Feng Shui, je huis beïnvloedt je gezondheid

Feng Shui, je huis beïnvloedt je gezondheid
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Irati Novella

Laatste update: 27 december, 2022

We willen allemaal op elk gebied van ons leven een goed leven leiden. Met dat doel voor ogen bouwen we ook onze huizen en richten we ze in. Soms doen we dat echter niet op een bewuste manier. De resultaten zijn zijn dan ook niet altijd wat we verwachten. Maar Feng Shui kan enkele antwoorden bieden die ons kunnen helpen.

Op sommige plaatsen wil je niet zijn. Er zijn ook ruimten waar je niet echt kan genieten. Misschien bestaan er huizen waar je je nooit op je gemak voelde. Het ‘gebeurt’ ook dat het samenvalt met nieuwe problemen in je leven… Waarom gebeurt dit eigenlijk?

Een huis dat niet in harmonie is, zal een hindernis zijn voor ons succes, ons persoonlijke leven en zelfs onze gezondheid.

Beeldje van Boeddha en een lotus

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een leer die duizenden jaren oud is en oorspronkelijk uit China komt. Het heeft als doel de positieve energie in onze omgeving te bevorderen. Voor sommigen is het een kunst en voor anderen een wetenschap. Maar we zijn allemaal akkoord dat het ons leven kan verbeteren.

Feng Shui bestudeert hoe we beïnvloed worden door wat ons omringt. Het onderzoekt de krachtige invloed die ruimten op ons welzijn en gezondheid hebben. Deze leer houdt zowel met elementen buitenshuis (de buurt, gebouwen, rivieren, bergen) rekening als met elementen binnenshuis (meubelen, kleuren, de ligging van de kamer)

De levensenergie of ‘chi’

Volgens de Chinese cultuur is alles in de fysieke wereld begiftigd met een ‘levensenergie’ genaamd ‘chi’. Deze levensenergie wordt ook ‘Ki’ of ‘Prana‘ genoemd. Dit hangt van de taal en de cultuur af. Feng Shui heeft als doel de energiestroom of de chi-stroom zo goed mogelijk te maken.

Eén essentiële voorwaarde is dat de energie geordend wordt en schone ruimten vrijelijk stromen. C hi beweegt net als de lucht die rond ons cirkelt. Zijn stroom en zijn richting hangen af van de voorwerpen en vormen die het op zijn weg vindt.

Als de energie die het huis binnenkomt, op een harmonieuze manier stroomt, dan zal het de ruimten en zijn bewoners op een positieve manier versterken. Als de energie integendeel uit evenwicht is, dan zal het ook een verstoring van het evenwicht veroorzaken bij de mensen die de ruimte bewonen. Dit gebrek aan harmonie zorgt voor zenuwachtigheid, onbehagen… Het zal je gezond beschadigen en je energie stelen.

Maar het is geruststellend te weten dat je ruimten kan ordenen en organiseren. Doe dit met de basisregels van de Feng Shui zodat de energie op een harmonieuze stroomt en evenwicht in je leven brengt.

Gezondheid, humeur en relaties verbeteren in een evenwichtige omgeving.

Enkele algemene voorwaarden voor een huis volgens de regels van Feng Shui

We geven je enkele algemene eenvoudige tips om Feng Shui in je ruimten te verbeteren.

 • Laat het zonlicht binnen in je huis. Want natuurlijk licht creëert energie. Probeer ervoor te zorgen dat er geen duistere of afgesloten ruimten zijn.
 • Zorg voor onberispelijk schone muren. De verf en het behangpapier moeten er volmaakt uitzien zonder vlekken.
 • De decoratie in het huis moet positief en plezant zijn.
 • De gangen moeten helder en goed verlicht zijn. Bovendien moet het gemakkelijk zijn om door de gangen te lopen.
 • Dingen die je niet langer gebruikt of die niet meer werken, moet je niet opbergen. Dit geldt ook voor een gekregen geschenk dat je niet echt leuk vindt. Het is beter dat je het weggooit.
 • Zet gezonde planten in het huis om te verbinden met de energie van de aarde.
 • Zuiver het huis regelmatig door wierook te branden. Het is ook een goed idee om essentiële oliën te gebruiken zoals onder andere rozemarijn of lavendel.
Huis dat is ingericht volgens de regels van Feng Shui

