Ernesto Sabato: de man van de Argentijnse Renaissance

Ernesto Sabato leefde een fascinerend leven. Hij was de soort intellectueel die veel verschillende interesses had, van wetenschap tot literatuur, politiek tot filosofie. Sabato doorbrak vele barrières toen hij nog leefde, en blijft dat doen met zijn onsterfelijke oeuvre.
Ernesto Sabato: de man van de Argentijnse Renaissance

Laatste update: 30 september, 2020

Ernesto Sabato was een intellectueel zonder grenzen. Hij boeide mensen met zijn schrijven en briljante toespraken. Terwijl de wereld verliefd werd op de woorden van de Argentijnse auteur, maakte hij ook naam voor zichzelf op andere gebieden.

Sabato was een man van de renaissance die belangrijke bijdragen leverde aan literatuur, wetenschap en filosofie. Het feit dat hij zijn stempel heeft gedrukt op elk gebied dat hij besloot te verkennen, bewijst wel zijn genialiteit en creativiteit. We wijden dit artikel aan Sabato’s leven, zijn schrijven en zijn multidisciplinaire nalatenschap.

Leven bestaat uit het opbouwen van toekomstige herinneringen.

– Ernesto Sabato-

Ernesto Sabato in een bibliotheek

De vroege jaren van Ernesto Sabato

Ernesto Sabato werd geboren op 24 juni 1911 in Rojas, Argentinië. Hij werd geboren in een Italiaanse middenklasse-familie en hij was het tiende kind uit elf.

Hij bracht het grootste deel van zijn schooltijd door in Rojas, maar verhuisde daarna naar La Plata om zijn middelbare school af te maken. Daar studeerde hij natuurkunde aan de Nationale Universiteit van La Plata. Toen hij daar was, ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, Matilde Kusminsky Richter.

In 1934 stuurde de Communistische Partij van Argentinië Sabato naar Moskou als afgevaardigde. Tijdens een tussenstop in Brussel besloot Sabato echter te vluchten. Hij vertrok naar Parijs, waar hij een tijd lang aan zijn schrijven werkte. Daarna keerde hij terug naar Buenos Aires om te trouwen.

In 1937 behaalde hij zijn doctoraat in de natuurwetenschappen en wiskunde aan de Nationale Universiteit van La Plata. Vanaf dat moment besloot Sabato zijn onderzoek in Parijs voort te zetten. Op 25 mei 1938 werd zijn eerste zoon Jorge Federico geboren.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd Sabato overgeplaatst naar Massachusetts in de Verenigde Staten. In 1940 keerde hij terug naar Argentinië om te werken als professor aan de Nationale Universiteit van La Plata. Hij doceerde techniek en werkte met post-graduate studenten aan relativiteit en kwantummechanica.

De overgang naar schrijven

In 1943 besloot hij de wetenschappen te verlaten en zich volledig aan de kunst te wijden. Hij verhuisde naar een ranch in Córdoba zonder stromend water of elektriciteit en begon te schrijven. Hij werkte samen met verschillende tijdschriften en schreef ook recensies.

In het latere deel van zijn leven wijdde Sabato zich voornamelijk aan het schrijven. In 1955 overleed zijn zoon Jorge Federico aan een auto-ongeluk. Zijn vrouw stierf ruim veertig jaar later in 1998. Sabato werd bijna 100 jaar oud. Hij stierf aan longontsteking op 30 April 2011, 55 dagen voor zijn 100ste verjaardag.

Ernesto Sabato, veel meer dan een schrijver

Hoewel de wereld Ernesto Sabato als schrijver kent, zoals we hierboven al hebben gezegd, heeft hij tijdens zijn leven veel andere disciplines verkend. Hier zijn enkele van zijn bijdragen aan andere disciplines:

  • Politiek. Sabato is jarenlang socialist geweest. De socialistische partij koos hem zelfs als afgevaardigde. Later distantieerde hij zich echter van het socialisme in zijn geschriften en openbare verschijningen. In plaats daarvan steunde hij een samenleving gebaseerd op individuele vrijheid, decentralisatie en samenwerking.
  • Natuurkunde en wiskunde. Sabato ontving subsidie voor onderzoek naar atoomstraling in het Curie Laboratory in Parijs. Zijn ontmoeting met het surrealisme in Frankrijk bracht hem er echter toe zich terug te trekken van het wetenschappelijk onderzoek.
  • Schilderen. In 1970 vond Sabato dat hij alles al had gezegd wat hij als schrijver kon zeggen. Bovendien dwongen problemen met zijn gezichtsvermogen hem te stoppen met lezen en schrijven, wat de reden is waarom hij zich overgaf aan de wereld van de schilderkunst.

