Het prachtige fabeltje van het huis zonder meester

Het prachtige fabeltje van het huis zonder meester

Laatste update: 28 januari, 2021

Het fabeltje van het huis zonder meester vertelt het verhaal van een gezin dat bestaat uit een moeder, een vader en hun 9-jarige zoon. De drie woonden in een prachtig huis waar ze gelukkig waren en altijd alles hadden wat ze nodig hadden. Zowel de moeder als de vader zorgden daar altijd voor. Ze werkten allebei zodat ze comfortabel konden leven.

De jongen was gehoorzaam en deed het heel goed op school. De oppas haalde hem elke middag op van school. Daarna nam ze hem mee naar huis, waar er altijd een heerlijke lunch op hem wachtte. De moeder liet altijd nauwkeurige instructies na zodat haar zoon gezond en voedzaam voedsel at.

‘s Middags belden zowel de moeder als de vader naar huis om te horen hoe het met hun zoon ging. Ze deden dit omdat de jongen meestal al sliep wanneer ze thuiskwamen. Dit was hun manier om contact te houden met hun zoon. Het fabeltje van het huis zonder meester vertelt ons een verhaal van een jongen die zich dankbaar voelde, maar ook eenzaam was.

Een vreemd verzoek

Op een dag kwam de moeder thuis van haar werk en zag dat haar zoon klaarwakker op haar wachtte. Ze was verrast omdat het laat in de avond was. Was er iets gebeurd? Was hij ziek? Ze was ongerust en begon hem daarom allerlei vragen te stellen. De jongen vroeg haar om te kalmeren. Hij wachtte gewoon op haar omdat hij haar iets wilde vragen.

Dit fabeltje vertelt dat de moeder naast haar zoon ging zitten en hem alle aandacht gaf. Ze was bereid om te luisteren naar wat hij te zeggen had. De jongen vroeg haar: “Hoeveel verdien je per uur op je werk?” De moeder raakte erg in de war van deze vraag. Ze had die vraag niet verwacht.

Voordat ze antwoord gaf, vroeg de moeder: “Waarom wil je dat weten? Heb je iets nodig? Wil je dat ik iets voor je koop?” De jongen zei alleen maar dat hij het exacte bedrag wilde weten. Nog steeds in de war antwoordde de vrouw: “Tot € 100 per uur.” De jongen leek tevreden. Hij wenste zijn moeder welterusten en ging naar bed.

De vrouw voelde zich bezorgd. Ze dacht dat de vraag van haar zoon een teken was dat er iets mis was. Ze vond het niet logisch. Wilde hij haar om iets vragen maar durfde hij het niet? Had hij geldproblemen? Toen de vader thuiskwam, vertelde ze hem wat er was gebeurd. Ze kwamen beiden overeen om meer aandacht aan hun zoon te schenken.

Fabeltje van het huis zonder meester

Een nieuw verzoek

Twee maanden later was er niets veranderd. De ouders dachten dat hij de vraag alleen had gesteld omdat hij oprecht nieuwsgierig was. Op een avond kwam de vader zoals gewoonlijk heel laat ‘s avonds thuis. De jongen kwam zijn kamer uit en zag zijn vader. Hij wachtte op hem. De vader was verrast te zien dat zijn zoon nog wakker was. Was er iets gebeurd? Was er een probleem?

De jongen vroeg hem hetzelfde als wat hij zijn moeder had gevraagd: “Hoeveel verdien je per uur op je werk?” De vader reageerde onmiddellijk: “Ik verdien € 100.” Nadat hij een paar seconden over de vraag nadacht, veranderde zijn expressie.

Hij vroeg zijn zoon: “Waar denk je aan?” Zijn zoon zei echter niets. “Vertel me wat je wilt!” Vroeg zijn vader erg overstuur. “Niets, niets,” antwoordde de jongen, die nogal bang was.

Daarna besloot de vader de oppas te bellen. Hij wilde weten of ze gemerkt had dat hij zich vreemd of ongewoon gedroeg. De oppas zei van niet. Misschien was het enige dat nu anders was dat de jongen elke middag naar het huis van een vriend ging en altijd een paar uur later pas terugkwam.

Jongen kijkt naar kraai

Het einde van het fabeltje van het huis zonder meester

De vader vermoedde dat zijn zoon iets verborg. Om deze reden stelde hij sommige taken op het werk uit en besloot hij zijn zoon te bespioneren. Hij wilde weten waarom hij elke middag naar het huis van zijn vriend ging.

Zoals gewoonlijk ging de jongen naar het huis van zijn vriend. De vader merkte dat zijn zoon zijn tijd daar doorbracht met het maaien van het gras en het wassen van auto’s. Daarna ging hij terug naar huis.

Fabeltje van het huis zonder meester

De vader vroeg zijn zoon vervolgens wat er aan de hand was. Waarom ging hij naar het huis van zijn vriend om te werken? Waarom was hij zo bezorgd over geld?  De jongen was verrast door de vraag van zijn vader dus besloot hij de waarheid te vertellen.

Hij werkte omdat hij geld nodig had. “Ik heb al €200 verdiend,” zei hij. “Nu kan ik mama betalen zodat ze twee uur met mij door kan brengen. Ik hoef maar € 200 meer te verdienen zodat ik jou ook kan betalen. “

Het fabeltje van het huis zonder meester is een geweldige les voor die ouders die meer tijd op het werk doorbrengen dan met hun kinderen. Kinderen gelukkig maken betekent niet noodzakelijkerwijs kopen wat ze willen wanneer ze maar willen.

Hoe gelukkig materiële dingen hen ook kunnen laten voelen, het belangrijkste voor hen is om een emotionele band met hun ouders te hebben. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.