Geluk is waar je het wilt vinden
Geluk is dat bedwelmende genot dat we soms ervaren. Iedereen wil het geheim erachter weten, en we willen allemaal zo veel mogelijk gelukkig zijn. Als het zou kunnen, zouden wij mensen de hele tijd door gelukkig zijn. Maar dit is een fantasie. Geluk is eigenlijk geen emotie, het is een manier van leven.
De waarheid is dat het niet jouw situatie of wat jou overkomt is dat bepaalt of je je meer of minder gelukkig voelt. Geluk komt niet met prestaties, relaties of vakanties. Gelukkig zijn komt met het hebben van een volledig waardesysteem, met gericht zijn op het heden, met onvoorwaardelijk van onszelf houden, en met kunnen waarderen wat we hebben.
Alles dat we net opnoemden gaat hand in hand. Als we onszelf dus inspannen om onze levensfilosofie te veranderen, een filosofie die voor velen van ons voornamelijk uit geklaag bestaat, en we adopteren deze gelukkige manier om naar het leven te kijken, zullen we ons realiseren dat ons geluk precies daar te vinden is waar wij het willen vinden.
Geluk is niet iets wat je vindt, je creëert het
Het heeft geen zin om te zoeken naar geluk omdat geluk zich niet verstopt. Dat wil zeggen, het bevindt zich niet ergens daarbuiten, zoals wij allemaal denken.
Als dit het geval was, dan zouden er twee soorten mensen zijn. De mensen die een benijdenswaardig, gelukkig leven leiden, en de mensen die dit niet hebben en ongelukkig zijn. Maar dit is niet hoe het werkt. Sterker nog: soms zijn de mensen die het minste hebben eigenlijk het gelukkigst.
Natuurlijk is dit niet per definitie zo, maar wat er over het algemeen gebeurt wanneer mensen eraan wennen om met minder te leven, is dat ze uiteindelijk ook minder nodig hebben. Het resultaat hiervan is dat hun aandacht meer gericht is op de kleine geneugten dan op tijdelijke genoegdoening.
Ze waarderen dingen oprecht. Dit zorgt ervoor dat ze meer genot ervaren dan mensen die niet waarderen wat ze hebben.
Psychologische vervulling komt dan ook van binnenuit. Het gaat niet om geloven dat we zullen krijgen wat we denken nodig te hebben, en dat we dan gelukkig zullen zijn. Als je niet gelukkig bent met wat je hebt, zul je het waarschijnlijk ook niet zijn met wat je krijgt.
Hoe kan ik gelukkiger worden als mens?
De eerste stap die je moet zetten om meer geluk te voelen is stoppen met ernaar te zoeken. Wanneer we onszelf vertellen dat we gelukkig zouden moeten zijn maar dit gewoon niet kunnen, raken we gefrustreerd. En frustratie is nu niet bepaald geluk. Bovendien zal obsederen over geluk ons vullen met angst en wanhoop, en uiteindelijk in een strijd veranderen.
We zullen nooit gelukkig kunnen zijn als we onszelf onder druk zetten om gelukkig te zijn. Geluk is een staat van geestelijke soepelheid, van acceptatie, van leven in het moment.
De waarheid is dat we maar heel weinig nodig hebben om ons werkelijk goed te voelen. Wat te eten – niet te veel, of het genot verandert al in pijn – wat water, een dak boven ons hoofd, lichaamsbeweging zodat we niet ziek worden, een doel waarvoor we elke dag ons bed uit willen komen – zonder ons zorgen te maken om het resultaat – slaap, zuurstof, en dat was het wel zo een beetje.
Denken dat we iets moeten hebben, koste wat kost, maakt ons angstig, en als we het krijgen en uiteindelijk verliezen omdat alles in dit leven vluchtig is, worden we depressief.
Tegelijkertijd moeten we, om gelukkiger te kunnen zijn, ons richten op het heden. Niets bestaat en niets is echt behalve wat we op dit moment ervaren met onze vijf zintuigen. Mindfulness is een techniek die ons hier veel over kan leren.
Verander je waarden. Richt je niet zo veel op je werk, het vinden van een partner, geld, of succes. Op je sterfbed zullen dit de laatste dingen zijn waar je aan denkt. Waar je wel aan zult denken zijn de mooie ervaringen met vrienden, de tijd met je familie, die keer dat je koffie dronk aan de zee, of het geluid van je hond die naast je ademt terwijl jij lekker aan het lezen bent.
Liefde zou jouw prioriteit moeten zijn. Liefde voor jezelf, het leven, en ieder ander. Als je in staat bent om te houden van de eenvoudige dingen, de menselijke dingen, en de kleine details, zul je gelukkig zijn. Waarom beginnen we hier niet direct mee?