Het gevaar van iemand een 'giftige persoon' noemen

Het gevaar van iemand een 'giftige persoon' noemen

Laatste update: 02 februari, 2018

Wees voorzichtig, want ‘giftige persoon’ is een etiket dat makkelijk te gebruiken is tijdens een ruzie. Het betekent dat we alle negatieve verantwoordelijkheid voor de kwestie bij iemand anders leggen.

Het probleem is dat het ons gemakkelijker maakt om ons als slachtoffers te voelen: een heel verleidelijk idee natuurlijk. Daarom is het zo’ n verleidelijke bron voor emotionele luilakken of mensen die denken dat ze perfect zijn. En voor mensen die denken dat een ‘giftige persoon’ geen empathie verdient.

Deze laatste mensen willen de giftigheid van een persoon niet zien als een reactie op een complexe situatie en verleden. Ze denken liever dat het inherent is. Met andere woorden, een persoon die het etiket van ‘giftige persoon’ gebruikt, is zich er niet van bewust dat deze giftigheid, als die al bestaat, een voorgeschiedenis kan hebben.

Een andere reden dat we voorzichtig moeten zijn met het label ‘giftige persoon’ is dat het geen wetenschappelijk label is. Er zijn geen studies naar toxiciteit.

Er zijn studies naar gedrag dat mensen later als giftig beschouwen. Ze doen het ‘a posteriori’, en zonder rekening te houden met veel van de variabelen die dit gedrag veroorzaken.

In feite is het label nu zo populair dat er een ernstige kans bestaat dat het tegen ons gebruikt kan worden. Niemand is veilig voor de categorie ‘giftige persoon’. Het is een korte stap van het labelen van gedrag tot het labelen van mensen.

Waarom heeft het label ‘giftige persoon’ zo’n invloed?

Iemand giftig noemen is niet onschadelijk. In feite zou het een zeer ernstige aanval kunnen zijn. Een wrede belediging vermomd in moreel gezag dat je zou kunnen krijgen door het doorbladeren van een zelfhulpboek.

De term giftig is gemakkelijk te begrijpen. Het krijgt zijn kracht doordat het klinkt als gif. In onze verbeelding suggereert het een gevaarlijke stof waar we heel voorzichtig mee moeten zijn. Dus als we zeggen dat iets giftig is, zeggen we dat we het niet moeten vertrouwen.

Meisje met konijnenoren dat op een stoel zit naast een stoel waar haar schoenen op liggen

Het is jammer dat het wapen van dit schadelijke label in de onwetende handen van zoveel mensen ligt. Het verdient enige reflectie….

Er zijn geen giftige mensen, alleen giftige relaties of giftig gedrag

Niemand is giftig van zichzelf.

De mens heeft geen arsenicum in zijn lichaam in plaats van bloed. Soms zijn we een rustige zee, waar de zeilen op lijken te gaan en ons brengen waar we maar willen. Maar andere keren voelen we gewoon de storm, zonder ooit het water te zien. Een storm die we heel vaak voeden, leiden of doorgeven.

In het leven zullen onze verwachtingen, gedrag en waarden botsen met die van de mensen om ons heen. Als we die leegte en onzekerheid voelen, kunnen we ervoor kiezen om die emotionele leegte te isoleren. In plaats daarvan schuiven we onze verantwoordelijkheid af op de andere persoon.

Koppel dat elkaar probeert te zoenen met gasmaskers op

Misschien moeten we eerst wat introspectie uitoefenen en aan onszelf werken voordat we overwegen iemand anders een ‘giftige persoon’ te noemen.

Giftige dynamiek in plaats van giftige personen

Iedereen kan het slachtoffer zijn van giftig gedrag. Maar het komt vaker voor dat we deelnemen aan een giftige dynamiek, en niet dat we giftige mensen zijn.

We doen het als we uit trots niet met iemand praten, omdat diegene niet met ons praat. Wanneer we aandringen op een onderwerp om de onwetendheid van de ander te benadrukken. Wanneer we afhankelijk worden omdat de ander erg beschermend is.

Je kunt zien dat de term giftig even krachtig als onnauwkeurig is. Zeggen dat iemand een giftige persoon is, geeft alleen maar aan dat hij gevaarlijk zou kunnen zijn. Het zegt niet hoe gevaarlijk hij in werkelijkheid is, welke aspecten hij beïnvloedt, hoe we onszelf waar nodig kunnen beschermen.

En het omvat niet eens hoe we deze persoon kunnen helpen. Laten we stoppen met het labelen van mensen en ze zien voor de individuen die ze zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.