Gary Ridgway, de Green River Killer

Gary Ridgway is een van Amerika's meest productieve seriemoordenaars, naast Ted Bundy en Samuel Little. Als je meer over hem te weten wilt komen, lees dan verder.
Gary Ridgway, de Green River Killer

Geschreven door Vanessa Viqueira

Laatste update: 06 november, 2022

Op 5 november 2003 vond een emotioneel proces plaats tegen Gary Ridgway, waarin de families van zijn slachtoffers konden zeggen wat ze voelden en dachten over de geduchte moordenaar.

Tot dan toe had Ridgway geen greintje berouw getoond. Hij stond uitdrukkingsloos steenkoud te zwijgen. In feite leek het erop dat noch minachting, beledigingen, lijden, noch de door de families van zijn slachtoffers geuite haat hem konden breken. Totdat de vader van één van hen het woord nam.

“Mr. Ridgway… er zijn hier mensen die u haten. Ik ben niet één van hen. Je hebt het moeilijk gemaakt om te leven naar wat ik geloof, en dat is wat God zegt te doen, en dat is vergeven. U bent vergeven, meneer” besloot hij. Deze woorden brachten Ridgway tot tranen toe.

De spreker was de vader van Linda Jane Rule. Zij werd op 26 september 1983 vermoord door Gary Ridgway. Die daad van mildheid bracht Gary, een christelijke man, aan het huilen. Bovendien bood hij onmiddellijk zijn excuses aan voor alle daden die hij had gepleegd.

Kindertijd en adolescentie

Gary Leon Ridgway werd geboren op 18 februari 1949 in Salt Lake City, Utah. Hij groeide op in een autoritaire omgeving. Zijn vader, die als buschauffeur werkte, deinsde er niet voor terug zijn minachting voor vrouwelijke prostituees te tonen. Zijn moeder mishandelde de jonge Gary en zijn twee broers fysiek en psychologisch.

Hij leed verscheidene jaren aan urine-incontinentie. Hij uitte zijn woede en frustratie in zijn gedrag ten opzichte van dieren, die hij op verschillende manieren martelde.

Zowel thuis als op school ging het niet goed met hem. Met een IQ van 82 was hij een belabberde leerling en had ook een slechte relatie met zijn klasgenoten. In feite bekende hij aan de onderzoekers dat hij op veertienjarige leeftijd probeerde een zesjarige jongen neer te steken omdat hij gewoon wilde weten hoe het voelde om iemand te doden.

Religie

Uiteindelijk slaagde Ridgway erin zijn middelbare school af te maken en trouwde hij met zijn liefje van de middelbare school. Daarna ging hij in dienst bij de marine en vertrok naar Vietnam. Zijn huwelijk was echter binnen een jaar voorbij. Daarna trouwde hij nog met twee andere vrouwen.

Ridgway raakte geobsedeerd door religie. Hij bezocht de plaatselijke Pinkstergemeente en las voortdurend de Bijbel. Hij las hem zelfs op zijn werk, in zijn baan als plaatwerker, die voertuigen schilderde in een vrachtwagenfabriek. Dit weerhield hem er echter niet van sterke seksuele impulsen te ervaren . Sterker nog, hij ontmoette vaak prostituees om zijn seksuele honger te stillen.

Het is duidelijk dat hij een gecompliceerde jeugd had. Hij ontwikkelde ook een onstabiele en vreemde persoonlijkheid en gedrag, het soort dat waarschijnlijk toezicht nodig had. In feite suggereerde zijn gedrag dat hij misschien leed aan een gedragsstoornis uit zijn jeugd. Dit gedrag bracht hem duidelijk dichter bij de persoon die hij uiteindelijk werd, de Green River Killer, een gevaarlijke psychopaat.

De Green River Killer

Ridgway’s eerste moorden werden gepleegd tussen 1982 en 1983. In die tijd begon de politie de lichamen van vrouwen te vinden op verschillende plaatsen bij de Green River, ten zuiden van Seattle. Ridgway ontvoerde vrouwen, voornamelijk prostituees, op Route 99 in King County (Washington).

Later mishandelde hij hen seksueel en maakte een eind aan hun leven door ze te wurgen. Later dumpte hij de lichamen en beoefende ook necrofilie met de lijken.

De autoriteiten noemden hem The Green River Killer. Dit omdat hij zich van dode lichamen ontdeed door ze in de Green River te dumpen. Zijn modus operandi veranderde nooit en de profielen van zijn slachtoffers waren altijd echt gelijk. Het waren jonge vrouwen tussen de 15 en 35 jaar oud, die in de nabije omgeving de prostitutie beoefenden.

Ondanks dat hij meermalen als verdachte werd gearresteerd, kon er geen bewijs worden geleverd om hem voor een van de moorden te veroordelen.

De DNA-test

In 2001 besloot de sheriff, Dave Reichart, die sinds 1982 met de zaak belast was, een nieuwe technologie te gebruiken: de DNA-test. Hij was ervan overtuigd dat ze, door het jaren geleden verzamelde bewijsmateriaal opnieuw te onderzoeken, de seriemoordenaar zouden vinden. Hij had geen ongelijk.

Twintig jaar na de eerste misdaad was een vloeistofmonster doorslaggevend om te bewijzen dat Gary Ridgway, een ogenschijnlijk kalme en vreedzame man, de seriemoordenaar was die de Amerikaanse autoriteiten twee decennia zijn hielen had laten zien. Hij was zelfs eerder ondervraagd en zijn huis doorzocht.

Ridgway verbijsterde de onderzoekers toen hij bekende dat hij zich het aantal vrouwen dat hij in die bijna twintig jaar had vermoord niet kon herinneren. Het lijdt geen twijfel dat hij 49 moorden pleegde in de periode van 1982 tot 2003, maar men denkt dat hij er nog veel meer vermoordde.

Proces en veroordeling

Na zijn arrestatie werden verschillende leden van zijn familie en vrienden ondervraagd. Ze beschreven hem als gemakzuchtig maar vreemd.

In 2003 bekende Gary Ridgway in de rechtbank alle moorden. Hij werd veroordeeld tot 48 opeenvolgende levenslange gevangenisstraffen zonder voorwaardelijke vrijlating. Hij wist de doodstraf te ontlopen door alle misdaden te bekennen. Ook werkte hij mee aan de zoektocht naar de rest van de slachtoffers.

Ridgway bekende dat “ik prostituees uitkoos omdat ik dacht dat ik er zoveel kon vermoorden als ik wilde zonder gepakt te worden.” Maar in werkelijkheid waren veel van zijn slachtoffers niet eens prostituees. Hij zit momenteel zijn straf uit in de staatsgevangenis van Washington.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gary Ridgway: The Green River Killer | Real Crime. (2020, 24 marzo). [Vídeo]. YouTube.

  • Crystal Bonvillian, Cox Media Group National Content Desk. (2021, 26 enero). DNA cold case: Missing 14-year-old girl identified as victim of notorious Green River Killer. KIRO. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.