Dingen die we beter buiten het huis houden

Volgens de Chinese cultuur en Feng Shui hebben alle voorwerpen hun eigen energie. Alle meubels, decoraties, toestellen, muren, foto’s, planten … hebben Chi. We moeten dus nagaan welke voorwerpen goede energie doorgeven en welke niet. Vermijd de volgende dingen:

 • Tapijten van dierenhuiden van wilde dieren, opgezette dieren, enzovoort.
 • Verwelkte of gedroogde bloemen.
 • Kleding of schoeisel die je niet langer gebruikt of die van mensen zijn die overleden zijn;
 • Verzamelingen wapens of munitie. (Ze creëren agressieve energie.)
 • Schilderijen, posters of afbeeldingen van pijn, wenen of drama.
 • Antieke meubelen of meubelen waarvan je de herkomst niet weet. Want meubelen stapelen de energie van mensen, situaties en plaatsen uit het verleden op.
 • Verzamelingen antiquiteiten. Net als meubels bevatten voorwerpen ook een energetisch archief van de plaatsen waar ze geweest zijn en van de vroegere eigenaars.
 • Voorwerpen (aardewerk, spiegel) en meubelen die gebroken, oud of beschadigd zijn. Onze bezittingen weerspiegelen wat wij geloven dat we verdienen. Een gebroken of oud voorwerp kan een gebrek aan zelfvertrouwen, een tekort aan liefde of weinig welvaart weerspiegelen.
 • Antieke spiegels. Spiegels houden de ‘herinnering’ vast aan alle verhalen die ze hebben gezien.
 • Voorwerpen en elektronische toestellen die niet of niet goed werken. Want deze voorwerpen bevatten geen energie.
Feng Shui

Wat moet ik in mijn huis hebben?

We geven je nu een lijst van dingen die de energie die je huis uitstraalt, zullen verbeteren:

 • Natuurlijke planten met verschillende bloemen en kleuren. Want planten verwijderen de gifstoffen uit de lucht en brengen de chi van het huis in evenwicht.
 • Huisdieren waarvoor je zorgt en waarvan je houdt. De Chinese cultuur heeft animistische wortels. Het heeft dan ook een erg hechte relatie met dieren. Want dieren symboliseren eigenschappen als kracht, wijsheid, een lang leven, trouw, enzovoort. Volgens Feng Shui zijn dieren helers en brengen ze evenwicht in ons huis. We moeten met liefde voor hen zorgen. Want een ziek dier kan een signaal zijn dat er sprake is van een verstoring van het evenwicht in het huis. Dit zal energie afnemen van de bewoners.
 • Posters, foto’s en afbeeldingen die positieve emoties opwekken. Kaarsen met warme, levendige kleuren.
 • Kristallen bollen bekend als ‘regenboogbollen’ of ‘Feng Shui-bollen’ activeren en regelen de energie. Je kan ze overal plaatsen.
 • Zoutlampen uit de Himalaya. Elke lamp is een uniek werkstuk van de natuur. Ze zuiveren de lucht door schadelijke golven te neutraliseren die mobiele telefoons, toestellen, enzovoort uitzenden.
 • Allerlei soorten geuren. Ze laten de chi in de volledige kamer bewegen. Maar je moet ze op een spaarzame manier gebruiken zodat ze je niet onderdrukken of storen.
 • Zachte muziek: instrumentaal, geluiden uit de natuur, enzovoort.

Door voor onze omgeving te zorgen dragen we zorg voor onszelf

Ons huis is zonder twijfel onze tempel. Hier komen we thuis na een dag van hard werken en laden we onze batterijen op: het is ons ‘energiehoofdkwartier’. Deze ruimte delen we met mensen die belangrijk voor ons zijn. Hier maken we warme intieme momenten mee met vrienden en familie.

Daarom is het belangrijk dat het huis een goed evenwicht en positieve energie bezit. Het goede nieuws is dat Feng Shui het voor iedereen mogelijk maakt om een harmonieus stimulerend huis te hebben.

“Je huis is je toevluchtsoord. Alles is een weerspiegeling van wat jij gelooft dat je verdient.”

-Louise L. Hay-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.