk, of cognitief is, maar vooral de laatste twee, is ook een gewoonte die neuronen doodt. Dat komt omdat ze tot eentonigheid leiden.

Denken is de beste manier om je hersenen te stimuleren. Daar horen ook mentale oefeningen bij zoals studeren, schrijven, lezen, enz. Dit zijn activiteiten die je hersenen helpen ‘werken’ en ook ernstige stoornissen voorkomen.

“De geest is geen vat dat gevuld moet worden, maar een vuur dat aangestoken moet worden.”

Plutarchus

4. Uitdroging

Voortdurend uitgedroogd zijn is een andere gewoonte die neuronen doodt. Zorg er daarom voor dat je, als je dorst voelt, zo snel mogelijk iets drinkt. Zo niet, dan begint je lichaam water aan je cellen te onttrekken. Dit vergroot de kans dat sommige ervan vernietigd worden (ook neuronen).

5. Roken (en drugs)

Deze giftige gewoonte is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar kan ook je neuronen vernietigen. Tabak is namelijk een drug die, net als vele andere, een aanzienlijke verslaving kan opwekken.

Bovendien kan het neuronen blijvend beschadigen en zelfs doden. Dit gebeurt ook met veel andere drugs.

6. Vervuiling

Het inademen van een vervuilde omgeving beschadigt niet alleen je ademhalingsstelsel, maar kan ook neuronen doden. Dat komt omdat je hersenen een van de organen van je lichaam zijn die de meeste hulpbronnen verbruiken. Als je inademt (ademt), vooral in een vervuilde omgeving, neem je een groot aantal giftige deeltjes op.

Deze deeltjes bereiken je hersenen, ook al beschermt de bloed-hersenbarrière je tegen een deel ervan. Om deze reden is het een goed idee om af en toe de stad te verlaten. Het is nog beter om in een natuurlijke omgeving te wonen, zoals het platteland.

7. Gebrek aan slaap

Weinig of slecht slapen is ook een van de gewoonten die neuronen doden. Onderzoek (Engelse link) heeft namelijk langdurig slaaptekort in verband gebracht met neuronensterfte, en ook met een vermindering van neuronen in sommige delen van de hersenen, zoals de hippocampus.

Op lange termijn kan deze schade geheugenproblemen, concentratieproblemen, enz. veroorzaken.

Man awake in bed

8. Overeten

Overeten vertraagt je bloedsomloop en beperkt het transport van zuurstof naar je hersenen. Ook kunnen je weefsels ontstoken raken als je ongezonde vette voedingsmiddelen consumeert.

Bovendien verandert het niet matigen van je porties je zenuwfunctie en vermindert je vermogen om onmiddellijk te onthouden. Onderzoek (Engelse link) heeft ook een verband gevonden tussen zwaarlijvigheid en dementie en een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer (AD) en onderliggende neurodegeneratieve veranderingen

Zorg voor je geestelijke gezondheid

Zorg dragen voor je geest impliceert zorg dragen voor je hersenen. Het leven dat je leidt heeft namelijk rechtstreeks invloed op de gezondheid van je hersenen. Je hersenen zijn verbonden met je werkelijkheid en je gewoonten. Daarom kan een gezonde levensstijl je tegen veel kwalen beschermen.

“Als het menselijk brein zo eenvoudig was dat we het konden begrijpen, dan zouden wij zo eenvoudig zijn dat we het niet konden begrijpen.”

-Emerson M. Pugh-

We weten dat veel van de aandoeningen die de gezondheid van de hersenen aantasten hun oorsprong vinden in erfelijke factoren, leeftijd, of een of andere verwonding. Maar ook gewoonten zoals we die hier genoemd hebben kunnen hun verschijningsvorm beïnvloeden. Dat komt omdat neuronen goed moeten functioneren, willen je hersenen dat ook doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carlson, N.R. (2002). Fisiología de la conducta. . Barcelona: Ariel. Capítulo 1, pp. 1-37, capítulo 2, pp. 39-81, capítulo 4, pp. 129-158.
  • Kolb, B. y Whishaw I.Q. (2002). Cerebro y Conducta. Una introducción. Madrid. McGraw-Hill.
  • Segovia, S. y Guillamón, A. (1991). Una aproximación conceptual a la Psicobiología. Revista de Psicología General y Aplicada44 (4): 389- 394.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.