Ervaar de magie van orde en organisatie

Ervaar de magie van orde en organisatie
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Valeria Sabater

Laatste update: 27 december, 2022

Vaak beweren mensen dat orde en organisatie het genoegen van de rede is en wanorde het genot van de verbeelding. Volgens de Japanners kan de kunst van het organiseren van een ruimte er ook voor zorgen dat je dieper gaat nadenken over je bezittingen. Het wijst ook op de behoefte om alleen die dingen te bewaren die je begeesteren, die je echt kan gebruiken of die je echt gelukkig maken.

Op dit vlak is Marie Kondo de afgelopen paar jaren erg succesvol geweest. Zij leert mensen hoe ze hun kamers en kasten kunnen organiseren. Ze heeft een bestseller geschreven The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing. Deze Japanse vrouw staat al op de lijst die de Times maakt van de belangrijkste mensen ter wereld. In de verkoopcijfers concurreert ze zelfs met een landgenoot, Haruki Murakami.

” Zodra je wakker wordt, breng dan orde in de handelingen die je de komende dag moet doen.”

-Pythagoras-

De Konmari-methode die deze guru beschrijft, heeft iets hypnotisch. Het is eenvoudig, ingrijpend en het begint met de kleinste dingen en eindigt met de grootste. Het herinnert ons eraan dat ook voorwerpen een ‘ziel’ hebben. Je moet dus met hen praten en hen bedanken voor hun diensten voordat je plechtig afscheid neemt als je van plan bent ze weg te doen.

Voor een westerling kan dit vreemd en dwaas lijken. De meeste mensen proberen zo veel mogelijk dingen, souvenirs, kledij, boeken en documenten te verzamelen. Als we dit ritueel op alles moeten toepassen, dan zal het ons hele leven duren om ons huis te organiseren. Maar hoe raar dit perspectief ook klinkt, het heeft de volledige wereld in zijn ban. Het heeft mensen hoe dan ook geholpen om de schoonmaak van het huis op een andere manier te zien, meer vanuit het emotionele standpunt.

Panty's en sokken die heel netjes zijn opgevouwen

De magie van orde en organisatie en de opwinding van wanorde

We weten allemaal dat geordende omgevingen rust, discipline en integriteit uitstralen. Het is net alsof een georganiseerde omgeving ons als het ware uitnodigt om op een meer evenwichtige manier te handelen. Maar hier is een vreemd gegeven: volgens een onderzoek van de universiteit van Minnesota veroorzaken georganiseerde werkomgevingen met erg veel decoratieve elementen creativiteit bij bijna zeventig procent van de werknemers.

Wanorde aan de andere kant lijkt uit te nodigen tot nieuwe dingen. Het stimuleert je om los te breken van de gevestigde waarden. Het vraagt je om op zoek te gaan naar nieuwe prikkels en uitdagingen. Betekent dat dan dat het Japanse perspectief zich vergist? Probeert Marie Kondo ons een orde te verkopen die gewoon leidt tot onderwerping, striktheid en onbuigzaamheid? Helemaal niet – de redenering achter haar methode is echt de moeite waard.

De Konmari-methode nodigt ons uit om ons leven te verbeteren door onze meest nabije, meest vertrouwelijke omgeving te ‘vernieuwen’. Het is dus veel meer dan een kamer of een kast organiseren – je ruimt je werkelijkheid op zodat je innerlijke vrede vindt. Het is een intieme ceremonie die je gevoelens activeert. Het gaat een stap verder dan ‘katakuze’ (het Japanse woord voor kuisen en organiseren). Je bereikt een spiritueel niveau.

Marie Kondo leert ons bewust te zijn van de voorwerpen waaraan we gehecht zijn en van die dingen die niet langer bruikbaar zijn. Sommige dingen en voorwerpen kan je beter wegdoen (of afscheid van nemen) om nieuw licht en geluk toe te laten in onze omgeving, en als resultaat, ook in onze harten.  

Aziatische vrouw die haar trouw heel klein weet op te vouwen

Sleutels tot de Konmari-methode

Sommige mensen hebben een natuurlijke en bijna obsessieve neiging om orde te brengen. Anderen neigen meer naar chaos. Maar het magische deel van deze strategie ligt tussenin waar beide krachten in evenwicht zijn. We kunnen er onszelf vinden en ons knus voelen zonder extreem te worden. De ideale manier is dus dat je de Konmari-methode aanpast aan je eigen behoeften.

“Opruimen zou de daad moeten zijn waarbij het evenwicht tussen mensen, hun bezittingen en het huis waarin ze leven, hersteld wordt.”

-Marie Kondo-

Het is bijvoorbeeld duidelijk dat het logischer is om met jezelf te communiceren in plaats van met voorwerpen te praten en hen te zien als wezens met een ziel. ‘Ik laat dit dagboek los omdat het erg nuttig en louterend was in een periode waar ik mij op een slechte plaats bevond, maar nu is mijn werkelijkheid anders. Ik voel me beter, ik heb de bladzijde omgeslagen, en nu kan ik het wegdoen.’

Suggesties

We geven je hier een lijst van enkele van de voornaamste suggesties die Marie Kondo geeft. Denk er eens over na:

  • Doe gerief weg. Hou op met zo gehecht te zijn aan materiële dingen.
  • Bewaar alleen de dingen waaraan je vreugde beleeft.
  • Als het mogelijk is, doe het allemaal in één keer.
  • Behandel je voorwerpen met respect en neem er afscheid van.
  • Lege schoendozen zijn niet erg nuttig – doe ze weg.
  • Organiseer in je eentje. Zie deze oefening als een privé-activiteit.
  • Als je het moeilijk vindt om iets weg te doen, vraag jezelf af of het op dit moment echt nuttig is voor jou, en je hebt het antwoord.
    Een zeer geordende lade

We sluiten dit artikel af met deze opmerking. Het idee achter orde is volgens Marie Kondo het nut, het positieve gevoel dat het voorwerp jou geeft en de behoefte om uiterlijke harmonie te creëren die samenvalt met je innerlijke wereld. Een huis is niet alleen maar een ruimte om dingen in op te bergen. Het is een plaats waar evenwicht en geluk wonen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.