Fladder als een vlinder, steek als een bij

Fladder als een vlinder, steek als een bij

Laatste update: 09 augustus, 2016

Wij als sociale wezens krijgen te horen dat we onszelf zouden moeten definiëren, onze mening zouden moeten uiten, zouden moeten vechten, onze aanwezigheid kenbaar zouden moeten maken… dat we het leven ten volste zouden moeten leven.

Maar hoe kan iemand dit doen als hij zichzelf niet eens kent? Hoe is het mogelijk om tegelijkertijd zowel consistent als origineel door het leven te gaan? Waar zouden we onszelf mee bezig moeten houden en wat zouden we moeten opgeven?

Muhammed Ali zei, verwijzend naar zijn manier van boksen, “Ik fladderde als een vlinder en ik stak als een bij.” Dit verwees niet alleen naar zijn houding in de ring, maar ook naar zijn houding tegenover het leven.

“De man die geleerd heeft om serieuzer van binnenuit te leven, heeft van buitenaf steeds minder nodig.”

-Ernest Hemingway-

Vrijheid

Ali geloofde dat hij in zijn carrière als bokser en in zijn persoonlijke leven een gesynchroniseerde en zachte wijze van bewegen zou moeten aannemen, ritmisch, maar zonder het tempo te forceren. Hij geloofde dat hij moest leren van elke levenservaring en dat hij deze moest integreren in zijn manier van zijn, maar zonder zichzelf te dwingen om iets te internaliseren dat niet duidelijk was in zijn redenering of zijn manier van zijn.

In tegenstelling tot wat ons geleerd is, is dit niet een teken van besluiteloosheid, een zwak karakter of onverschilligheid tegenover anderen. Het gaat veel meer over een interne strijd die je zou moeten doorstaan door middel van tijd en zorg, tot je geldige conclusies over jezelf kunt trekken.

Alleen op deze manier zullen we fladderen als een vlinder, al observerend, registrerend en analyserend ten opzichte van de verschillende situaties die zich om ons heen afspelen, zodat we ons later accuraat en gepassioneerd kunnen voelen tijdens belangrijke en beslissende momenten.

En we zullen steken als een bij, doeltreffend, zonder schade aan te richten, maar met zekerheid over onze missie.

Hoe je een goede houding aan kunt nemen

Fladderen als een vlinder en steken als een bij is een manier van leven die ons bevrijdt van psychische druk. Het roept ons op om onze passie te vervullen, de reden waarom we werkelijk op aarde zijn. We kunnen het alleen doen als we werkelijk aandacht hebben geschonken aan onze eigen geschiedenis en roeping.

Om op deze manier te kunnen leven zou je, net als bij het boksen, een reeks van aanbevelingen en adviezen moeten opvolgen:

Kies je gevechten zorgvuldig

Wijd jezelf niet aan gevechten die te veel energie van je zullen vergen en je geen antwoorden zullen opleveren. Hoewel je gelooft dat vechten voor een bepaald doel het juiste is om te doen, zou je jezelf moeten afvragen of je er nuttig en revolutionair mee kan zijn en of je ermee overeen kan stemmen.

Als je op een van deze punten aan jezelf twijfelt, dan is het beter om jezelf niet te betrekken in dat gevecht. Sommige externe gevechten kunnen namelijk veranderen in een gevecht met jezelf.

Laat het achter je, maar blijf alert voor het geval dat jouw hulp op een gegeven moment van nut kan zijn. Wees een vlinder, vergeet dit niet.

Volg je passie; stel niet zomaar doelen

Als je een passie hebt ontwikkeld in het leven en je al je zinnen hebt gezet op het bereiken en onderhouden van deze passie, dan zullen de punten waar je je op richt meer als een prijs zijn die je kunt winnen dan als een opoffering van de dingen die je moet opgeven.

Wees een vlinder, zie je doelen duidelijk voor ogen.

Springen

Je doelen zullen nooit voldoende zijn als je passie groot en oprecht is. Richt je op kortetermijndoelen, maar schets ook je belangrijkste langetermijndoelen. Op deze manier zul je het vertrouwen erin kunnen houden.

Jaag je doelen na, bereik ze. Wees als een bij.

Maak van je leven geen tentoonstelling van slachtofferschap of grootsheid

Wees gewoon jezelf. Sommige vaardigheden heb je niet, andere beheers je best wel goed en weer andere heb je buitengewoon goed onder de knie.

Gebruik de lessen die je geleerd hebt gedurende je leven als een referentie in plaats van dat je ze op anderen probeert over te brengen. Alleen op deze manier kun je geldige conclusies trekken voor jezelf zonder dat je het nodig hebt dat de rest van de wereld ze bevestigt.

Definieer jezelf als individu, maar tegelijkertijd als empatisch.

Laat je eigen lichtje schijnen en je zult een vlinder en een bij zijn zonder dit ook maar door te hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.