Experimenteren met bondage: meer dan een seksuele activiteit

Bondage is een vorm van erotisch spel waarbij een of meer deelnemers, met voorafgaande toestemming, worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Er bestaan verschillende mythen over bondage, evenals onterechte vooroordelen.
Experimenteren met bondage: meer dan een seksuele activiteit

Laatste update: 03 oktober, 2023

De afgelopen decennia is er een grotere acceptatie ontstaan van speciale seksuele voorkeuren. Smaken worden niet langer beperkt door culturele variabelen, maar reageren op de verlangens en oriëntaties van mensen. Desondanks is het ook waar dat er op sommige activiteiten een bepaald taboe blijft bestaan; zoals het geval is met bondage.

De stigma’s rond dit erotische spel komen uit verschillende bronnen. Film, literatuur, religie en onwetendheid zelf doen niets anders dan mythen opbouwen en de waarheid erachter vervagen.

Om deze reden laten we je vandaag zien wat bondage is en wie het beoefent. Ook gaan we in op waarom experimenteren met bondage meer is dan alleen een simpele seksuele ervaring.

Wat is bondage?

Diverse bondage-artikelen

Binnen de subcultuur van BDSM is bondage alle activiteiten om een andere persoon in bedwang te houden, met voorafgaande en uitdrukkelijke toestemming, om erotische, esthetische of somatosensorische stimulatie te bevorderen.

Hoewel er principes of kenmerken aan ten grondslag liggen, is de waarheid dat het een heel open erotisch spel is. Daarom zijn de beoefenaars ervan bereid om naar eigen smaak met bondage te experimenteren.

Om de bewegingsbeperking te bereiken, gebruiken de liefhebbers vaak handboeien, touwen, halsbanden, zelfklevende verbanden, plakband en nog veel meer. In bondagetaal wordt de persoon die gecontroleerd wordt ‘onderdanig’ genoemd, terwijl degene die controle uitoefent ‘dominant’ wordt genoemd. Dit gebeurt allemaal vrijwillig, dus er is toestemming van beide partijen.

Bondage en de relatie met seks

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden deze activiteiten niet altijd geassocieerd met seks. Dat wil zeggen, het doel van de partners (de onderdanige en de dominante partijen) is niet uitsluitend om seks te hebben in deze staat. Integendeel, er is een breed spectrum aan redenen die de beoefenaars motiveren:

  • Als voorspel vóór het begin van geslachtsgemeenschap.
  • Om nieuwe zintuiglijke ervaringen te verkennen (basiszintuigen beperken of uitschakelen).
  • Als strategie om de eentonigheid in de slaapkamer te variëren. Het gaat vaak gepaard met bijvoorbeeld seksspeeltjes.
  • Om seksuele opwinding alleen te bereiken met het idee van domineren of gedomineerd worden.
  • Om esthetische of decoratieve redenen. Bondagefotografie of bondagekunst zijn een paar voorbeelden.
  • Met als doel een bepaalde mate van meditatie of contemplatie te bereiken (zoals het geval is bij shibari of Japanse bondage)

In verband hiermee bleek uit een online enquête onder 935 bondagefans dat ze een gevoel van persoonlijke vrijheid, plezier, plezier, avontuur, ontspanning, zelfexpressie en verkenning rapporteren, evenals verminderde stress en positieve emoties bij het beoefenen ervan.

Hoewel er meer redenen zijn waarom mensen bondage beoefenen, laten de hier genoemde redenen ons begrijpen dat het doel ervan niet alleen seks is. Natuurlijk hebben sommige liefhebbers wel seks als hun enige doel; het maakt deel uit van het homogene spectrum dat dit erotische spel kenmerkt.

Het profiel van mensen die experimenteren met bondage

Touwen

Een andere mythe over bondage is de gedachte dat degenen die experimenteren met bondage mensen zijn met een twijfelachtige ethiek en moraal. Ook dat ze een promiscue leven leiden, dat ze ontrouw, onbetrouwbaar, ongevoelig, oppervlakkig, enzovoort zijn. Nogmaals, dit maakt deel uit van de onwetendheid en het stigma dat bepaalde sectoren bevorderen.

Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine zijn mensen die aan bondage doen minder neurotisch. Ook zijn ze meer extravert, meer open voor nieuwe ervaringen, gewetensvoller, minder gevoelig voor afwijzing.

Daarnaast rapporteren ze een groter subjectief welzijn. De motieven die iemand ertoe brengen om met deze fantasie te sympathiseren, zijn biologisch, psychologisch en sociaal beïnvloed.

Met het oog hierop is het idee achterwege gelaten dat experimenteren met bondage alleen voor perverselingen of seksverslaafden is. Niets is minder waar. Het is een manifestatie van smaken en verlangens die verband houden met plezier. Een die de millenniumdichotomie van domineren en gedomineerd worden onderzoekt.

  Ga niet weg zonder te lezen:
Je eigen seksuele verlangen begrijpen

Een gezonde en consensuele activiteiten

Het belangrijkste van bondage is dat het op consensuele wijze wordt beoefend, dat veiligheidsprincipes in gedachten worden gehouden en dat grenzen voor en tijdens het spelen worden vastgesteld.

Als dit wordt gedaan, is het een methode om te ontsnappen aan de routine van conventionele seks. Hoe paradoxaal het ook mag klinken, velen vinden in dit erotische spel een grotere vrijheid dan die welke geboden wordt door geslachtsgemeenschap alleen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • De Neef, N., Coppens, V., Huys, W., & Morrens, M. (2019). Bondage-Discipline, Dominance-Submission and Sadomasochism (BDSM) From an Integrative Biopsychosocial Perspective: A Systematic Review. Sexual Medicine, 7(2), 129–144. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6525106/
  • Drouin, M., Hernandez, E., Machette, A., Garcia, J. R., & Boyd, R. L. (2023). An exploration of marks/injuries related to BDSM sexual experiences. Sexual Medicine, 11(3), 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10236207/
  • Williams, D.j, Prior, E. E., Alvarado, T., Thomas, J. N., & Christensen, M. C. (2016). Is Bondage and Discipline, Dominance and Submission, and Sadomasochism Recreational Leisure? A Descriptive Exploratory Investigation. The Journal of Sexual Medicine, 13(7), 1091–1094. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27235283/
  • Wismeijer, A. A., & Van Assen, M. A. (2013). Psychological characteristics of BDSM practitioners. The Journal of Sexual Medicine, 10(8), 1943-1952. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jsm.12192

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.