Emotionele intelligentie op het werk: waarom is het belangrijk?
Emotionele intelligentie op het werk is een onderwerp waar veel over wordt gesproken, zelfs buiten het academische veld.
Waar traditionele intelligentie verwijst naar ons vermogen om problemen logisch op te lossen, houdt emotionele intelligentie verband met ons vermogen om onze eigen emoties te begrijpen en te beheren, evenals die van anderen.
Hoewel we de vaardigheden die met emotionele intelligentie verband houden in veel verschillende situaties kunnen toepassen, is het vooral heel handig als we deze beheren op het werk.
Door emotionele intelligentie toe te passen op de werkvloer, kunnen we grote verbeteringen opmerken, zowel in onze werktevredenheid als in de relatie met onze collega’s. Sommige deskundigen zeggen zelfs dat emotioneel intelligent zijn ontzettend belangrijk is om een hoger inkomen te krijgen.
Vandaag gaan we je leren hoe je emotionele intelligentie op het werk kunt toepassen, waarbij we de nadruk zullen leggen op drie belangrijke aspecten: het zoeken naar werk, professioneel functioneren en leiderschap. Maar laten we eerst eens dieper ingaan op wat emotionele intelligentie is en wat het inhoudt.
Wat is emotionele intelligentie?
Volgens Goleman, de maker van deze definitie, bestaat het uit vijf vaardigheden:
- Zelfkennis: het vermogen om je eigen gevoelens en gemoedstoestanden te begrijpen. Bovendien impliceert het weten wie je bent en wat je waarden, doelen en vaardigheden zijn.
- Zelfregulatie: het vermogen dat je hebt om je emoties te beheersen. Op die manier kun je ze in je voordeel gebruiken in plaats van ze tegen je te laten werken.
- Motivatie: dit verwijst naar je vermogen om veeleisende doelen te stellen en je te richten op het bereiken van deze doelen ondanks de tegenslagen.
- Empathie: ook bekend als het vermogen om de gevoelens, emoties en behoeften van andere mensen te begrijpen. Soms wordt empathie beschreven als ‘jezelf in een ander verplaatsen’.
- Sociale vaardigheden: een reeks vaardigheden die je kunnen helpen om effectiever met anderen om te gaan. Dit omvat vaardigheden als leiderschap, overtuigingskracht en sociale intuïtie.
Deze vijf dimensies zijn essentieel voor het ontwikkelen van emotionele intelligentie op het werk. Sommige zullen echter nuttiger zijn dan andere, afhankelijk van de situatie.
Emotionele intelligentie op het werk: hoe gebruik je het bij het zoeken naar een nieuwe baan?
Om emotionele intelligentie op het werk toe te passen, is het nodig om het van tevoren al te hebben. Emotionele intelligentie is een fundamenteel vermogen om een nieuwe baan te krijgen.
Tegenwoordig is het krijgen van een ‘interessante baan’ niet alleen afhankelijk van sterke vaardigheden. Empathie, de manier waarop je communiceert en je sociale vaardigheden zullen eveneens je succes op het werk bepalen.
Vanwege de grote concurrentie die momenteel bestaat op de arbeidsmarkt, kan het zomaar zo zijn dat de beslissing van de afdeling personeelszaken eerder wordt beïnvloed door emoties (die van hen en die van jou) dan door je daadwerkelijke cv.
“De regels voor werk zijn aan het veranderen. We worden beoordeeld aan de hand van een nieuwe maatstaf: niet alleen hoe slim we zijn of onze training en expertise is belangrijk, maar ook hoe goed we omgaan met onszelf en met elkaar.”
-Daniel Goleman-
Ook zelfregulering is een belangrijke factor bij het zoeken naar een nieuwe baan. Zonder zelfregulering zal het erg moeilijk voor je zijn om door te blijven gaan als het even tegenzit. Je verliest motivatie en het vinden van een baan die je leuk vindt, zal nog moeilijker zijn.
Emotionele intelligentie op de werkplek
Het gebruik van emotionele intelligentie op het werk stopt niet als je de baan eenmaal hebt gekregen. Integendeel, in uitdagende omgevingen zoals die in moderne bedrijven, zijn de vaardigheden die we eerder hebben besproken van vitaal belang. Ze zijn niet alleen belangrijk voor je functioneren op het werk, maar ook voor je welzijn.
- Hoe denk je in staat te zijn een baan te kiezen die je leuk vindt als je jezelf niet eerst begrijpt? (Zelfkennis).
- Wanneer er iets misgaat, laat je de apathie het dan van je winnen of probeer je vooruit te komen? (Zelfregulering, motivatie).
- Kun je je collega’s begrijpen en een goede relatie met ze hebben, ook al ben je nog zo anders dan zij? (Empathie, sociale vaardigheden).
Emotionele intelligentie voor managers
Tot slot, wat zou er gebeuren als je een werkgroep zou beheren? Misschien ben je van mening dat zij dan toch emotioneel intelligent moeten zijn en niet jij.
“Leiderschap staat niet gelijk aan overheersing. Het is de kunst om mensen te overtuigen om naar een gemeenschappelijk doel toe te werken.”
-Daniel Goleman-
Nou, dan heb je het mis. De vaardigheden van een baas of een leidinggevende om zijn werknemers te motiveren en te begrijpen, zijn essentieel om een aangename werkomgeving te creëren.
Zonder deze vaardigheden zal het leiderschap niet gericht zijn op wat het beste is voor het team, wat kan leiden tot ruzie tussen collega’s.