Elf citaten om verlegenheid te overwinnen

Verlegenheid kan in bepaalde contexten een echte handicap zijn. Het is geen pathologische eigenschap, maar het straft veel mensen in hun dagelijks leven. Als jij een van hen bent, zal dit artikel je interesseren.
Elf citaten om verlegenheid te overwinnen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 22 augustus, 2023

Verlegenheid is geen ziekte. In feite is iedereen wel eens verlegen geweest. Maar als je er last van hebt of beperkt wordt in je dagelijks leven, dan moet je er iets aan doen. We gaan je een aantal citaten geven om je te inspireren om je gevoelens van verlegenheid te overwinnen.

Als je verlegen bent (Spaanse link), vind je het moeilijk om nieuwe relaties aan te gaan. Dat geldt ook voor het uitvoeren van taken waarbij je jezelf blootstelt aan het oordeel van anderen. Dit kan je academische of werkprestaties belemmeren en soms zelfs leiden tot gevoelens van ongewenste eenzaamheid.

Een verandering in perspectief kan echter genoeg zijn om je aan te moedigen een paar kleine risico’s te nemen om uit je comfortzone te ontsnappen. We hopen dat de volgende citaten je zullen helpen.

Citaten om je te helpen verlegenheid te overwinnen

Artsen, schrijvers, filosofen, politici en persoonlijkheden uit verschillende vakgebieden hebben gereflecteerd op verlegenheid, met speciale aandacht voor de oorsprong en de gevolgen ervan.

1. “Verlegenheid bestaat uit het verlangen om te behagen en de angst om het niet te krijgen” (Edme-Pierre Beauchene)

Als je verlegen bent, kunnen andere mensen denken dat je koud, ongeïnteresseerd en afstandelijk bent. Dit is niet waar en net als iedereen hoop je dat anderen je aardig vinden. Het is de angst om dit niet te bereiken die je vaak verlamt en afremt, waardoor je je achter een masker van zwijgen verstopt.

Trieste vrouw
Verlegen mensen voelen zich vaak erg onzeker.

2. “Zoveel mensen zitten als dozen in zichzelf opgesloten, maar toch zouden ze opengaan en zich prachtig ontvouwen, als je maar in hen geïnteresseerd zou zijn” (Sylva Plath)

Als je verlegen bent, heb je vaak gewoon een veilige ruimte nodig om jezelf te uiten. Je hebt tenslotte een gevoelige en rijke persoonlijkheid. Je hebt gewoon iemand nodig die aandacht voor je heeft en interesse in je toont, zodat je je voor hem of haar kunt openstellen.

3. “De man die een vraag stelt is een dwaas voor een minuut, de man die niet vraagt is een dwaas voor het leven” (Confucius)

Dit is een van de belangrijkste negatieve gevolgen van verlegenheid. Het weerhoudt je ervan om je assertief genoeg uit te drukken om vragen te stellen of je eigen verlangens en voorkeuren te laten gelden. Als je onzeker bent, aarzelt en geen zelfvertrouwen hebt, ben je veel kwetsbaarder voor mogelijke aanvallen van anderen.

4. “Verlegenheid heeft een vreemde component van narcisme, een geloof dat hoe we eruit zien, hoe we presteren echt belangrijk is voor andere mensen” (André Dubus)

Dit is een ander interessant citaat om je te helpen verlegenheid te overwinnen, omdat het je ogen opent voor een paradox. Hoewel het lijkt alsof verlegenheid te maken heeft met nederigheid, met weinig belang aan jezelf hechten, is het in werkelijkheid precies het tegenovergestelde.

Schaamte komt voort uit het idee dat anderen alleen op jou gericht zijn en dat wat je doet of zegt echt uiterst relevant is.

5. “Je zou je niet zoveel zorgen maken over wat anderen van je denken als je je realiseerde hoe zelden ze dat doen” (Eleanor Roosevelt)

Interessant genoeg zijn de meeste mensen altijd zo op zichzelf gericht, op hun eigen problemen en zorgen, dat ze anderen nauwelijks opmerken. Daarom vindt het onderzoek onder een vergrootglas waar je bang voor bent nooit plaats.

Bovendien zijn anderen niet onverbiddelijk in hun oordelen of zo streng als je denkt wanneer ze over jou oordelen. In feite ben je als verlegen persoon banger voor wat je je inbeeldt dan voor wat er werkelijk gebeurt.

6. “Voor de verlegen en aarzelende mens is alles onmogelijk, omdat het zo lijkt” (Walter Scott)

Vaak kunnen je verlegenheid en verlegenheid werken als een selffulfilling prophecy. Je bent bang om jezelf belachelijk te maken, te stotteren of iets ongepasts te zeggen. Hierdoor ervaar je zo’n hoge mate van angst dat het je verlamt. Je bent niet in staat om jezelf te zijn en je maakt precies de fouten waar je bang voor bent.

