Erachter komen dat je het slachtoffer bent geweest van narcistisch misbruik
De dag dat je ontdekt dat je slachtoffer bent van narcistisch misbruik, bekijk je jezelf anders in de spiegel. Hoe kon het je niet zijn opgevallen? Hoe kon je zo naïef zijn? Wat kun je doen om er een einde aan te maken?
Het meest opvallende aan deze moeilijke en delicate ervaringen is dat je uiteindelijk een negatief beeld van jezelf kunt ontwikkelen omdat je het in de eerste plaats hebt laten gebeuren.
Je zou kunnen denken dat narcisme waarschijnlijker is in romantische relaties. De waarheid is echter dat er veel soorten narcistische relaties zijn. Een van de meest problematische is wanneer je op volwassen leeftijd ontdekt dat je als kind het slachtoffer was van narcistische ouders.
Het is een moeilijk feit om mee in het reine te komen. Het is nog moeilijker om zowel de ervaring als de gevolgen te begrijpen.
We zouden in dit soort gevallen zelfs kunnen spreken van een posttraumatische stressstoornis. Er zijn geen uiterlijk zichtbare littekens, maar inwendige bloedingen die niet altijd worden behandeld zoals het zou moeten. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.
Slachtoffer zijn van narcistisch misbruik: een realiteit met vele gezichten
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van relaties met narcisten. Inderdaad, je hebt waarschijnlijk de “Leef je met een narcist?”-artikelen in de populaire pers. Het is echter net zo belangrijk om de gevolgen te kennen die deze situaties veroorzaken. In feite zijn deze veel ernstiger dan je zou denken.
De Universiteit van Amsterdam deed onderzoek (Engelse link) naar het effect van het hebben van een baas met dit persoonlijkheidskenmerk. De gegevens stelden dat het hebben van een narcistische leider de neiging heeft om het zelfrespect van werknemers te conditioneren.
Met andere woorden, weinigen komen ongeschonden uit dit soort situaties, vooral als het een hechte relatie is en in de loop van de tijd wordt gehandhaafd.
Je kunt dit type persoonlijkheid echter in bijna elke omgeving vinden. Er zijn narcistische vaders en moeders. Er zijn vrienden, collega’s, bazen en natuurlijk partners met deze eigenschap.
Bovendien vertonen ze in bepaalde gevallen een duidelijke persoonlijkheidsstoornis. Het is de moeite waard om dieper op dit onderwerp in te gaan, vooral als je zelf het slachtoffer bent geworden.
Als je emotioneel bent misbruikt door narcistische ouders
Geen enkel kind twijfelt gewoonlijk aan het gedrag of de behandeling van zijn ouders. In feite kan iedereen zijn eerste jaren niet weten dat voorwaardelijke genegenheid en schadelijke behandeling niet normaal zijn. Om deze reden realiseer je je meestal niet dat je bent opgevoed door een narcist totdat je volwassen bent.
Toch zult u meestal kenmerken vertonen die een direct gevolg zijn van dit soort dagelijkse behandeling. Bijvoorbeeld:
- Negatief zelfbeeld.
- Gevoelens van onveiligheid.
- Problemen met het onderhouden van vriendschappen of romantische relaties.
- Posttraumatische stressstoornissen.
- Extreem perfectionistische eigenschappen.
- Zelfvernietigend gedrag.
Als je je realiseert dat je ouders narcistisch gedrag vertoonden, moet je twee dingen doen. De eerste is om te stoppen met hen de schuld te geven. Dat komt omdat de projectie van schuld je ongemak en het gevoel slachtoffer te zijn verder zal vergroten.
Ten tweede moet je al je inspanningen, energie en genegenheid in jezelf steken. In feite zou je prioriteit moeten zijn om de structuur van je zelfrespect te herstellen.
Als je het slachtoffer bent van narcistisch misbruik in je romantische relatie
“Ik voel me woedend. Ik weet niet hoe ik het niet eerder heb gezien.” Als je het slachtoffer bent van narcistisch misbruik in je romantische relatie, zul je merken dat je dit soort dingen zegt. Inderdaad, het is de frustrerend dat je de tekenen niet eerder hebt gezien die het zwaarst op je drukten. Je moet echter duidelijk zijn over bepaalde aspecten:
- Niemand ziet een narcist aankomen. Het zijn bekwame kameleons van bedrog. Bovendien gebruiken ze je empathie en genegenheid om je te manipuleren.
- Je kon niet voorspellen wat er ging gebeuren. Bovendien zal de simpele daad van jezelf de schuld geven dat je het niet eerder hebt gezien, je zelfrespect verder ondermijnen.
Bovendien, als je een lange tijd in een relatie van emotionele en psychologische mishandeling door toedoen van een narcist hebt doorgebracht, zou je je kunnen schamen. Opnieuw vraag je jezelf af “waarom heb ik het niet gezien?” of “waarom was ik zo dom?” Dit verergert je ongemak nog meer.
Als je een narcistische baas hebt
We hebben allemaal wel eens gehoord van burn-out. In veel gevallen zijn er echter situaties van psychologische uitputting veroorzaakt door de aanwezigheid van een narcistische leider.
- Als je ontdekt dat je het slachtoffer bent van narcistisch misbruik op je werk, zul je je vernederd voelen.
- Deze vernedering is te wijten aan ongelijke machtsposities. Er is iemand boven je die je manipuleert, die zijn woede op je richt, of die altijd probeert zijn status in jouw bijzijn te versterken.
Dit alles eist een langzame en diepe tol van je geestelijke gezondheid. Inderdaad, in alle situaties waar we het over hebben gehad (gezin, werk, partner), wekt de loutere ontdekking van deze gewelddadige situatie meer negatieve gevoelens bij je op.
Deze zelfpercepties komen voort uit woede, schaamte en gevoelens van schending. Je mag jezelf echter niet meer pijn doen dan anderen je al hebben gedaan.
Kwets jezelf daarom niet nog meer door hard en streng voor jezelf te zijn. Als je je realiseert wie deze mensen zijn, moet je twee dingen doen. Neem eerst afstand van hen. Ten tweede, repareer alle schade die ze je hebben aangedaan. Dit kost tijd, maar je kunt het.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bursten, Ben. The Manipulative Personality. Archives of General Psychiatry, Vol 26 No 4. (1972)
- Buss DM, Gomes M, Higgins DS, Lauterback K. Tactics of Manipulation. Journal of Personality and Social Psychology, Vol 52 No 6 (1987)
- Nevicka, B., De Hoogh, A., Den Hartog, D. N., & Belschak, F. D. (2018). Narcissistic Leaders and Their Victims: Followers Low on Self-Esteem and Low on Core Self-Evaluations Suffer Most. Frontiers in psychology, 9, 422. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.00422
- Johnson, Stephen. Humanizing the Narcissistic Style. W. W. Norton & Company. (1987)
- Valashjardi A, Charles K. Voicing the Victims of Narcissistic Partners: A Qualitative Analysis of Responses to Narcissistic Injury and Self-Esteem Regulation. SAGE Open. April 2019. doi:10.1177/2158244019846693