Negen fouten die je maakt als je iemand leuk vindt

Als je voor iemand valt, kun je je hoofd verliezen en alleen je hart laten spreken. Daardoor kun je fouten maken, het soort waar je je bewust van moet zijn.
Negen fouten die je maakt als je iemand leuk vindt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Alleen jij kent alle fouten die je in het verleden gemaakt hebt toen je iemand leuk vond. Die fouten en vergissingen uit je jeugd toonden inderdaad hoe onwetend je was in zaken van het hart. Maar diezelfde ervaringen gaven je ook meer evenwicht en zelfvertrouwen op het gebied van de liefde.

Hoe oud je ook bent, je zult nooit alles leren wat er te leren valt over relaties, aantrekkingskracht, en eerste afspraakjes. Bovendien heeft verliefdheid de neiging je redenering te vertroebelen. Je wordt weer kind en merkt dat je gevangen zit in het neurochemische universum waarin serotonine, oxytocine en fenylethylamine de lakens uitdelen.

Dat gezegd hebbende, buiten de verschillende tegenslagen en successen om, zal liefde altijd de moeite waard zijn. Zoals Orson Welles zei: we worden alleen geboren en sterven alleen.

Alleen door liefde en vriendschap kunnen we de kortstondige illusie wekken dat we niet zo alleen zijn. Het is dus een goed idee om te leren hoe je vanaf het begin meer bevredigende banden kunt scheppen, en te weten welke lijnen je beter niet kunt overschrijden.

Vrouw kijkt niet blij
Vaak vestig je al je hoop op een persoon die in werkelijkheid niet zo in je geïnteresseerd is als je dacht.

Fouten die je maakt als je iemand leuk vindt

Iedereen heeft zijn eigen verwachtingen en behoeften, maar dat betekent niet dat hij, van tijd tot tijd, niet met teleurstellingen te maken krijgt. Want een match met iemand maken is niet altijd een garantie voor het begin van een groots liefdesverhaal.

Je moet altijd proberen het hoofd koel te houden en voorzichtig te zijn, maar wel open voor deze nieuwe ervaringen. Want als je te angstig, terughoudend en wantrouwend bent, zul je niet kunnen genieten van de echte en meest complete vorm van liefde.

Daarom is het een goed idee om wat van je kennis op te frissen en misschien wat van je ideeën bij te werken waar je misschien eerder geen rekening mee hield.

Het is inderdaad een goed idee om die fouten in gedachten te houden waarvan je weet dat je ze geneigd bent te maken als je iemand leuk vindt.

Een van de meest gemaakte fouten in de liefde is dat je een partner zoekt om de enige reden dat je niet alleen wilt zijn. Je wilt een partner om je gevoelens van leegte te verlichten en iemand aan je zijde te hebben. Wie het ook mag zijn.

1. Je twijfelt over wat je in een relatie zoekt

Sommige mensen nemen een passieve rol aan op het gebied van relaties. Het zijn mensen die graag afwachten en ‘zien wat er gebeurt’ en hoe de ander reageert. Toegegeven, zo’n houding van loslaten en zien waar bepaalde relaties ons brengen heeft zijn charmes.

Wees echter voorzichtig, want je moet altijd uiterst duidelijk zijn over wat je van een potentiële partner verwacht en je mag er veel van verwachten. Zorg ervoor dat je duidelijke doelen stelt over wat je in je emotionele partner wilt vinden. Bijvoorbeeld, empathie, goede communicatie, genegenheid, respect, affiniteit, wederkerigheid enz.

2. Je idealiseert hem of haar

Eén ding dat echt vaak voorkomt in het beginstadium van verliefdheid is idealisatie. Onderzoek (Engelse link) van de Bilkent Universiteit (Turkije) beweert dat hartstocht er vaak toe leidt dat we de persoonlijkheid idealiseren van degenen tot wie we ons aangetrokken voelen. Soms zorgt eenvoudige fysieke aantrekkelijkheid ervoor dat we de ander niet-bestaande kwaliteiten toeschrijven.

Houd hier rekening mee en zorg ervoor dat je op die eerste afspraakjes de filters en de idealisatie verwijdert. Probeer in feite iemand te vinden die je aantrekt door gewoon te zijn zoals ze werkelijk zijn.

3. Je communiceert meer online dan face to face

Apps om een partner te vinden kan betekenen dat je een tijdlang vooral via berichten contact maakt. Dit omvat ook video- en audiogesprekken. Hoewel dit een geschikte manier is om voor het eerst contact te maken en het ijs te breken, moet je de digitale wereld niet te veel gebruiken en interacties in het echte leven verwaarlozen.

Als we ‘in het echte leven’ zeggen, bedoelen we niet alleen romantische eetafspraakjes. In feite is het een goed idee om verschillende activiteiten uit te voeren met de persoon die je leuk vindt en hoe gevarieerder, hoe beter. Alleen door dit te doen kun je elkaar diepgaand leren kennen.

