Ga nooit meer terug naar die plekken die je zo ongelukkig maakten

Soms kom je in de verleiding om terug te gaan naar plaatsen waar je geleden hebt. Je weet echter dat als je terugkeert, je opnieuw zult lijden. Waarom is er een verleiding om terug te keren naar dit soort situaties? In dit artikel leggen we het uit.
Ga nooit meer terug naar die plekken die je zo ongelukkig maakten
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 31 oktober, 2023

Als je dapper genoeg bent geweest om te beginnen aan de reis van genezing en persoonlijke groei, dan weet je dat het geen eenvoudig, snel of lineair proces is. Bovendien is doorzettingsvermogen essentieel. Als je toekomstige zelf je echter een boodschap zou kunnen sturen, zou die je ongetwijfeld vertellen om nooit meer terug te gaan naar die plekken die je zo ongelukkig hebben gemaakt.

Het is vooral belangrijk om jezelf te bevrijden van schuldgevoelens. Bovendien moet je begrijpen dat veranderingen niet van de ene op de andere dag plaatsvinden.

Het is zelfs normaal dat je meer dan eens in de verleiding komt om toe te geven en de handdoek in de ring te gooien. Om terug te keren naar het lijden dat je kent. Dat komt omdat het in feite betekent dat je een zeker gevoel van controle terugkrijgt.

Je doet echter niets verkeerd. Je bent gewoon halverwege de brug die naar je nieuwe leven leidt. In dit artikel geven we je een paar bemoedigende woorden om door te gaan.

De plekken waar je niet aan kunt ontsnappen

We hebben allemaal wel een situatie of ervaring in ons leven die pijnlijk is geweest en langer heeft geduurd dan we wilden. Bijvoorbeeld negatieve denkpatronen, emotioneel afhankelijke relaties, fobieën, irrationele angsten, etc.

Jij weet als geen ander wat het betekende om in deze mentale gevangenis te zitten. Je herinnert je wanneer het gebeurde en hoe je je voelde.

Toch is elk individueel geval anders en kan ieders emotionele ervaring verschillen. Het is echter goed mogelijk dat je herinneringen dit soort gevoelens bevatten.

Trieste vrouw

Hulpeloosheid en frustratie

Mentale ketens kunnen net zo solide en stevig aanvoelen als fysieke. Dus zelfs als je je bewust was van wat er op dat moment gebeurde, de veranderingen die je had moeten maken en de acties die je had moeten uitvoeren, was je op dat moment machteloos.

Schuld

Er bestaat nog steeds veel onbegrip en een zeker stigma met betrekking tot geestelijke gezondheid. Misschien voelde je je daarom schuldig omdat je niet in staat was om uit de situatie te komen waarin je je bevond.

Misschien beschuldigden de mensen om je heen je van een gebrek aan vastberadenheid. Ze noemden je zwak. Om deze reden begon je het gevoel te internaliseren dat je verantwoordelijk was voor je emotionele toestand.

Angst

Het engste aan het gevoel van vastzitten is de gedachte dat het gevoel permanent zal worden. In die tijd vroeg je jezelf af of je ooit uit de relatie zou komen die je zoveel pijn bezorgde. Zou je in staat zijn om je verlegenheid te overwinnen en een betekenisvolle band met iemand op te bouwen?

Of zou dat diepe verdriet dat je toen voelde voor altijd bij je blijven? Klinken deze overpeinzingen je bekend in de oren? Zo ja, onthoud dan dat je nooit meer terug moet gaan naar die plekken die je zo ongelukkig hebben gemaakt.

Eenzaamheid

Dit is misschien wel de moeilijkste emotie van allemaal. Onbegrip, isolatie, oordelen van buitenaf… al deze dingen maakten waarschijnlijk deel uit van je ervaring. Bovendien is het altijd heel moeilijk om te zien hoe andere mensen zich redden in situaties die voor jou onoverkomelijk voelen.

Waarom heb je zin om terug te gaan naar die plekken die je zo ongelukkig maakten?

Nu je je herinnerd hebt hoe het was om in je verleden te leven, voel je je waarschijnlijk erg opgelucht dat je daar nu niet meer bent. Je zou je ook trots moeten voelen op hoe ver je bent gekomen.

Daarom vraag je je misschien af waarom je soms overmand wordt door het verlangen om terug te keren naar die oude gedragspatronen. Hieronder vertellen we je de belangrijkste redenen waarom dit neigt te gebeuren. Ze zullen je helpen jezelf wat beter te begrijpen en het pad dat je bewandelt te versterken.

Het is comfortabeler

De hersenen zijn een orgaan dat niet op zoek is naar geluk, maar naar overleven. Daarom geeft het de voorkeur aan routine, herhaling en alles wat het kent en vertrouwd is. Op deze manier, als je blijft handelen zoals je eerder deed, hoef je geen moeite te doen, je weet al hoe het moet en hoe het voelt. Aan de andere kant, om anders te handelen, moet je je weerstand tegen verandering overwinnen.

Je geest heeft tijd nodig

Je moet onthouden dat je al tientallen jaren dezelfde patronen toepast en dat het tijd kost om een nieuwe manier van denken, voelen en gedragen aan te leren. Sterker nog, als je het gevoel hebt dat je terug wilt gaan, dan komt dat omdat je je denkgeest nog niet volledig hebt geherprogrammeerd. Als dit uiteindelijk gebeurt, zul je merken dat wat je nu zo hard probeert te bereiken, vanzelf komt.

Perspectief

Nu het goed met je gaat, ben je het perspectief kwijt. Het is zelfs heel gewoon dat wanneer je vooruit gaat en je verbetert, je de neiging hebt om terug te kijken en te denken dat je vroegere situatie toch niet zo slecht was. Daardoor vergeet je de pijn en het lijden gedeeltelijk en heb je de neiging om je alleen te richten op de goede tijden.

Laat je echter niet meeslepen door dit soort vooroordelen. Probeer in gedachten te houden waarom je daar weg wilde en nooit meer terug wilde.

Je denkt dat het nu anders zou kunnen zijn

Misschien denk je dat je ex-partner veranderd is. Of, het maakt niet uit dat je jezelf een dag lang in elkaar slaat, want er gebeurt toch niets, en je weet nu hoe je sowieso tegen jezelf zou moeten praten. Of, je kunt het je veroorloven om af en toe toe te geven aan je angst omdat je er al zo vaak mee geconfronteerd bent.

Maar dit schijnbaar onschuldige gedrag zou wel eens al je goede werk tot nu toe kunnen verpesten. Blijf daarom standvastig en volhardend in je doel.

Vrouw met ogen dicht

Ga nooit meer terug naar de plekken die je zo ongelukkig maakten

Kortom, je moet onthouden hoe ver je bent gekomen. Bovendien, hoe waardevol het werk is dat je tot nu toe hebt gedaan.

Je bent misschien nog niet waar je heen wilt, maar je bent zeker niet meer op dezelfde plek als toen je begon. Daarom, voor de versie van jou die zo geleden heeft in het verleden, en voor de versie die zal genieten van de nieuwe realiteit die je nu aan het opbouwen bent, ga nooit meer terug naar die plekken die je zo ongelukkig maakten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bachrach, E. (2014). Encambio: Aprendé a modificar tu cerebro para cambiar tu vida y sentirte mejor. Buenos Aires: Sudamericana.
  • Lally, P., Van Jaarsveld, C. H., Potts, H. W., & Wardle, J. (2010). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European journal of social psychology40(6), 998-1009.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.