Deze ervaring eindigt onaangenaam voor je en overtuigt je ervan dat je gelijk had, je bent niet goed in spreken in het openbaar of vrienden maken. Maar als je die mentale beperkingen had kunnen elimineren, was dit allemaal niet gebeurd. Wat je denkt dat moeilijk voor je zal zijn, is juist zo omdat je gelooft dat het zo is.

7. “Je zegt altijd dat mensen je niet aardig vinden, maar mensen kunnen iets dat er niet is niet aardig vinden” (Cath Crowley)

Als je een verlegen persoon bent, denk je misschien dat mensen je niet aardig vinden, waardoor je het moeilijk hebt om te socialiseren en je vaak afgewezen voelt. Het is echter je eigen verlegenheid die je ervan weerhoudt om jezelf te laten zien. Dit voorkomt dat anderen je kennen en waarderen om wie je bent. Je kunt geen contact met iemand maken zonder jezelf bloot te durven geven.

8. “De manier om verlegenheid te overwinnen is om ergens zo in op te gaan dat je vergeet om bang te zijn” (Claudia Ladybird Johnson)

Als je op zoek bent naar een manier om verlegenheid te overwinnen, focus je dan niet langer op jezelf en je sociale prestaties. Raak daarentegen volledig betrokken bij wat er gebeurt.

Besteed aandacht aan dat gesprek, aan die persoon voor je. Raak betrokken bij het gesprek, bij wat je zegt en waarnaar je luistert. Als je jezelf uit het middelpunt verwijdert en echt betrokken raakt bij de situatie, zal je verlegenheid verdwijnen.

9. “Je verlegenheid alleen al brengt je meer emotionele en materiële verliezen dan al je andere negatieve eigenschappen” (Amit Kalantri)

Als je verlegen bent, heb je de neiging om je terug te trekken (Spaanse link) en op de achtergrond te blijven in de hoop je onhandigheid te verbergen voor de ogen van anderen. Je vertelt jezelf “Als ik me verstop, voorkom ik dat ik word beoordeeld op mijn tekortkomingen.” Deze houding zal echter tot veel meer lijden, isolatie of afwijzing leiden dan wanneer je jezelf aan de wereld durft te laten zien.

10. “Diepe rivieren stromen stil” (Haruki Murakami)

Verlegenheid is niet alleen maar negatief. Sterker nog, er zijn echt positieve kwaliteiten aan verbonden.

Als je bijvoorbeeld verlegen bent, heb je waarschijnlijk een rijke en complexe innerlijke wereld. Je bent ook gevoelig en loyaal met geweldige luistervaardigheden. Die deugden moet je waarderen.

Vrienden in gesprek
Verlegen mensen zijn vaak goede luisteraars.

11. “Als je niet van me kunt houden zoals ik verdien, kun je beter gaan, er zullen mensen zijn die wel kunnen genieten van wat ik ben” (Walter Riso)

We eindigen deze selectie citaten voor het overwinnen van verlegenheid met een bijdrage van de beroemde arts in de psychologie, Walter Riso. Het is inderdaad altijd beter om jezelf bloot te stellen aan afwijzing omdat je hebt toegestaan te zijn wie je bent dan omdat je je hebt verstopt achter een masker van onzekerheid.

Tot slot kan verlegenheid een last zijn die je ontwikkeling op verschillende gebieden beïnvloedt. Belangrijker nog, het kan je veel leed bezorgen als het overmatig aanwezig is in je leven. We hopen dat de voorgaande citaten je hebben geholpen om na te denken over verlegenheid. Daarnaast hopen we je te hebben gemotiveerd om de eerste stap te zetten om je angsten te overwinnen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cano Vindel, A., Pellejero, M., Ferrer, M. A., Iruarrizaga, I., & Zuano, A. (2006). Aspectos cognitivos, emocionales genéticos y diferenciales de la timidez. Revista Electrónica de Motivación y emoción, 3(4), 1.
  • Olivares, J., & Caballo, V. E. (2003). Un modelo tentativo sobre la génesis, desarrollo y mantenimiento de la fobia social. Psicología conductual11(3), 483-515. https://www.behavioralpsycho.com/wp-content/uploads/2020/04/05.Olivares-3_11-3oa-1.pdf
  • Ordóñez-Ortega, Alfonso, Espinosa-Fernández, Lourdes, García-López, Luis-Joaquín, & Muela-Martínez, José-Antonio. (2013). Behavioral Inhibition and Relationship with Childhood Anxiety Disorders. Terapia psicológica31(3), 355-362.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.