Emotionele veranderingen tijdens de menstruatiecyclus

Emotionele veranderingen tijdens de menstruatiecyclus zijn onder andere prikkelbaarheid, onrust of een depressieve stemming. Het is handig om te weten welke dat zijn.
Emotionele veranderingen tijdens de menstruatiecyclus

Laatste update: 04 oktober, 2021

De menstruatiecyclus is een periode die uit meerdere fasen bestaat en gemiddeld 28 dagen duurt. Het verschilt echter wel van vrouw tot vrouw.

Elke fase van de menstruatiecyclus is onderhevig aan een reeks biologische veranderingen. Deze veranderingen veroorzaken ook emotionele veranderingen bij vrouwen. Deze beïnvloeden zowel hun routines als hun relaties met anderen.

Om een algemeen idee te krijgen van waaruit de menstruatiecyclus bestaat, gaan we deze in fasen analyseren. Daarna zullen we de belangrijkste emotionele veranderingen van de menstruatiecyclus uitleggen.

Vrouw verdrietig over emotionele veranderingen tijdens menstruatie

Stadia van de menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus omvat twee cycli: de eierstokcyclus en de baarmoedercyclus. De eierstokcyclus verwijst naar veranderingen die optreden in de eierstokken en de baarmoedercyclus verwijst naar veranderingen in de baarmoeder. Dit houdt in dat beide cycli gelijktijdig plaatsvinden.

Ovariële cyclus

Deze bestaat uit de folliculaire fase en de luteale fase. Tijdens de folliculaire fase bereiden de eierstokken zich voor om het ei vrij te geven. In dit stadium worden verschillende follikels gegenereerd in verschillende stadia van volwassenheid. Er blijft vervolgens één dominante follikel over, die een ei zal bevatten dat door de eierstok wordt vrijgegeven.

In de luteale fase wordt deze follikel het corpus luteum en gaat het gepaard met een toename van oestrogeen en progesteron. De luteale fase sluit de ovariumcyclus af en de folliculaire fase begint opnieuw.

baarmoedercyclus

De baarmoedercyclus omvat verschillende fasen: menstruatie (de menstruatie), de proliferatieve fase en de secretoire fase.

De voorwaarde

Menses, een term die in de volksmond bekend staat als een menstruatie, impliceert bloedingen die afkomstig zijn van oude baarmoederweefsels die via de vagina worden verdreven.

Proliferatieve fase

De proliferatieve fase omvat de groei van de binnenwand van de baarmoeder om te compenseren voor het verlies van weefsel dat tijdens de menstruatie wordt verdreven. Na de proliferatieve fase vindt de eisprong plaats.

secretoire fase

De binnenwand van de baarmoeder scheidt chemicaliën af die nodig zijn om een zwangerschap te organiseren in het geval dat het ei wordt bevrucht of afgeworpen als de bevruchting niet plaatsvindt. De secretoire fase sluit de baarmoedercyclus af en de menstruatie begint opnieuw.

Met zoveel fysiologische veranderingen in het lichaam tijdens de menstruatiecyclus, is het ook niet verwonderlijk dat dit leidt tot een reeks emotionele veranderingen bij vrouwen.

Vervolgens classificeren we deze veranderingen naargelang het premenstruele of postmenstruele symptomen zijn, aangezien er variaties zijn in hormonale niveaus tussen de twee.

Premenstruele symptomen

Vlak voor de menstruatie zijn oestrogenen en progesteron extreem laag, wat leidt tot een reeks karakteristieke emotionele veranderingen:

Prikkelbaarheid

Dit wordt beschouwd als een van de meestvoorkomende veranderingen. In feite herkennen veel vrouwen het als een teken dat hun menstruatie op handen is. Het is een extreem gemakkelijk symptoom om op te sporen omdat het de neiging tot irritatie of woede vergroot.

Onrust

Onrust  is een ander veelvoorkomend symptoom. Dit komt omdat het lichaam zich vóór de menstruatie heeft voorbereid op het ontwikkelen van een mogelijke zwangerschap, wat gepaard gaat met oscillerende hormonale veranderingen.

Depressieve stemming of vermoeidheid

Een depressieve stemming is ook kenmerkend voor de premenstruele periode. Dit associëren we meestal met een afname van energie. Dat komt omdat het lichaam veel energie toewijst om de toestand van de eicel te wijzigen en baarmoederweefsel los te maken.

Slaapproblemen

Hormonale veranderingen lopen parallel aan veranderingen in de circadiane ritmes van het lichaam. Het gaat namelijk om veranderingen van chemische stoffen die slaap en waakzaamheid in het lichaam reguleren.

In de premenstruele periode worden deze stoffen verstoord en kunnen ze onder andere leiden tot slaapproblemen of slapeloosheid. Hoewel dit geen echte emotionele veranderingen zijn, kunnen ze het gevolg zijn van opgebouwde vermoeidheid.

Vrouw in bed die probeert te slapen

Postmenstruele symptomen

De emotionele veranderingen tijdens de postmenstruele menstruatiecyclus zijn niet zo gevarieerd of frequent. Ze bestaan in hoofdlijnen uit het volgende:

Meer energie en enthousiasme

Na de periode van weinig energie en vermoeidheid is er vervolgens een fase waarin de energie in het lichaam toeneemt. Daarom ervaart de vrouw een staat van verhoogde activiteit en enthousiasme.

Men moet niet vergeten dat de wortel van deze reeks emotionele veranderingen de hormonale verandering is die door het lichaam wordt ervaren.

Depressie en vermoeidheid

De veranderingen die we hebben genoemd, zijn niet alleen op het niveau van de eierstok of baarmoeder, maar ook verbonden met de hersenen. Het gaat om variaties in serotonine, een neurotransmitter die nauw verwant is aan depressie, vermoeidheid of slaapproblemen.

Kortom, het is belangrijk om te weten over de menstruatiecyclus en om een idee te hebben van eventuele symptomen die kunnen optreden. Als we deze kennen, kunnen we ze beter begrijpen en effectief, natuurlijk en zonder vooroordelen behandelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gutiérrez-García AG, Contreras CM, Díaz-Meza JL. (2000). Cómo actúa la progesterona sobre el sistema nervioso central. Salud Mental, 23 (2).
  • Perarnau, M.P. et al. (2007). Síndrome premenstrual y trastorno disfórico premenstrual en estudiantes universitarias adolescentes. Fundamentos en Humanidades, 8(16): 153-163

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.