Zeven films om samen als gezin te bekijken

Er zijn weinig gelegenheden zo magisch als het hele gezin bij elkaar te krijgen met een bak popcorn om samen een film te kijken.
Zeven films om samen als gezin te bekijken
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 21 augustus, 2023

Het is altijd een goed moment om je stam bijeen te roepen en films uit te kiezen om samen als gezin te kijken. In feite is het in veel huizen bijna een weekendritueel, als beloning voor een dag hard werken of gewoon een plezierig tijdverdrijf voor jong en oud.

Als je samen een film wilt kijken, heb je er een nodig die iedereen aanspreekt. Het is goed eraan te denken dat niet alle kinderfilms naïef of saai zijn. In feite zijn veel van de films die we als kind zagen nu onze vaste favorieten geworden.

Knus op de bank voor een onderhoudende film is inderdaad een van de beste manieren om als gezin samen van quality time te genieten . Er ontstaan echter vaak moeilijkheden als je een film moet kiezen die jullie allemaal leuk vinden. Dit artikel geeft je zeven films om samen als gezin te bekijken.

Zeven films om samen als gezin te bekijken

1. The Goonies van Richard Donner

Deze jaren ’80 klassieker heeft het allemaal: verborgen schatten, vriendschap, overlopende emoties, en zelfs een jonge Josh Brolin. Origineel, en soms bizar, biedt het een voorproefje van wat ‘kinderfilms’ kunnen bieden in een tijdperk dat gedomineerd wordt door superheldenfilms en Disney franchise reboots.

In de film moeten twee broers maatregelen nemen om hun huis te behouden. Ze vinden een schatkaart en ronselen een paar vrienden om de schat te zoeken. Ze gaan allemaal op zoek naar de schat en proberen een andere groep, die dezelfde missie voor ogen heeft, voor te zijn.

De slechteriken (de Fratelli’s) zijn een beetje eng, dus we raden deze film aan voor kinderen vanaf een jaar of tien.

2. Hook door Steven Spielberg

Steven Spielberg’s uitbundige affaire met JM Barrie werd door de critici niet goed ontvangen – deels omdat de verwachtingen zo hoog gespannen waren. Maar nu staat het op Netflix, dus wat is een beter moment om ervan te genieten?

In feite is het een soort cultfilm geworden voor Generatie X en millennials. De opnamen bevatten uitgebreide decors en speciale effecten, samen met de muziek van John Williams.

Het verhaal begint als de jonge kinderen van Peter ontvoerd worden door hun vroegere aartsvijand, kapitein Haak (Dustin Hoffman). Dit veroorzaakt de mars van de advocaat, Peter Banning (Robin Williams) naar Neverland, waar Peter Pan vroeger woonde. Daar vecht hij om zijn kinderen te redden en zal hij herenigd worden met Tinker Bell (Julia Roberts) en met de verloren jongens.

Zijn terugkeer naar Neverland is niet gemakkelijk, want zijn oude vrienden zijn in principe niet blij hem te zien. Ze hebben nog steeds het gevoel dat Peter Pan hen in de steek liet, ook al houden ze nog steeds van hem.

3. The Princess Bride, door Rob Reiner

Deze losse bewerking van William Goldman’s ‘half-serieuze’ sprookje had de zoveelste zwaard en tovenarij grap kunnen zijn, maar op de een of andere manier slaagt het erin dit vervelende genre te overstijgen.

Het verhaal speelt zich af in het ‘heden’ (1987), waar een grootvader S. Morgenstern’s boek, The Princess Bride, voorleest aan zijn zieke kleinzoon in een poging hem gezelschap te houden. Het kind staat aanvankelijk weigerachtig tegenover het verhaal, maar raakt er steeds meer door geboeid.

Morgenstern’s verhaal begint met de jonge en mooie Buttercup, die haar dagen doorbrengt met haar boer, Wesley, te bevelen haar eisen uit te voeren. Wesley antwoordt slechts met een kort ‘As you wish’ Uiteindelijk ontwikkelt Buttercup gevoelens voor Wesley, nadat ze begrepen heeft dat hij, toen hij zei: ‘As you wish’, haar vertelde dat hij van haar hield.

De twee worden uiteindelijk verliefd op elkaar. Maar omdat Buttercup geen geld heeft om haar te onderhouden, gaat Wesley op zoek naar zijn fortuin met de belofte terug te keren en met haar te trouwen. Niettemin zijn hun problemen nog maar net begonnen.

4. The Lion King door Roger Allers en Rob Minkoff

The Lion King is een trots in het pantheon van klassieke familiefilms van Disney. In de loop der jaren hebben veel kinderen die hem in de jaren ’90 zagen hem gekozen als hun favoriet om opnieuw met hun neefjes of kinderen te zien.