Ernesto Sabato was ook zeer geïnteresseerd in filosofie. Hij waardeerde kennis en beschouwde het als de ware bron van menselijke vrijheid. Sabato schreef verschillende filosofische artikelen die zeer kritisch waren over de wetenschap. Hij beargumenteerde dat wetenschap, in tegenstelling tot filosofie, ontmenselijkend was.

Als je terugkijkt op Sabato’s leven, was een rode draad die door alles liep wat hij deed een sterke interesse in sociale, culturele en Politieke onderwerpen. Deze belangstelling resulteerde in enkele zeer prestigieuze banen, zoals zijn positie als directeur van de UNESCO en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij nam uiteindelijk ontslag vanwege onenigheid met de organisaties.

Een stapel boeken

De werken van Ernesto Sabato

Zoals we hierboven ook al hebben gezegd, zou het zich alleen richten op Sabato’s werk als schrijver geen recht doen aan zijn gevarieerde intellectuele werk. Deskundigen en fans over de hele wereld prijzen hem echter vooral vanwege zijn geschreven werk. Hier is een korte samenvatting van enkele van zijn beroemdste boeken:

  • De Tunnel (1948). Deze psychologische roman, verteld in de eerste persoon, dompelt de lezer onder in het existentialisme. De hoofdpersoon schrijft vanuit de gevangenis over de redenen waarom hij een moord pleegde. Hoewel verschillende uitgevers het boek weigerden, gaven critici, waaronder belangrijke schrijvers zoals Albert Camus, het zeer positieve recensies.
  • Over helden en graven (1961). Ernesto Sabato schreef deze roman toen hij 50 jaar oud was. Veel mensen beschouwen het als de beste Argentijnse roman van de 20ste eeuw. Het vertelt verschillende verhaallijnen tegelijkertijd, in de context van het peronisme. Hoewel Sabato aanvankelijk overwoog dit manuscript te verbranden, overtuigde zijn vrouw hem om het te publiceren.
  • The Angel of Darkness (1974). Dit meesterwerk is een van Sabato’s meer experimentele boeken. Het apocalyptische plot is ondergedompeld in een aantal belangrijke gebeurtenissen in de Argentijnse geschiedenis tegen een achtergrond van belangrijke mondiale gebeurtenissen in de twintigste eeuw.

Artikelen en bijval

Ernesto Sabato publiceerde ook vele artikelen, waarvan de meeste filosofisch waren. Een aantal van zijn meer politieke stukken vallen op, zoals “The Other Face of Peronism: Open Letter to Mario Amadeo,” waarin hij Evita Perón en haar volgelingen verdedigt.

Veel belangrijke en beroemde auteurs prezen Sabato’s werk en hij was te zien in vele tijdschriften en interviews. Hij ontving ook onderscheidingen voor zijn werk, zoals met name:

  • the Argentinian Writer’s Association Grand Prize
  • Best Foreign Novel (Parijs)
  • de Miguel de Cervantes-prijs

Zonder twijfel drukte Ernesto Sabato zijn stempel op de wereld. Zijn verkenningstochten in de filosofie, wetenschap en politiek zorgden ervoor dat hij een auteur was die met niemand te vergelijken is. Hopelijk inspireert dit artikel je om ruimte te maken op je boekenplank voor zijn prachtige werk!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sabato, E. (1998). Abaddón el exterminador. Sudamericana.

  • Constenla, J. (1997). Sábato, el hombre: una biografía. Seix Barral.

  • Sabato, E. (2004). Sobre héroes y tumbas. Fundación Biblioteca Ayacuch.

  • Sabato, E. (2008). El túnel. Ediciones Urano.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.