Emotionele knoppen: hoe beïnvloeden ze je relatie?

Hoe vaak reageer jij te sterk op een negatieve reactie? Weten wat je emotionele knoppen zijn en wat de gevolgen zijn als je ze indrukt, is het onderwerp van een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd.
Emotionele knoppen: hoe beïnvloeden ze je relatie?

Laatste update: 01 maart, 2022

Vandaag gaan we het hebben over de gevoelige punten die de meeste mensen delen. Deze “emotionele knoppen” zullen vele aspecten van je leven beïnvloeden.

Ze kunnen echter vooral problemen veroorzaken in je interacties met anderen. Ze kunnen je iets agressiever maken dan je zou willen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs leiden tot een woede-uitbarsting.

Deze emotionele knoppen zijn voor sommige mensen problematischer. Je bewust zijn van deze knoppen en ze besturen is een goede manier om controle te garanderen over situaties waarin je je afgewezen voelt. Het kan helpen wanneer deze afwijzing echt is, maar ook wanneer het denkbeeldig is.

Mensen die erg gevoelig zijn voor kritiek en die te sterk reageren op de mening van anderen hebben de meest gevoelige emotionele knoppen. Psychologische deskundigen noemen mensen met deze eigenschap “gevoelig voor afwijzing.” Deze mensen hebben vaak de verwachting dat anderen hen niet leuk zullen vinden of dat anderen hen zullen afwijzen.

Uit een onderzoek dat de Long Island University heeft uitgevoerd, blijkt dat deze mensen er zeker van zijn dat ze zullen worden afgewezen als ze contact zoeken met anderen. Daarom zijn ze vooral op hun hoede voor signalen die wijzen op afwijzing, die op elk moment kunnen opdoemen.

Een vrouw troost een andere vrouw

Het indrukken van de emotionele knoppen

Het vrijwillig of onvrijwillig indrukken van de emotionele knoppen van deze mensen leidt bijna onmiddellijk tot wanhopige en maladaptieve reacties. Ze kunnen gebruik maken van vermijdingsgedrag, represailles nemen tegen de waargenomen agressie. Ook kunnen ze een algemene houding van opzettelijke emotionele afstand aannemen.

Naarmate de tijd verstrijkt, en als ze deze emotionele knoppen niet onder controle krijgen, kunnen deze mensen uiteindelijk sociale relaties helemaal gaan vermijden. Dit gebeurt zelfs als ze het gevoel hebben dat ze die nodig hebben.

Dit is “onoplosbare spanning” die uiteindelijk leidt tot een vicieuze cirkel. Wat ze vrezen dat er zal gebeuren, is precies wat er gebeurt door de omstandigheden die ze daarvoor creëren. Deze mensen zijn bang voor interactie met anderen vanwege een irrationele angst voor afwijzing. Ook andere mensen gaan hen uiteindelijk vermijden door hun overdreven reacties.

Het verbreken van de cyclus

Als je een aantal persoonlijke aspecten kunt veranderen, kun je de dynamiek van angst voor afwijzing en vermijding kapot maken. Dit is wat het onderzoeksteam van Kevin Meehan’s probeerde te analyseren in hun onderzoek: hoe kun je de dynamiek veranderen en de cyclus doorbreken.

De vrijwilligers waren 228 studenten die een app downloadden op hun mobiele telefoons. Het doel was dat ze deze app zouden gebruiken om de emoties die ze gedurende de dag voelden te kwalificeren. Ze konden hem ook gebruiken om andere gebeurtenissen in hun omgeving te registeren.

Met de gegevens die via deze app werden verkregen, stelde het team ook een simpele blauwdruk op en koos het een van de studenten om het onderzoek voort te zetten. De vrijwilliger had hoge punten behaald als het ging om gevoeligheid voor afwijzing. Het team beoordeelde de gegevens van deze student.

Het leek erop dat de hoge gevoeligheid van de proefpersoon de ontwikkeling van een cognitieve vooringenomenheid had veroorzaakt. Deze vooringenomenheid was gericht tegen dominante mensen met wie de proefpersoon omging. Dit zorgde er ook voor dat de proefpersoon vijandig gedrag vertoonde tegen die mensen.

Dit zorgde ervoor dat de proefpersoon bepaalde maatregelen nam om haar overdreven reactie op het indrukken van haar emotionele knoppen te kalibreren. Op het eerste gezicht leek het voor haar veel makkelijker om een minder assertieve en warmere houding aan te nemen tegenover mensen die dicht bij haar staan, dan tegenover vreemden.

Veel vingers wijzen naar een persoon

Een geweldig uitgangspunt

Dit onderzoek voorspelt ook nieuwe en interessante ontwikkelingen als het gaat om het gedrag en de emoties van zeer gevoelige mensen. Nieuwe onderzoeken kunnen therapeuten relevante en nuttige informatie blijven geven, die ze kunnen toepassen op echte problemen.

Misschien is het belangrijkste aspect van dit onderzoek wel de bevestiging dat je eigen emotionele knoppen vaak een probleem kunnen zijn, omdat ze juist die situaties creëren waar je het meest bang voor bent.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Meehan, Kevin B; Cain, Nicole M; Roche, Michael J; Clarkin, John F; De Panfilis, Chiara (2018) Rejection Sensitivity and Self-Regulation of Daily Interpersonal Events. Journal of Contemporary Psychotherapy. 126. 109-115. 10.1016/j.paid.2018.01.029.
  • Jill Lobbestael, Arnoud Arntz & Reinout W. Wiers (2008) How to push someone’s buttons: A comparison of four anger-induction methods, Cognition and Emotion, 22:2, 353-373, DOI: 10.1080/02699930701438285
  • Krauss Whitbourne, Susan (2019) Are Your Emotional Hot Buttons Affecting Your Relationships? A new study shows how being overly sensitive impacts your closest ties. Psychology Today

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.