Filofobie: bang zijn om lief te hebben

Mensen met filofobie zijn bang om lief te hebben. Ze zijn bang om gekwetst te worden en pijn te voelen, dus vermijden ze liefde helemaal.
Filofobie: bang zijn om lief te hebben

Laatste update: 19 januari, 2022

In dit artikel gaan we het fenomeen filofobie bespreken. Als je Disney’s Frozen hebt gezien, herinner je je koningin Elsa nog. Een bijzondere jonge vrouw die dingen in ijs kan veranderen. Ze verliest vaak de controle wanneer ze boosheid, verdriet, angst of bezorgdheid voelt.

Op een dag, nadat ze haar zus per ongeluk pijn heeft gedaan, besluit Elsa weg te lopen en zichzelf op te sluiten in haar eigen kamer. Ze verbreekt alle banden met de buitenwereld. Verder kiest ze ervoor om te stoppen met voelen en zet haar emoties opzij. Sterker nog, ze is bang om lief te hebben.

Je zou kunnen denken dat dit een bizarre manier van gedragen lijkt en dat dit soort mensen niet echt bestaan. In werkelijkheid doen ze dat echter wel. Bovendien zijn ze vrij algemeen. Mensen die weigeren verliefd te worden om niet te lijden. Het heet filofobie.

Een droevige vrouw, met emotionele wonden

De behoefte aan emoties in ons leven

Als mens moet je voelen. Je moet lijden, liefhebben, pijn doen, gelukkig zijn en zelfs verlies ervaren. Het zijn niet alleen gebeurtenissen waartegen je jezelf onmogelijk kunt beschermen, maar ze maken ook deel uit van je ervaringsleren. In feite beitelen ze wie je vandaag bent. Je kunt geen toevlucht zoeken in een ijskasteel om degenen die van je houden weg te houden, zoals koningin Elsa.

Als je dat doet, zullen je eigen afstand en terughoudendheid je uiteindelijk pijn doen. Echter, voor mensen die er gewoon voor kiezen om te ‘stoppen met voelen’ is het voor hen niet zo eenvoudig te realiseren. Maar waar komt het idee van filofobie vandaan? Experts vertellen ons dat de oorzaken divers kunnen zijn. Laten we er een paar bekijken.

Soms vindt de behoefte om niet te voelen zijn oorsprong in een jeugdtrauma dat verband houdt met de gezinsomgeving. In die vroege stadia bouw je de gebruikelijke – en verwachte – banden van veiligheid, zorg en genegenheid op met je ouders. In sommige gevallen worden deze echter nooit vastgesteld.

Of ze raken beschadigd en gebroken door een pijnlijke gebeurtenis. In feite is er geen erger trauma dan een trauma in de kindertijd. Sterker nog, in veel gevallen bepalen ze zowel je emotionaliteit als je emotionele relaties van morgen.

Relaties

Relaties uit het verleden zijn ook vaak erg belangrijk voor veel mensen. Verraden of bedrogen worden en lijden aan een traumatische breuk laten hun sporen na op je persoonlijkheid. Je kunt bijvoorbeeld stoppen met het vertrouwen van mensen en het gevoel hebben dat het beter is om gewoon geen nieuwe relatie meer te hebben om niet te lijden.

Nog een aspect om rekening mee te houden is dat tegenwoordig relatiespecialisten beweren dat mensen vrijblijvende soorten relaties hebben waar er niet veel verplichtingen of afhankelijkheden zijn.

Het zijn relaties waar individualiteit en onafhankelijkheid de voorkeur hebben, zodat partners hun gevoel van controle niet verliezen. Sterker nog, ze willen hun onafhankelijkheid waarborgen. Dit zou misschien kunnen worden gezien als een andere versie van filofobie.

Acceptatie- en commitmenttherapie voor filofobie

Er is één psychologisch aspect dat in deze gevallen buitengewoon nuttig kan zijn. Laten we even teruggaan naar koningin Elsa, verborgen in haar ijskasteel. Hoe meer ze haar emoties wilde beheersen, hoe meer schade ze haar zus en haar eigen land aanrichtte. Sterker nog, ze dompelde ze onder in de eeuwige winter.

Emotionele regulatie en controle als probleem, en niet als oplossing, is een aspect waarmee rekening moet worden gehouden. Inderdaad, het beheersen van emoties lost niets op. Het maakt het probleem nog groter en vergroot je angst voor pijn en om opnieuw gekwetst te worden.

Je moet leren accepteren wat er is gebeurd en je ervaringen integreren. Verliezen, mislukkingen en verraad moeten allemaal worden geaccepteerd en geïntegreerd als onderdeel van persoonlijk leren. Je mag jezelf niet bij hen opsluiten. Want hierdoor beleef je die ervaringen alleen maar elke dag opnieuw.

Je moet een verbintenis met jezelf aangaan: de noodzaak om te accepteren, te overwinnen, te integreren en naar morgen te kijken door nieuwe deuren en nieuwe kansen te openen.

Ontspan en leef met een gerust hart, word enthousiast over nieuwe projecten, nieuwe vriendschappen en nieuwe relaties die ongetwijfeld beter zullen zijn dan de vorige omdat je wijzer bent. Omdat je weet wat liefde betekent.

Handen die een hart vormen

De realiteit accepteren en onder ogen zien

In 2015 voerden Viñas Poch en zijn onderzoeksteam een onderzoek (wetenschappelijke link) uit bij een adolescente populatie die licht wierp op de effecten van isolatie.

Volgens de auteurs, “zich schuldig of verantwoordelijk voelen voor problemen en moeilijkheden en jezelf isoleren van anderen, waardoor je niet weet wat hun zorgen zijn, moedigt persoonlijk ongemak aan.” De auteurs ontdekten inderdaad dat isolement gevoelens van ongemak alleen maar vergroot.

Aan de andere kant ontdekte het Viñas Poch-team dat een optimistische en positieve visie behouden in het licht van moeilijkheden […], sportbeoefening, […] en persoonlijke betrokkenheid, werk en toewijding een groter persoonlijk welzijn bevorderen bij adolescenten.”

Kijkend naar de resultaten van dit onderzoek, kun je het beste de realiteit onder ogen zien en werken aan waardoor je jezelf isoleert. Als je dit doet, zal je niveau van geluk en welzijn toenemen.

Dit onderzoek is uitgevoerd bij adolescenten, maar kan op iedereen worden toegepast. Het bewijst dat leven met een bevroren hart weigeren te leven. Mensen zijn gemaakt van emoties. Daarom druist in tegen de essentie van wat het betekent om mens te zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.