Engagement op de werkvloer: kenmerken en voordelen
Denk aan de persoon op het werk die het meest gemotiveerd is en het meest betrokken bij zijn baan. Deze collega kan jou helpen om de voornaamste kenmerken te begrijpen van engagement op de werkvloer.
Betrokkenheid op het werk is een positieve emotionele toestand. De kenmerken van dit engagement zijn energie, participatie en doeltreffendheid op het werk.
Engagement is een modewoord waarvan de managementgoeroes houden. Zij promoten betrokkenheid als een strategie die ondernemingen helpt om meer competitief te worden. Dat is echter niet het enige voordeel. Engagement op de werkvloer heeft ook voordelen voor de werknemers. Lees dus zeker verder!
Hoe ontdek je werknemers die engagement op de werkvloer tonen?
Geëngageerd zijn op het werk betekent dat je toegewijd bent en emotioneel betrokken bij het bedrijf. Dat betekent echter niet dat de werknemers die een engagement op de werkvloer bezitten, geen sociaal leven buiten het kantoor hebben.
Wat ze wel doen, is ten volle gebruik maken van hun tijd op het werk. Ze richten zich met andere woorden op het creëren van een meerwaarde voor hun bedrijf.
Eén kenmerk van dit soort werknemer is dat ze niet klagen. Ze zeggen ook geen slechte dingen over het bedrijf. Eigenlijk doen ze precies het tegenovergestelde. Ze zijn trots op hun werk en praten erover met hun dierbaren. Mensen die op het werk geëngageerd zijn, drukken ook positieve gevoelens uit over hun werkgever.
Ze doen dit omdat ze zich oprecht goed voelen over hun werk. Bovendien genieten ze ook van hun collega’s. In hun positiviteit is er geen sprake van doen alsof.
Wanneer het bedrijf nieuwe initiatieven en nieuwe projecten heeft, dan tonen deze werknemers ook interesse en willen ze deelnemen. Ze zijn dus vaak betrokken bij dingen die veel toewijding vragen.
Het maakt hen ook niet uit dat ze extra uren moeten werken. Belangrijk is dat wat ze doen, het bedrijf helpt om problemen op te lossen. Ze doen dit zelfs zonder betaald te worden.
Betrokkenheid is niet hetzelfde als verslaving
Je hebt nu dus de bovenstaande kenmerken gelezen. Misschien geloof je nu dat deze mensen verslaafd zijn aan hun werk. Dat is helemaal niet het geval. Mensen die verslaafd zijn aan hun werk, voelen zich ongemakkelijk wanneer ze niet aan het werk zijn. Zij genieten dus niet van hun vrije tijd.
Bovendien ervaren ze dan een zenuwachtige spanning, angstgevoelens en een voortdurend gevoel van ongemak.
Wanneer mensen zich echter volledig voor hun werk engageren, dan hebben ze een totaal andere emotionele toestand dan verslaafden. Ze voelen zich positief, gemotiveerd en vol energie. Zij zijn niet angstig. Hun beroepsleven en hun persoonlijk leven zijn vervullend en gelukkig.
Bovendien leidt engagement op de werkvloer tot een betere gezondheid, lagere stressniveaus en een groter zelfvertrouwen.
Werknemers die op het werk geëngageerd zijn, geloven dat hun inspanning, hun hulpmiddelen en hun opoffering hen zullen helpen om uitdagingen te overwinnen. Het zijn verantwoordelijke en onafhankelijke probleemoplossers.
Wat hebben geëngageerde werknemers het bedrijf te bieden?
Individuen die betrokken zijn in hun werk, voeren hun plichten op een heel doeltreffende manier uit. Ze zetten door en soms overstijgen ze zelfs wat vereist is. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de prestatie op het werk optimaal verloopt en bijdraagt tot een gezonde werkomgeving.
Hun positieve houding is aanstekelijk. Het motiveert ook de rest van het team. Het engagement van één persoon kan zich verspreiden en een omgeving van collectieve betrokkenheid scheppen.
Hoe kan je betrokkenheid stimuleren?
We hebben het net vermeld. Meestal bevorderen de werknemers zelf het engagement op de werkvloer. Ze inspireren anderen om hun verantwoordelijkheden te vervullen en zich de waarden van het bedrijf eigen te maken. Mensen om hen heen voelen zich gemotiveerd om te profiteren van de mogelijkheden om hun beroep verder te ontwikkelen.
Toch is ook de werkgever verantwoordelijk om tijdens het sollicitatieproces de filosofie van het bedrijf duidelijk uit te leggen. Toekomstige werknemers moeten bereid zijn om vanaf het eerste vraaggesprek over hun ontluikende engagement te praten. Ze moeten zich met andere woorden op één of andere manier identificeren met wat het bedrijf hen biedt.
De vraagsteller moet ook de waarden van het bedrijf duidelijk uitleggen. Dat maakt het voor mogelijke werknemers gemakkelijk om met deze waarden vertrouwd te raken.
Zoals je kan zien, is de verantwoordelijkheid om de zaadjes van engagement tijdens dit gesprek te planten, iets dat uit twee richtingen moet komen. De kandidaat moet gemotiveerd zijn om deel uit te maken van het bedrijf. De persoon die aanwerft, moet hen de weg tonen.
3 belangrijke factoren om engagement te stimuleren
In het algemeen zijn er drie factoren die het engagement op de werkvloer bevorderen: persoonlijke ontwikkeling, een goede werkomgeving en een goed loon. De bedoeling is dus dat de werknemers zich op deze drie gebieden tevreden voelen. Voor bedrijven die hierin slagen, is de kans groter dat ze beter zullen presteren.
Om dit niveau van engagement bij de werknemers te verkrijgen moeten bedrijven voortdurende opleidingen aanbieden. Op die manier zullen mensen niet het gevoel hebben dat ze vastzitten. Ze zullen dan wel het gevoel hebben dat ze echte kansen hebben om in hun beroepsleven verder te komen.
Het is ook belangrijk voor de werknemers dat ze ervaren dat ze problemen en uitdagingen openlijk kunnen bespreken. Bazen die voor hun werknemers zorgen, begunstigen dus niet alleen hun afdeling maar het volledige bedrijf.