4. Je zoekt de perfecte soulmate

Veel mensen blijven zich laten meeslepen door de verwrongen mythe van de soulmate. Ze willen iemand vinden met wie ze volledig harmoniëren. Ze zoeken die ideale partner die hun leven compleet maakt, met wie ze geen meningsverschillen of ruzies hebben. Sterker nog, bij wie ze elkaars gedachten virtueel kunnen lezen.

Dit verhaal over liefde is niet echt. In werkelijkheid daagt je ware zielsverwant je vaak uit, leert je nieuwe dingen, en wekt in jou nieuwe waarden en perspectieven. Je hoeft het niet over alles eens te zijn om gelukkig met iemand te zijn.

Als je net verkering hebt met iemand tot wie je je echt aangetrokken voelt, vermijd dan om je obsessief op hem of haar te richten. Maak van hem of haar niet je ‘alles’, waarbij je bijvoorbeeld je andere vrienden buiten beschouwing laat.

5. Je gaat met iemand uit om je niet alleen te voelen

Wees voorzichtig, want dit is een van de veel voorkomende fouten als je iemand leuk vindt met vaak desastreuze gevolgen. Een partner zoeken om aan de eenzaamheid te ontsnappen leidt je naar onbevredigende relaties. Je kunt anderen niet gebruiken als hulpmiddelen om leegte, liefdesverdriet of onbehandeld trauma te verlichten.

Niemand zou als een emotionele pleister moeten fungeren, of als redder in nood voor leed dat niet eens van hen is. Houd dit altijd in gedachten.

6. Je neemt genoegen met minder dan je verdient

Zoals we hierboven al zeiden, moet je geen partner zoeken om je eenzaamheid te verlichten, en dat moet je ook niet doen als je gevoel van eigenwaarde laag is. In feite storten sommige mensen zich in de armen van de eerste de beste die belangstelling voor hen toont.

Ze zeggen ja tegen de eerste die op de deur van hun hart klopt, ook al weten ze dat er geen echte harmonie of aantrekkingskracht tussen hen is.

Je doet dit misschien omdat je aanneemt dat je niemand beters zult vinden. Bedenk echter dat wie in de liefde de restjes opeet, uiteindelijk sterft van de honger en zijn waardigheid volledig verliest.

7. Je hebt nog steeds overtollige bagage van je vorige relatie.

Vermijd rebound relaties, relaties waarin je een nieuwe relatie begint zodra je een vorige verlaat. Je moet jezelf altijd de tijd gunnen om te rouwen over je vorige relatie. Een emotionele band met een nieuwe beginnen als je je nog gekwetst en teleurgesteld voelt is nooit een goed idee.

Blij stel
Als je net met iemand begint, loop dan niet op de zaken vooruit. Probeer van dag tot dag te leven.

8. Je toont jezelf als iemand die je niet bent

Een van de andere fouten die je kunt maken als je iemand leuk vindt, is het creëren van een karakter. Dit betekent dat je er misschien naar streeft te zijn wat (blijkbaar) je denkt dat je nieuwe partner zoekt. Je creëert een vertekend beeld van jezelf, gedraagt je overdreven, en stopt met jezelf te zijn om jezelf in hem of haar op te nemen.

Dit heeft nooit een gelukkig einde. Je voordoen als iemand die je niet bent, leidt inderdaad altijd alleen maar tot ongelukkigheid.

9. Je begint te vroeg over de toekomst te denken en te praten

Je idee kan zijn om iemand te vinden met wie je je leven kunt opladen. Dat is een veelvoorkomend en begerenswaardig doel om te hebben. Probeer je echter niet te haasten en etappes over te slaan, door aan te nemen dat ze hetzelfde voelen en willen als jij, terwijl je ze nog maar net ontmoet hebt.

De toekomst is een doel aan de horizon. Je kunt het niet aanraken. In zaken van het hart gaat het vooral om het heden en wat er in het hier en nu gebeurt. Het is belangrijk dat je je in deze beginfase wijdt aan het grondig leren kennen van de persoon die je aantrekt, zonder vooruit te lopen of luchtkastelen op te bouwen. Anders zou je je uiteindelijk wel eens teleurgesteld kunnen voelen.

Misschien ken je dit soort fouten die je kunt maken als je iemand leuk vindt al. Het kan echter nooit kwaad ze op de voorgrond van je gedachten te houden. Zie het als een soort mentale lijst van de hindernissen die je nooit mag overschrijden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Giddens, Anthony  (1992) La transformación de la intimidad: sexualidad amor y erotismo en las sociedades modernas. Paidós.
  • Sharma, Matthew. (2017). “On The Analysis of Love in Its First Stages; and The Influence of Idealization On It.”.
  • Wu, K., Chen, C., Greenberger, E., Wang, Y., Xiu, D., Liu, B., … & Dong, Q. (2020). No need for pedestals: Idealization does not predict better relationships among Asians. Personal Relationships, 27, 336-365. https://doi.org/10.1111/pere.12317

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.