Evalueren en beoordelen zijn niet hetzelfde
We doen iets verkeerd als het gaat om het evalueren en beoordelen van onze studenten. Als docenten vermoeide, ongemotiveerde en gestreste studenten hebben die aan het eind van het jaar op het punt staan mentaal in te storten, dan werkt er iets niet.
Eindexamens hebben de neiging meer het geheugen dan het leren te meten, en dit eist zijn tol. Docenten evalueren om te zien of studenten al dan niet leren, maar vergeten dat evaluaties ook dienen om de kwaliteit van het lesgeven aan te tonen.
Daarom is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen evaluatie en beoordeling. Een cijfer is slechts het resultaat van een evaluatie, het is een cijfer dat weinig zegt.
Evaluatie is echter een andere manier van leren. Zegt een 3, een 7, of een 10 ons iets meer dan wat we in de eerste plaats verwachtten?
Evalueren om te leren
Evalueren is een gelegenheid om kennis in praktijk te brengen en ideeën uit te drukken, of dat zou het moeten zijn. Het zou een moment moeten zijn waarop twijfels en vragen op natuurlijke manier naar boven komen.
Leraren zijn eigenlijk in dienst van degenen die leren. Daarom is het beter een groene pen te gebruiken om de goede dingen te benadrukken. Verder zouden ze fouten alleen moeten behandelen als aanknopingspunten voor verbetering. Als leraren evalueren om cijfers te geven, maar niet om leerlingen te helpen zich te verbeteren, is dat een vrij zinloze bezigheid.
Tegenwoordig willen veel landen dat leraren zich meer richten op vaardigheden dan op inhoud. Niet alles wat we onderwijzen moet automatisch een voorwerp van evaluatie worden. Niet alles wat studenten leren is noodzakelijkerwijs evalueerbaar.
Onderwijzen is niet zozeer het geven van kennis, maar het helpen van studenten om te leren redeneren. Daarom is leren niet alleen het vergaren van kennis, maar ook het internaliseren en integreren ervan in onze manier van denken.
Moeten leraren examens evalueren of beoordelen?
Veel examens bestaan uit het uit het hoofd leren en herhalen van inhoud: de vragen zijn makkelijk te stellen en makkelijk te corrigeren. Ze maken deel uit van een leersysteem waarin ouders en leraren van leerlingen verwachten dat ze herhalen wat ze hebben gezien en gehoord, niet wat ze hebben geverifieerd, over nagedacht of zich hebben voorgesteld.
Aan de andere kant wordt door velen over het hoofd gezien dat een examen een enorme kracht heeft om de aandacht van een student te richten. Dit is een magische kwaliteit die velen proberen in te korten, door niet veel tijd over te laten om te antwoorden.
Een goed ontworpen examen zou een voortzetting van het leren van de student moeten zijn. Het kan een moment zijn om na te denken over wat is gelezen en gehoord.
Tenslotte hebben examens zelden betrekking op persoonlijke of sociale inhoud. Basisvaardigheden worden genegeerd en studenten “leren” informatie op een robotachtige manier, zonder kritisch na te denken.
Evalueren en beoordelen met een rubric
Leerkrachten geven huiswerk om leerlingen te helpen bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Ze moeten er echter voor zorgen dat ze geschikte evaluatiemiddelen gebruiken.
Hoewel er verschillende middelen zijn om leerresultaten te evalueren, zijn rubrics de beste. De veelzijdigheid en didactisch potentieel hebben de meeste aandacht gekregen van allemaal.
Een rubric is een middel dat gebruikt worden bij de evaluatie van de ontwikkeling van studenten en die de specifieke kenmerken van een project of opdracht beschrijven. Het wordt ingedeeld in verschillende prestatieniveaus, met als einddoel te verduidelijken wat er van het werk van de leerling wordt verwacht, waarde te geven aan zijn prestaties, en feedback te vergemakkelijken. (Andrade, 2005; Mertler, 2001).
Voordelen voor de student
Studenten krijgen veel meer informatie via rubrics dan via andere beoordelingsinstrumenten. De feedback in rubrics is dus heel duidelijk. Studenten weten vooraf op welke criteria ze beoordeeld zullen worden.
Rubrics gebruiken criteria die het leren en de auto-evaluatie stimuleren en die een globaal begrip en de ontwikkeling van een verscheidenheid aan vaardigheden vergemakkelijken.
Voordelen voor leerkrachten
Rubrics zijn makkelijk te gebruiken en uit te leggen aan leerlingen. Bovendien verhogen ze de objectiviteit van het beoordelingsproces. Ze geven feedback over de efficiëntie van de leermethodes die werden toegepast. Ze zijn veelzijdig en passen zich makkelijk aan de eisen van het evaluatieproces aan.
Een nieuwe manier om evaluaties te begrijpen
Formatieve evaluatie is democratisch en staat tot dienst van onderwijs en leren. Dit is zeer waardevol als het gaat om de behoefte aan relevante en bruikbare informatie, waarbij de aandacht zowel uitgaat naar de processen als naar de contexten die het onderwijzen en leren met zich meebrengt.
Kortom, het is tijd om de betekenis van de termen “evaluatie” en “cijfer” terug te winnen!
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Andrade, H. (2005). Teaching with rubrics. College Teaching, 53 (1) 27-30.
Álvarez Méndez, J. M. (2001). Evaluar para conocer, examinar para excluir. Barcelona: Morata.