Gevoeligheid: de meeste elegante vorm van intelligentie

Gevoeligheid: de meeste elegante vorm van intelligentie

Laatste update: 01 januari, 2017

Mijn gevoeligheid verraad me. Als er tranen over mijn gezicht stromen terwijl iemand me ziet, voel ik me kwetsbaarAls ik je een knuffel geef en je wijst me af, voel ik me klein. Als ik je een kus wil geven en je doet een stap terug, voelt het alsof ik mijn gevoelens niet mag tonen.

Maar gevoeligheid tegenover andere mensen of dieren, muziek, de schoonheid van kunst zoals een schilderij of een beeld is geen teken van zwakte. Het is een teken van intelligentie in ieder van ons. Dat is waarom we ons nooit zouden moeten schamen voor wie we zijn of om het tonen van onze gevoelens.

“Herinneren is makkelijk voor iemand met een geheugen, vergeten is moeilijk voor iemand met een hart.”

-Gabriel Garciá Márquez-

Hoogsensitieve mensen

Sommige mensen reageren op hun omgeving met veel gevoel. Ze zijn in staat om alles te begrijpen dat er gebeurt, ze observeren het nauwkeurig en soms nemen ze de gevoelens aan van anderen. Hoogsensitieve mensen hebben de volgende karaktertrekken:

Gevoeligheid voor kritiek

Denk na bij het bekritiseren van een hoogsensitief persoon, want ze trekken zich negatieve meningen heel erg aan, waardoor ze zich erg rot kunnen voelen. Maar dat zou anderen er niet van moeten weerhouden om ze te bekritiseren op een constructieve manier, met intelligente reacties en meningen.

Gevoelige Vrouw

Gevoeligheid voor omgeving en plaatsen

Gevoelige mensen merken de kleine details op in iedere omgeving: geuren, kleuren, geluiden en nog veel meer. Harde geluiden en plaatsen met veel mensen vinden ze vervelend of ongemakkelijk.

Aan de andere kant zijn ze erg kwetsbaar en hun bekwaamheid voor observatie zorgt ervoor dat ze op bepaalde plaatsen de schoonheid, rust, zachte geluiden enzovoort erg waarderen.

“Als iemand overal op let, wordt je gevoelig en gevoeligheid is het hebben van een interne perceptie voor schoonheid. Het is het hebben van een gevoel voor schoonheid.”

-Jiddu Krishnamurti-

Ze genieten van momenten van eenzaamheid

Hoogsensitieve mensen hebben de tijd nodig om plezier te hebben, om op hun bestaan te reflecteren, om zichzelf vragen te stellen en de kleine dingen in het leven te observeren.

Ze doen dingen waar ze passie voor voelen

Als ze ergens een passie voor voelen gaan ze ervoor en ze stralen dit enthousiasme uit naar de mensen om hen heen, omdat passie besmettelijk is. Als dit gebeurt, stralen ze positieve gevoelens uit naar anderen en ze genieten van ieder moment van het leven.

Ze helpen anderen

Hoogsensitieve mensen hebben de neiging om meer empathisch te zijn. Ze kunnen zich in anderen inleven en leren hoe ze zich in anderen kunnen verplaatsen. Ze hebben de neiging anderen te helpen en zijn geïnteresseerd in wat er met de mensen om hen heen gebeurt.

Ze hebben een grote verbeelding

Gevoelige mensen hebben de neiging om verzonken in gedachten naar een landschap te staren, of naar een kunstwerk, de schoonheid van een ander… Ze hebben een grote verbeelding en laten zich wel eens het hoofd op hol brengen door hun gedachten. Daarom hebben ze af en toe eenzaamheid nodig, zodat ze al hun dromen en ideeën tot het uiterste kunnen voelen.

Gevoeligheid en intelligentie

Gezicht in Pastel

Gevoeligheid voor schoonheid , mensen, plaatsen en omgeving is een veel voorkomende karaktertrek van intelligentie mensen. Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat talentvolle volwassenen een hoog gevoeligheidsniveau hebben door hun superieure esthetische vaardigheden.

Als mens moeten we gevoelig zijn voor het lijden van anderen. Zonder gevoeligheid zijn we niet in staat om problemen onder ogen te komen en oplossingen te vinden. We hebben de neiging om alledaagse problemen veel aandacht te geven, maar het is belangrijk om een moment voor onszelf te vinden en om een verbinding te maken met ons diepste zelf en anderen.

Gevoeligheid is een demonstratie van van intelligentie, van de manier waarop we de wereld zien en ervan genieten. Daarom moeten we het in ieder van onze poriën laten trekken. We moeten onszelf laten lachen en huilen, omdat we moeten voelen.

“Het ware teken van intelligentie is niet kennis, maar verbeelding.”

-Albert Einstein-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.