Esthetische emoties: het emotionele effect van schoonheid
Staren naar de Sterrennacht van Vincent Van Gogh, vroeg wakker worden om naar de zonsopgang te kijken, de Ondraaglijke Lichtheid van het Zijn van Milan Kundera lezen, maar ook je ogen sluiten om naar Debussy’s Clair de Lune te luisteren zijn allemaal onverklaarbare ervaringen die een storm van esthetische emoties opwekken.
De schoonheid van kunst en natuur zijn zo intens dat je soms even moet pauzeren en het in op moet nemen. Dat gevoel en diepe sensatie dat het overneemt wanneer je naar een prachtig kunstwerk, een adembenemend landschap, of een aantrekkelijk gezicht kijkt, creëert emoties.
Als we erover nadenken, is het doel van kunst om emoties op te wekken, te communiceren, te delen en daardoor een diepe verbinding met de waarnemer te creëren. Maar het zijn niet zomaar emoties, het zijn esthetische emoties.
“Artistieke schoonheid vertegenwoordigt niet mooie dingen, maar de prachtige weergave van een ding.”
Esthetische emoties
Volgens Rafael Bisquerra, een professor aan de Universiteit van Barcelona, zijn esthetische emoties een emotionele reactie op schoonheid, als in elke vorm van schoonheid. In deze context kan schoonheid bijvoorbeeld een kunstwerk, een landschap of een bepaald persoon zijn. Alles telt, zolang het maar een emotionele impact heeft.
“Schoonheid hoort bij het leven, maar is vereeuwigd in de kunst.”
–Leonardo Da Vinci–
Hoewel dit soort emoties optreden wanneer je reageert op bepaalde artistieke werken, zijn ze een fenomeen dat verder gaat dan het kunstwerk zelf. Deze emotionele ervaring als reactie op schoonheid gebeurt omdat je je diep verbonden voelt met wat je ziet.
Hoewel je misschien gevoelig moet zijn voor je emoties om het te ervaren, kunnen esthetische emoties zeer vreugdevolle, bijna onbeschrijfelijke, gevoelens creëren. Dat gezegd hebbende, zijn esthetische emoties niet altijd plezierig, aangenaam en positief. Ze kunnen ook worden gevormd door negatieve emoties.
Als je bijvoorbeeld het schilderij De derde mei 1808 van Fransisco Goya bekijkt, voel je mogelijk woede, boosheid of angst, afhankelijk van wat het voor jou en je persoonlijke geschiedenis betekent.
Evenzo kan het zien van de sculptuur Psyche Nieuw leven ingeblazen door Cupido’s Kiss door Antonio Canova gevoelens van nostalgie, liefde en tederheid opwekken. Het hangt immers allemaal af van de toeschouwer.
Het magische gevoel van esthetische emoties is een heel persoonlijke ervaring omdat het een resultaat is van je persoonlijke verbinding met een kunstwerk of andere mooie dingen. Daarom kan het een zeer dubbelzinnig concept zijn, omdat iedereen ze ervaart van verschillende stimuli.
Bovendien zijn ze een vrijwel onbekend fenomeen, met zowel mensen die ze ondersteunen als critici. Enkele auteurs die hebben verwezen naar esthetische emoties zijn Dickie (1974), Lazarus (1991), Hjort en Laver (1997) en Levinson (1997).
Esthetische emoties zijn mysterieus en ook erg moeilijk te begrijpen. Het is moeilijk om te bepalen hoe en waarom ze voortkomen uit artistieke werken, bekwaam atletische prestaties of zelfs verbazingwekkende wetenschappelijke ontwikkelingen.
Maar omdat deze dingen esthetische emoties kunnen genereren, kunnen educatieve omgevingen een van de beste plaatsen zijn om ze te vinden.
“Schoonheid ziet niet, maar wordt alleen gezien.”
–Albert Einstein–
Esthetische emoties in het onderwijs
Volgens Rafael Bisquerra moeten esthetische emoties worden opgenomen in het onderwijs. Maar daarbij moeten studenten niet alleen op een theoretisch niveau over dit soort emoties leren: men moet hen ze ook op persoonlijk niveau laten ervaren door situaties te introduceren die esthetische emoties kunnen opwekken.
Zoals Bisquerra zegt, leer emotioneel ontroerd te zijn en geniet ervan.
“Het is moeilijk om schoonheid te beoordelen; Daar ben ik nog niet klaar voor. Schoonheid is een raadsel.”
–Fyodor Dostoyevsky–
Deze aanpak helpt studenten niet alleen om meer in contact te komen met hun emotionele kant, het kan ook belangrijke vaardigheden beïnvloeden, zoals emotioneel bewustzijn en regulatie.
H et overdenken van een kunstwerk kan een breed scala aan gevoelens en emoties bij iemand doen ontwaken, afhankelijk van de context en hun persoonlijke geschiedenis.
Maar nadat die emoties zijn gewekt en geïdentificeerd, kunnen ze worden beheerd. Vakken zoals muziek, natuurwetenschappen of kunstgeschiedenis zouden deze emoties het meest waarschijnlijk bij studenten doen opkomen en hen helpen om ze persoonlijk te ervaren, wat hen zou kunnen motiveren om te blijven leren.
Dit zou echter betekenen dat emotioneel onderwijs een geïntegreerd thema zou moeten zijn voor alle vakken, en niet moeten worden gescheiden in het eigen studiegebied.
Hoe esthetische emoties te ervaren
Voordat ik afrond, wil ik je een selectie van kunst laten zien, zodat je zelf esthetische emoties kunt ervaren. Misschien zullen ze iets in je opwekken, of misschien niet. Het hangt allemaal van jou zelf af…
Sterrennacht over de Rhône
Aan een atleet die jong overleed door AE Housman
De tijd dat je voor je stad de race hebt gewonnen
Wij hebben je voorgezeten door de marktplaats;
Man en jongen waren vrolijk aan het juichen,
En thuis brachten we je schouderhoog.
Vandaag komen alle hardlopers op de weg,
Schouderhoog brengen we je naar huis,
En zet je op je drempel neer,
Stadsman van een stiller stad.
Slimme knul, om een tijdje weg te sluipen
Van velden waar glorie niet blijft,
En al vroeg groeit de laurier
Het verdort sneller dan de roos.
Ogen die de schaduwrijke nacht heeft gesloten
kunnen de record tijd niet zien,
En stilte klinkt niet slechter dan gejuich
Nadat de aarde de oren heeft gestopt.
Nu zul je de deining niet opzwellen
Van jongens die hun eer uit droegen,
Lopers waarvan de bekendheid veel groter is geworden
En de naam stierf voor de man.
Zo gezet, voordat de echo vervaagt,
De vlootvoet op de drempel van schaduw,
En houd de lage latei omhoog
De nog steeds verdedigde challenge-cup.
En rond dat vroeg-gelauwerde hoofd
Zullen samenkomen om de krachtloze doden te zien,
En vind gewond op zijn krullen
De slinger korter dan die van een meisje.
Für Elise van Beethoven
Een Cenote op het schiereiland Yucatan in Mexico
Ocean Atlas van Jason deCaires Taylor
Wish You Were Here van Pink Floyd
Liefde door Alexander Milov
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Bisquerra Alzina, Rafael (2009). Psicopedagogía de las emociones. Madrid: S
Omslagafbeelding: Uitbreidingsbeeldhouwwerk van Paige Bradly