Is het normaal om te fantaseren over een ander tijdens de seks?
Fantaseren over een ander tijdens het vrijen, heb jij het weleens gedaan? Veel mensen doen dit om de seks opwindender te maken. Deze seksuele fantasieën geven je de kans om te bedenken hoe het zou zijn om seks te hebben met iemand anders dan de persoon met wie je op dat moment seks hebt. Zodoende kun je je verbeelding de vrije loop laten en je seksuele ervaringen verrijken. Maar in hoeverre kunnen deze seksuele fantasieën worden gezien als iets negatiefs, of zelfs als een ziekte?
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kun je het fantaseren over een ander tijdens de seks niet als een ziekte zien. Dat wil zeggen, als je het niet iedere keer doet. Het hebben van fantasieën over iemand anders dan je partner, betekent niet dat je niet van je partner houdt. Volgens deskundigen kun je dit soort fantasieën gebruiken om je seksleven iets opwindender te maken, als dit nodig is. Het kan echter wel schadelijk zijn als je het constant doet. Het kan namelijk het vertrouwen in je relatie schaden en zo wellicht een scheiding veroorzaken.
Welke seksuele fantasieën worden geclassificeerd als stoornissen?
Fantaseren over een ander terwijl je seks hebt met je partner is heel gewoon. Vaak doen mensen het om de spanning erin te houden. Een spanning die ze op andere manieren niet kunnen vinden. Het is echter geen seksuele afwijking. Zoals we al zeiden, is het normaal en gebruikelijk.
We spreken echter pas van een seksuele stoornis als bepaalde handelingen of fantasieën minstens zes maanden worden uitgevoerd. Hier zijn er een aantal:
- Voyeurisme: mensen raken opgewonden door andere andere mensen te observeren die naakt zijn of seks hebben – zonder hun toestemming of zonder dat zij het doorhebben.
- Exhibitionisme: deze ongecontroleerde seksuele fantasieën en verlangens drijven mensen ertoe hun geslachtsdelen te laten zien aan andere mensen.
- Frotteurisme: dit is wanneer mensen opgewonden raken door aanraking of wrijving met een andere persoon zonder diens toestemming. Deze mensen fantaseren over deze handelingen.
- Seksueel masochisme: in dit geval vinden mensen het opwindend als ze vernederd, geslagen of aangevallen worden of om zich aan een ander te onderwerpen.
- Seksueel sadisme: in tegenstelling tot seksueel masochisme, raken mensen met deze aandoening opgewonden als ze lichamelijk of psychisch mishandeld worden.
- Pedofilie: deze perverse stoornis houdt het hebben van seksuele fantasieën over seksuele relaties tussen een volwassene en een kind in.
- Fetisjisme: in dit geval raakt iemand opgewonden door levenloze objecten of delen van zijn eigen lichaam te observeren en manipuleren. Deze delen van het lichaam omvatten meestal niet de geslachtsorganen.
- Travestie: deze mensen vinden het opwindend om zich te kleden als leden van het andere geslacht, of om hierover te fantaseren.
Fantaseren over een ander
Zoals je kunt zien, wordt het simpelweg fantaseren over een ander door de DSM-5 niet geclassificeerd als een stoornis. En dit is niet eens een volledige lijst van alle parafiele stoornissen. Er zijn een heleboel verschillende parafilieën geïdentificeerd en vastgesteld en bijna allemaal kunnen ze tot de categorie van parafilische stoornis stijgen.
De belangrijkste speler hier is je verbeelding. Veel mensen fantaseren over bekende mensen of atleten, terwijl anderen juist fantaseren over collega’s of vreemden.
Er zijn mensen die dit soort fantasieën afkeuren omdat ze denken dat fantaseren over een ander tijdens de seks schadelijk kan zijn voor de relatie. Ook zijn er mensen die deze gewoonte als een vorm van ontrouw beschouwen. Terwijl het eigenlijk niet echt in die categorie past. Het hebben van seksuele fantasieën over anderen tijdens de seks kan een grotere verbondenheid tussen twee geliefden met zich meebrengen.
Als het erop aankomt, zijn dit soort fantasieën gewoon mentale processen die je kunnen helpen om meer opgewonden te raken. Er is geen reden waarom je ze zou moeten zien als iets negatiefs of als een taboe. Dat gezegd hebbende, het is ook goed om te weten dat ze vaak je meest intieme verlangens onthullen.
Seksuele fantasieën: je levenslijn
Er zijn genoeg stelletjes die klagen over hun seksleven. Wat de reden ook is, na verloop van tijd komen ze vast te zitten in een sleur. In het begin was het een en al passie en vuur. Maar naarmate de relatie groeit, komt ons seksleven vaak op een lager pitje te staan.
Fantaseren over een ander kan in dit geval dienen om het seksueel verlangen weer op te wekken of een saaie, levenloze seksuele relatie nieuw leven in te blazen. Het kan een reddingslijn zijn voor diegenen die vast zijn komen te zitten in seksuele eentonigheid. Het kan een fantastisch hulpmiddel zijn om je seksuele verlangen te herstellen. We zeggen natuurlijk niet dat elk stel een gebrek aan seksueel verlangen ervaart en dat ze allemaal hun toevlucht moeten nemen tot dit soort seksuele fantasieën. Het is volledig optioneel en misschien ook niet voor elk stel even geschikt.
Carolina Schwengel, een expert in seksualiteit, legt uit dat deze fantasieën vrij kunnen worden gebruikt. Ze beweert dat ze stelletjes kunnen helpen om zich aan het begin van hun seksuele relatie op elkaar te laten afstemmen. Ze geeft echter ook aan dat deze fantasieën natuurlijk alleen nuttig zijn zolang ze zich niet ontwikkelen tot een ziekte. Dit kan gebeuren als je ze constant gebruikt en je op een gegeven moment niet meer opgwonden kunt raken zonder. Op deze manier zouden ze twee mensen uit elkaar kunnen drijven, zowel seksueel als emotioneel.
Voel je niet schuldig
Deze oefening is slechts een mentaal en symbolisch proces. Je moet je niet schuldig voelen, dit kan namelijk belemmerend zijn voor de seksuele daad. De persoon die fantaseert, fantaseert niet noodzakelijkerwijs over onbereikbare mensen (zoals filmsterren, zangers, artiesten enzovoort). Hij kan ook fantaseren over iemand die hij persoonlijk kent.
Je schuldig voelen maakt het moeilijk om plezier te ervaren en kan zelfs voorkomen dat je een orgasme bereikt. Seksuele fantasieën zijn onschadelijk zolang ze jou en je partner niet van elkaar vervreemden. Voortdurend leven in een fantasiewereld kan echter wel invloed hebben op jou en de persoon met wie je samenwoont.
Zoals je kunt zien, kunnen deze seksuele fantasieën worden gebruikt om je seksleven te verrijken of de vlam die is gedoofd opnieuw te ontsteken. Ze hoeven absoluut niet te worden gezien als een ziekte, zolang ze geen persoonlijke problemen veroorzaken en je niet van je partner afhouden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Asociación Estadounidense de Psiquiatría. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales, 5ª ed.
- Montejo, Á. L. (Ed.). (2005). Sexualidad, psiquiatría y cultura. Editorial Glosa, SL.