De film volgt de avonturen van de jonge leeuw, Simba (Jonathan Taylor Thomas). Hij is de erfgenaam van zijn vader, Mufasa, ingesproken door de legendarische James Earl Jones. Simba’s boze oom Scar (Jeremy Irons) is van plan zich Mufasa’s troon toe te eigenen door vader en zoon in een stormloop van gnoes te lokken om vertrapt te worden.

Simba ontsnapt en Mufasa sterft in een van de meest hartverscheurende scènes. De weesleeuw ontvlucht het koninkrijk, maar keert na vele jaren als volwassene (Matthew Broderick) terug om met de hulp van zijn vrienden Timon (Nathan Lane) en Pumbaa (Ernie Sabella) zijn thuisland uit de klauwen van Scar te rukken.

5. The NeverEnding Story door Wolfgang Petersen

Het verhaal: op weg naar school sluipt Bastian (Barret Oliver) een boekwinkel binnen om de pestkoppen in zijn klas te ontwijken. Ze maken hem vaak het leven zuur en lachen hem uit. Als hij eenmaal zijn toevlucht in de boekwinkel heeft gezocht, ontmoet hij de eigenaar, een vriendelijke oude man die hem een magisch boek leent dat The NeverEnding Story (Het oneindige verhaal) heet.

De roman gaat over een koninkrijk dat Fantasië heet en dat bedreigd wordt door het Niets, een duisternis die alles vernietigt wat ze aanraakt. Het koninkrijk heeft de hulp van een mensenkind nodig om te overleven. Als Bastian in het boek een beschrijving van zichzelf leest, begint hij zich af te vragen of het Fantasië-rijk echt is en hem nodig heeft om te overleven.

Hij begint aan een fantastische reis vol avonturen. Bastian is verrast te ontdekken dat hij de held wordt van een verhaal dat geen einde lijkt te hebben. Wie herinnert zich niet het hoofdthema van de film, gezongen door Limahl terwijl Bastian door de lucht zweeft op de rug van het reusachtige witte wezen, dat Foechoer heet.

6. Labyrinth door Jim Henson

Dit is een van de meest iconische fantasiefilms aller tijden. Het is een generatie-ijkpunt, geproduceerd door George Lucas en geregisseerd door de vader van de Muppets, Jim Henson. Met in de hoofdrol (en liedjes) van David Bowie en met een jonge Jennifer Connelly.

De film heeft de vorm van een nachtmerrie die een slapend tienermeisje genaamd Sarah (Jennifer Connelly) bezoekt.  Deze nachtmerrie speelt in een wereld van dromen, magie, legenden, sprookjesprinsessen en toverspreuken. Als ze voor haar kleine broertje zorgt, wenst ze voor de grap dat een paar goblins hem weghalen. Helaas krijgt ze haar wens.

Sarah krijgt bezoek van Jareth (David Bowie). Hij is de heerser van de mystieke wereld die door gewone mensen niet gezien kan worden. Hij geeft haar een opdracht: ze kan haar broertje terugkrijgen, maar alleen door haar weg te vinden door een eindeloos doolhof naar het kasteel in het centrum.

Daarom moet Sarah door een doolhof om haar broertje te redden, dat in handen is van de machtige koning Jareth. Het meisje ontdekt meteen dat ze op een plaats is aangekomen waar de dingen niet zijn wat ze lijken.

7. My Girl door Howard Zieff

De kindster van Home Alone, Macaulay Culkin liet zich van zijn zoetere kant zien in dit komedie-drama. Het is een klassieker uit de jaren ’90, over het tedere vriendschapsverhaal tussen twee kinderen.

My Girl is een film over jonge mensen die opgroeien. De film heeft de kleinstedelijke charme van Pennsylvania uit de jaren 1970, met net een vleugje quasi-Lynchiaanse eigenaardigheid. Een absurde dood, de geest van de dode moeder en de begrafenisonderneming die door haar joviale vader wordt gerund. Totdat de tragedie die de laatste helft van de film markeert plaatsvindt.

De jonge Vada Sultenfuss is geobsedeerd door de dood. Nauwelijks verrassend aangezien haar moeder stierf toen ze klein was en haar vader een begrafenisonderneming runt. Haar beste vriend Thomas J. is bovendien overal allergisch voor.

Haar vader heeft een visagiste ingehuurd en het lijkt erop dat hij verliefd wordt. Vada weigert de nieuwe relatie van zijn vader te accepteren en probeert alles te doen om het uit te maken. Indertijd maakte My Girl ons aan het huilen als baby’s. Achteraf vragen we ons af of het ons het idee van de dood niet wat te vroeg onder ogen liet zien.

We hopen dat je genoten hebt van deze lijst van zeven films om samen als gezin te bekijken en dat je er ten minste een of twee naar je zin gevonden hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.