Emotionele eenzaamheid: wanneer liefde niet wordt beantwoord

Emotionele eenzaamheid treedt op wanneer je genegenheid of liefde voelt voor mensen die niet beantwoorden.
Emotionele eenzaamheid: wanneer liefde niet wordt beantwoord
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 28 juli, 2023

Het is goed mogelijk dat je ooit emotionele eenzaamheid hebt ervaren. Bijvoorbeeld van vrienden van wie je dacht dat ze in je geïnteresseerd waren, maar die in werkelijkheid alleen maar met zichzelf bezig waren. In feite gaven ze nooit iets om je problemen of vreugdevolle ervaringen.

En hoe zit het met je romantische relaties die in een afgrond van mislukking vielen? Je opende de deuren van je hart voor mensen die je opwonden en blij maakten. Om je later te realiseren dat er geen pijnlijker eenzaamheid is dan iemand aan je zijde te hebben die je niet eens ziet staan. Die niet weet hoe hij je gelukkig kan maken.

Je emotionele eenzaamheid projecteert bepaalde hoop en gehechtheden op anderen. Maar in werkelijkheid vind je alleen leegte. Er zijn maar weinig gevoelens die zo verwoestend kunnen zijn als eenzaamheid die verder gaat dan het fysieke vlak.

Emotionele eenzaamheid is een enorm probleem in de wereld van vandaag. Ook al ben je omringd door mensen zoals je familie, vrienden, partner en honderden (of zelfs duizenden) vrienden op sociale media. Sterker nog, er is geen pijn schrijnender dan leegtes die niemand weet te vullen

De eenzaamheid die niemand ziet

Emotionele eenzaamheid kan nogal tegenstrijdig zijn. Je kunt bijvoorbeeld merken dat anderen dingen tegen je zeggen als “Je hebt niets te klagen. Je hebt zo’n attente partner en die houdt zoveel van je” of “Je zult nooit eenzaam zijn met het aantal vrienden dat je hebt.”

Op dat moment knik je instemmend en je glimlacht. Hoewel je diep van binnen weet dat de schijn maar schijn is en je je in werkelijkheid heel erg alleen voelt.

Vaak vat je eenzaamheid op als de fysieke afwezigheid van mensen om je heen, als je door het leven gaat zonder banden die je binden of mensen die voor je zorgen en je dagelijks verrijkende genegenheid geven.

Soms kan eenzaamheid een intieme ruimte zijn waar je balans vindt. In feite is introspectie en bij jezelf zijn een manier om je gevoel van eigenwaarde te versterken en jezelf te verrijken.

Triest meisje

Daarom kunnen, in het licht hiervan, al die mensen die in je leven komen en je alleen hun egoïsme of hun emotionele onvolwassenheid bieden, ook je eenzaamheid of balans wegnemen waarin je kostbare bescherming vindt.

Als je de deuren van je hart voor een ander opent, word je kwetsbaar. Dat komt omdat je verwacht dat ze je aanvullen, je metgezel zijn. Niet een koude wind te zijn die je vult met leegte.

Hoe emotionele eenzaamheid overwinnen

Eenzaamheid
Emotionele eenzaamheid wordt soms ervaren als incoherentie. Je hebt iemand en toch voel je de pijn van eenzaamheid op een bijna hartverscheurende manier. Het oplossen ervan, jezelf bevrijden en jezelf opnieuw ontdekken zal je helpen in je persoonlijke groei.

Zoals we al eerder zeiden, is emotionele eenzaamheid een van de meest verwoestende gevoelens die een mens kan voelen. Bovendien kan het gevoel iemand of zelfs veel mensen om je heen te hebben, en je er toch van bewust te zijn dat je je vreselijk alleen voelt, vaak de opmaat zijn naar een depressie.

Dus hoe kun je omgaan met emotionele eenzaamheid? Hier zijn enkele richtlijnen.

1. Identificeer je ongemak, ontevredenheid en gevoelens van leegte

Soms maskeer je emotionele eenzaamheid met andere dimensies, zoals een laag zelfbeeld en een lage motivatie voor je sociale relaties. In werkelijkheid is het echter iets buiten jou dat mis is. Feitelijk gaat je pijn over die persoon of die mensen die om je heen zijn, maar die je niet zien en je niet verrijken. In feite weten ze niet hoe ze je gelukkig kunnen maken.

2. Denk na over en geef aandacht aan je emoties

Hoe voel je je? Is het verdriet waardoor je je zo voelt? Voel je je gefrustreerd? Zo ja, waarom? Ben je bang? Zo ja, waarvoor?

3. Wanneer je het echte probleem hebt geïdentificeerd, praat er dan over

Het is zelfs van vitaal belang dat je dit deelt met de andere partij. Of het nu je partner, een familielid of een vriend is, vertel hem of haar hoe je je voelt. Maak echt duidelijk dat deze relatie je meer leed dan geluk bezorgt en dat het nodig is om wat veranderingen aan te brengen.

4. Leer genieten

Zodra je de motor van verandering hebt gestart, is het van vitaal belang dat je weer gaat genieten van je eigen eenzaamheid. Dat komt omdat je lange tijd niet jezelf bent geweest. Je hebt op dingen hebt gewacht en naar bepaalde sensaties en emoties hebt verlangd.

Er zijn een reeks behoeften die je in balans moet brengen door je innerlijke kind weer te vinden. Je moet ook je innerlijke rust terugvinden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.