Fibromyalgie: onbegrepen pijn

22 januari, 2017

In 1992 werd fibromyalgie erkend als ziekte door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tegenwoordig treft fibromyalgie 4% van de bevolking en bijna 90% hiervan is vrouw.

Het staat bekend als de ‘onzichtbare ziekte’, omdat het alle zachte weefsels van het bewegingsapparaat aantast en niet gemakkelijk door middel van medische onderzoeken is vast te stellen. Fibromyalgie kan niet met het oog worden waargenomen. Het veroorzaakt geen vlekken op de huid of zichtbare wonden aan de hand waarvan de ziekte kan worden geïdentificeerd. Het is een eenzame, wanhopige pijn.

Aan fibromyalgie lijden is ontzettend zwaar: ik weet niet hoe ik vandaag zal opstaan, of ik zal kunnen bewegen, of ik zal kunnen lachen of dat ik alleen maar zal willen huilen… Wat ik wel weet, is dat ik niet doe alsof. Ik lijd aan een chronische ziekte.
Op dit moment is de oorzaak van deze ziekte nog altijd onbekend. Wat we echter wel weten, is dat het elk jaar bij meer mensen wordt aangetroffen. Daarom is wereldwijde interventie die het belang van het biopsychosociale aspect omvat noodzakelijk.

Vandaag willen we je dan ook enkele fundamentele richtlijnen geven zodat je deze ziekte met kracht kunt confronteren door je kwaliteit van leven zoveel mogelijk te verbeteren.

Vlinders

Fibromyalgie: de echte ziekte die niemand kan zien

Als een persoon zijn bed niet uit kan komen omdat hij het gevoel heeft alsof ‘brandende naalden’ in zijn gewrichten prikken, dan is dit niet nep of een excuus om niet naar zijn werk te gaan. Het leed van de mensen die aan fibromyalgie lijden wordt versterkt door het sociale onbegrip en door het gevoel onzichtbaar te zijn in een wereld die alleen maar gelooft in wat hij ziet.

Het voornaamste probleem van FM (fibromyalgie) zit hem in de controverse over de oorsprong ervan: is deze nu psychologisch of biologisch? Dit zijn de belangrijkste conclusies die deskundigen aangeven:

Mogelijke oorsprong van fibromyalgie

Het is nodig om eerst te verduidelijken dat er geen medisch bewijs bestaat voor het verband tussen fibromyalgie en psychiatrische stoornissen.

Sommige auteurs vermelden dat ongeveer 47% van de fibromyalgiepatiënten aan angst lijdt, maar we moeten er rekening mee houden dat deze psychologische dimensie eveneens kan worden opgevat als reactie op de pijn die bij de ziekte zelf komt kijken.

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in het blad Arthritis & Rheumatology ervaren fibromyalgiepatiënten een verhoogde gevoeligheid voor alledaagse zintuiglijke stimulatie.

Aan de hand van MRI’s ontdekten onderzoekers dat bij blootstelling aan visuele, tactiele, olfactorische of auditieve stimuli de hersengebieden die betrekking hebben op sensorische integratie meer gestimuleerd worden dan normaal.

Mensen met fibromyalgie hebben een verhoogd aantal bloedvaten in de sensorische zenuwvezels, waardoor elke stimulus of verandering in temperatuur resulteert in hevige pijn.

Pijn

Iets om in gedachten te houden, is dat elke emotionele factor zal zorgen voor een toename van het pijngevoel in deze zenuwvezels. Een stressvolle situatie zal resulteren in overstimulatie en pijn. Als gevolg van dit pijngevoel en de chronische vermoeidheid kan een persoon zich hulpeloos voelen en in depressie vervallen.

We komen dan ook terecht in een vicieuze cirkel waarin een ziekte met organische oorsprong versterkt wordt door de psychologische factor. Het is het daarom waard om de emotionele dimensie van fibromyalgie onder controle te houden om de etiologische oorsprong ervan te verzwakken of op zijn minst te ‘controleren’.

Depressie, een zieke ziel

Niets is meer zinvol in mijn leven, niets interesseert me en niets verrast me, ik voel me leeg… Eenzaamheid baant zich een weg door mijn lichaam en mijn geest… Lees meer

Psychologische strategieën om met fibromyalgie om te gaan

Chronische pijn maakt deel uit van onze sociale realiteit en fibromyalgie (FM) is hiervan een extreem voorbeeld. Nu we weten dat factoren zoals stress of verdriet het leed zullen versterken, is het belangrijk om enkele fundamentele strategieën te introduceren die ons kunnen helpen met de ziekte om te gaan.

Vandaag stond je op, je kleedde je aan en je kon naar buiten. Niemand anders zal jouw prestaties begrijpen, maar deze kleine overwinningen zijn belangrijk voor jou en zouden je kracht moeten geven: je kunt sterker zijn dan jouw ziekte.
Vleugels

Vijf sleutels voor een betere kwaliteit van leven

Ten eerste willen we duidelijk stellen dat dezelfde strategieën niet voor iedereen zullen werken. Het is aan jou om de strategieën te vinden die werken voor jou en jouw behoeften. Om dit te doen, zou je de verschillende strategieën moeten uitproberen en op basis van je ervaringen een keuze moeten maken.

  • Begrijp je ziekte. Dit betekent dat je contact onderhoudt met zowel specialisten als artsen en psychologen. De behandelingen die nodig zijn om jouw ziekte te ‘begrijpen’ zouden namelijk meerdere disciplines moeten beslaan. Zo zul je veiliger en beter voorbereid zijn.
  • Sta positief in het leven. We weten dat het niet makkelijk is, maar in plaats van op de pijn te reageren, is het beter om het te accepteren en te behandelen, niet om depressief te raken. Twijfel niet om een gesprek aan te gaan met lotgenoten, isoleer jezelf niet en wees niet kwaad op de mensen om je heen.
  • Ga op zoek naar acitiviteiten die je in staat stellen om met stress en angst om te gaan: er bestaan ontzettend geschikte ontspanningstechnieken die kunnen helpen. Yoga kan eveneens zeer behulpzaam zijn.
  • Verlies nooit de controle over je leven, laat de pijn jou niet beheersen. Om dit te doen is het nodig om elke dag momenten van ontspanning in te lassen, hoe kort deze ook mogen zijn. Maak een wandeling en vermijd sociaal contact niet.
  • Besteed aandacht aan je emoties, je gedachten en je taalgebruik. Wat we denken en voelen heeft een directe invloed op de ziekte. Als je dingen zegt zoals ‘Ik kan niet opstaan’, ‘Er bestaat geen oplossing’ of ‘Ik heb geen kracht’, dan zal dit jouw leed alleen maar verergeren.
Vrouw als Boom