Emotionele afstand is meer dan alleen fysiek afstand nemen

Emotionele afstand is meer dan alleen fysiek afstand nemen

Laatste update: 13 februari, 2022

Soms wordt afstand niet in kilometers gemeten. Het gaat ook niet altijd over de afstand tussen lichamen, maar tussen zielen, een emotionele afstand. Ik kan me lichamelijk dicht bij jou bevinden maar me ver weg voelen. Soms raak ik je aan en voel ik toch dat je niet bij mij bent. Afstand is de vijand van elke relatie. Want elke partner bouwt bruggen die steeds moeilijker worden om over te steken. Na verloop van tijd verliezen ze de wilskracht om het te proberen. We zijn allemaal evenveel verantwoordelijk voor het behouden of afbreken van de bruggen die we voor elkaar gebouwd hebben.

Je hoeft elkaar niet elke dag te zien. Het is ook niet nodig dat je voortdurend in contact staat met de andere persoon om je dicht bij elkaar te voelen. Je hebt enkel verbinding en begrip nodig om het magische gevoel van eenheid te creëren. Het resultaat en de reden dat we mensen missen, is een gevolg van deze vorm van nabijheid. Maar is het eigenlijk wel de persoon, die jij mist?

“Ik mis je maar het woord ‘missen’ kan niet echt omschrijven hoe ik me voel. Want als ik eerlijk ben, voel ik dit gemis niet alleen in mijn borstkas. Je afwezigheid stroomt door mijn lichaam en elke hoek van het huis draagt je geur. Ik mis je niet maar ik wil meer van jou.”

-Alejandro Separza-

Wanneer je een herinnering mist, dan verlang je naar een deel van de reis die je al hebt afgelegd. Het is een deel van jou geworden in je geest. Maar wanneer je een persoon mist, dan wil je op dezelfde plaats blijven. Je wil dat je reis nooit ten einde komt. Daarom vechten we samen.

Langeafstandsrelaties

Langeafstandsrelaties maken communicatie moeilijk, of het nu over een liefdesrelatie, vriendschap of familiebanden gaat. Je moet dus een extra inspanning leveren om de afstand kleiner te maken en je zielen dichter bij elkaar te brengen. Als je een lange tijd elkaar niet ziet, kunnen het verlangen en de passie in je voordeel werken. Want het stimuleert je om het beste te maken van elke seconde die je samen doorbrengt. Het zal ook helpen om de band sterker te maken en te vergroten.

Vrouw die een man knuffelt

Wanneer je ver van elkaar verwijderd bent, alleen met elkaar kan praten en geen lichamelijk contact hebt, dan is dit een uitdaging voor de communicatie en de vertrouwelijkheid in de relatie. Onderzoeker Crystal Jiang van de Universiteit van Hong Kong en professor Jeffrey Hancock van Cornell Universiteit hebben dit in een studie aangetoond. Om een langeafstandsrelatie in stand te houden moeten beide partijen er werk van maken (maar dat betekent niet dat ze dat elk afzonderlijk moeten doen). Inspanningen zijn nodig om ervoor te zorgen dat elkaar terug zien net zal voelen alsof ze nooit weggeweest zijn, zelfs al is er enige tijd voorbij gegaan. Misschien zullen de partners dit gevoel niet op lichamelijk vlak ervaren maar minstens toch op geestelijk vlak.

Maak gebruik van de kansen die je krijgt

We zien steeds meer partners die niet met elkaar samen leven. Hetzelfde geldt voor gezinnen die uiteengegaan zijn en vrienden die niet langer in dezelfde stad wonen. Het is een normaal fenomeen geworden. Afstand hoeft niet langer te leiden tot de keuze om een relatie op te geven en het contact te verliezen.

Het is noodzakelijk om de communicatie te verbeteren door gebruik te maken van elke kans om de afstand te verkleinen. Je kan dit doen door middel van videochat, SMS of een telefoongesprek. De technologie gaat met gigantische stappen vooruit. Ze is ongelooflijk nuttig om ons dichter bij elkaar te voelen als we ver van elkaar verwijderd zijn.

Vertrouw de andere persoon. Zo wordt het mogelijk om bij tegenslag rustig te blijven. Bovendien helpt het je om een ondersteuningsband op te bouwen. Op die manier leer je te wachten en te waarderen wat je hebt. Soms verliezen we het verlangen om de andere persoon te omhelzen, te idealiseren en bij hem te zijn. Maar wanneer ze ver van ons zijn en niet langer in ons dagelijkse leven, dan kan de schoonheid van het gemis ons besef weer aanwakkeren en ervoor zorgen dat we hen opnieuw gaan koesteren.

“Vergeet niet om voor haar te zorgen in het geval dat je morgen, in plaats van haar te zien, je je haar zal moeten inbeelden.”

Gabriel García Marquez

Twee handen die elkaar loslaten als symbool voor de emotionele afstand tussen mensen

Maak goed gebruik van de tijd waarin jullie samen zijn. Maar zet je ook in om jullie zielen dichter bij elkaar te brengen wanneer de afstand je te veel wordt. Probeer ook om aan de afstand een einddatum voorop te stellen. Want het is echt altijd beter om naar iets concreets uit te kijken en op te hopen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.